ОЛІМПІЙСЬКІ КУРЙОЗИ

12.02.2014

Сніжинка замість кільця — світовий хіт

Сніжинка, яка під час церемонії відкриття ОІ–2014 засвітилася замість п’ятого олімпійського кільця, швидко стала світовим «хітом». Прокол російських техніків вийшов за рамки інтернет–пародій і став окремою темою для сувенірів, пов’язаних з Олімпіадою. Ось тільки виготовляють їх не росіяни (їм–то тиражувати свою ганьбу не слід), а всюдисущі китайці.

Уже через півтори доби після «казусу чотирьох кілець» у китайських інтернет–магазинах з’явилися футболки, кепки, толстовки з анекдотичним зображенням. Кольори, фасони, якість виробів — на будь–який смак і гаманець. Ціна найдешевшої футболки — 6,5 долара США за курсом.

«Трилер» із дверима

Американський бобслеїст Джонні Куїнн став одним із героїв Олімпіади–2014, про кого у світових ЗМІ згадують не рідше, ніж про мультимедалістів. У перший день змагань цей спортсмен опинився без ключа й мобільного телефона у ванній кімнаті свого готельного номера, де він приймав душ. Не маючи змоги догукатися до сусідів, Джонні застосував свої атлетичні навички і... пробив дірку у фанерно–картонних дверях, як це роблять герої деяких фільмів жахів. Діставшись до смартфона, Куїнн одразу сфотографував своє «творіння» й розповів про нього у «Твіттері» — це й стало початком світової слави.

А вже вчора Джон сповістив про нове випробування у своєму олімпійському житті: «Ви, можливо, в це не повірите, але я знову застряг — у ліфті!» Фото біля зачинених дверей ліфта він теж додав, от тільки їх ламати вже не став.

Собака гавкає, а лижниця йде

Однією з проблем олімпійського Сочі називали велику кількість приблудних собак. Якщо з ними й боролися, то — не побороли. В інтернеті став популярним ролик, на якому видно, як двох лижниць під час тренувань на лісовій трасі атакує бродячий пес. Ну, може, не те щоб атакує, але досить близько підбігає й обгавкує. Цікаво, що при цьому поруч стоять троє охоронців, які жодним чином не реагують на чотирилапу загрозу спортсменкам.

Казуси з прапорами й картами

Ще два курйози перших днів Олімпіади–2014 мають політичний відтінок.

Так, виявилося, що редактори трансляції з Сочі використовують не нинішній, а колоніальний прапор Гонконгу — того дизайну, що був актуальним за часів перебування цієї території під контролем Британії.

Це була вочевидь випадкова погрішність. Інша справа — карта Грузії, яку показали під час виходу на стадіон грузинської команди на церемонії відкриття Ігор. На цій супутниковій карті Абхазія й Південна Осетія ніби «випадково» були закриті хмарами.

Представники грузинської опозиції висловили невдоволення з цього приводу, як і тим фактом, що серед офіційних гостей Олімпіади були президенти Абхазії й Південної Осетії — законних грузинських територій, які Росія вважає незалежними державами та підтримує своєю зброєю.

«Хочеш вихолощеного звіра?!»

Російська співачка Земфіра висловила обурення з приводу того, що її пісню «Хочеш?» використали без дозволу під час церемонії відкриття Олімпіади.

Слідом за Земфірою використанням своєї музики під час відкриття Сочі–2014 обурився молдавський композитор Євген Дога. Щоправда, його зачепив не стільки сам факт використання вальсу з кінофільму «Мій ласкавий і ніжний звір», скільки те, що твір зазнав аранжування без узгодження з композитором.

«Я радий, що мою музику після Олімпіади–80 знову включили в програму відкриття Олімпіади Сочі–2014. Але як так можна вихолостити цю музику, не знаю ким, при живому авторі!?» — написав Дога у «Фейсбуці».

  • «Золоті» дівчата наперекір Росії

    Завершувати свій виступ на сочинських Іграх українській команді біатлоністок випало у найвідповідальніший момент історії своєї країни. Коли на вулицях столиці цербери Януковича розстрілювали беззбройних протестувальників, на дівчат очікувала естафета зі своєю стріляниною. >>

  • Фартові домашні стіни

    Попри те, що українським зимовим олімпійцям після 20–річної перерви знову вдалося піднятися на вищу сходинку «білого» п’єдесталу, на жаль, доводиться констатувати, що сочинська Олімпіада — це не наше свято. Коли першою фінішувала жіноча четвірка біатлоністок — російські глядачі на трибунах її засвистували. >>

  • Прайс на «золото»

    Закинувши у ворота шведів по одній шайбі в кожному з трьох періодів, хокеїсти збірної Канади вдруге поспіль — і дев’ятий раз загалом — здобули титул олімпійських чемпіонів, ставши при цьому найтитулованішою хокейною командою за всю історію «білих» Ігор. >>

  • Герої й легіонери Сочі

    Найбільше медалей у Сочі — п’ять, із яких дві золоті, — здобула голландська ковзанярка Ірене Вюст. Її тріумф став своєрідним викликом російським організаторам, адже незадовго до Олімпіади в РФ ухвалили закон про заборону пропаганди гомосексуалізму, а 27–річна Вюст — бісексуалка, яка не приховує цього. >>

  • Змагатись чи не змагатись?

    Коли під час літніх Ігор у Пекіні російські війська ввійшли на територію суверенної Грузії, намагаючись її «примусити до миру», грузинські олімпійці довго вагалися, як відреагувати на агресію окупантів. Зрештою, тоді спортсмени Грузії вирішили залишитися на Олімпіаді, де виграли три золотих та три бронзових нагороди. >>