«Всі родичі гарбузові»

11.08.2004

      Як і було обіцяно в попередніх числах нашої газети, настав час оголосити сюрприз для шанувальників різноманітних конкурсів і просто людей, які готові поділитися з читачами нашої газети своїм житейським досвідом. Радійте, всі любителі консервного ключа і повних різноманітних припасів на зиму комірчин: високий рейтинг конкурсу «Ягода-малина» додав певності і переконав нас розпочати новий. Підтримала нас у цьому починанні «Книгоноша: Книги — поштою» — наш давній партнер, люб'язно надавши для переможців наступного конкурсу призи — книжки, які згодяться у будь-чиїй господі. Тема нових «перегонів» — консервація. Саме зараз — розпал сезону збору врожаю городини та пора заготівлі овочів на зиму. Для молодих газдиньок поради старших і досвідченіших подруг на нашій шпальті стануть у нагоді, а ті, кому вже приїлася консервація власного приготування, зможуть поповнити домашню енциклопедію новими рецептами.

      Власне я люблю готувати те, що вже колись пробувала чи мені це порадили люди, смакам яких я довіряю. Тому ваші, шановні дописувачі, рецепти сприймаю апріорі. Можливо, вони стануть у нагоді й упорядникам довідників, які поширює «Книгоноша: Книги — поштою», а чом би ні? Принаймні за таких умов наш партнер погодився бути спонсором конкурсу, тож ваше ім'я цілком може бути «увіковічнене» на сторінках якоїсь домашньої енциклопедії.

      Назва нового конкурсу «Всі родичі гарбузові» виникла внаслідок алюзії — пам'ятаєте дитячу віршовану казочку: «Ходить гарбуз по городу, питається свого роду: Ой чи живі, чи здорові всі родичі гарбузові?». Тобто всі овочі, які ми вирощуємо на своїй землі, потрапляють на наш стіл у тому чи іншому вигляді, і чим більше рецептів приготування цих продуктів, тим різноманітнішим і поживнішим буде наш раціон, тим смачнішими стануть наші страви, а отже, і наше життя (хто забув, нагадую назву шпальти). Надсилайте нам рецепти овочевих заготовок, консервацій, кетчупів, аджик, солінь тощо, а нагороди, вважайте, вже чекають на вас.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>