Погано шукають?

31.01.2014
Погано шукають?

Дмитро Булатов. Друзі та побратими ще сподіваються що він знайдеться.

Тільки вчора слідство щодо зникнення найпомітнішого лідера Автомайдану Дмитра Булатова було піднято на вищий «щабель» — справу передано з пересічного райвідділку міліції у слідче управління ГУ МВС Києва. Про те, що справою вже займається столичний главк міліції, учора «УМ» підтвердили у прес–службі ГУ МВС України в Києві. Досі ж справу про це резонансне зникнення вели у Дарницькому райвідділі на рівні заступника начальника слідчого відділу Сергія Бажова. Але чи «вели»? Адвокат родини Булатових Дмитро Йовдій вважає, що слідство «працює формально і неефективно». Принаймні працювало до вчорашнього дня.

За даними «УМ», активно опитувати людей, які контактували з Дмитром Булатовим перед його зникненням, слідчі почали лише цього вівторка, причому опитували не конкретно в його справі, а побіжно, в контексті інших справ щодо заворушень на Грушевського. Нагадаємо, Дмитро зник увечері 22 січня. Кримінальне провадження за цим фактом було відкрито 24 січня. І тільки вчора слідчі почали викликати на допит цілеспрямовано — саме у справі Булатова.

Так, художник Сергій Поярков, теж помітний учасник Автомайдану, розповів «УМ», що дотепер слідчі не зверталися до нього, як і до багатьох інших активістів, жодного разу, потелефонували лише вчора. «Він представився слідчим київського УБОЗу, прізвища я не запам’ятав, — переповідає Поярков. — Запросив завітати до них кудись на Горького, але я сказав: ні, краще ви до мене підходьте на Майдан». Таку відповідь можна трактувати і як відмову від співпраці зі слідством, утім Поярков слідчим рішуче не вірить. Скептично ставиться до бажання міліції розслідувати цю справу й адвокат Дмитро Йовдій.

Ризикну припустити, що саме його різка заява, оприлюднена через ЗМІ 28 січня, стала поштовхом для пожвавлення столичних пошуковців у погонах. Тоді, нагадаю, Йовдій аргументовано звинуватив слідство в тому, що воно «працює формально і неефективно». «Попри те, що мобільний Дмитра був увімкнений iще досить тривалий час після його зникнення (і, вірогідно, відімкнувся внаслідок розрядження акумулятора), від мобільного оператора не отримано роздруківок дзвінків. Не застосовані технічні засоби щодо виявлення місцезнаходження телефона, яке можна встановити за дзвінками з цього номера», — заявив адвокат. (Тут варто наголосити, що Святошинський суд днями зобов’язав «Київстар» надати всю інформацію щодо дзвінків, які здійснювалися увечері 10 січня в районі сутичок біля будівлі цього суду та місцевого райвідділку міліції. Отже, для розшуку антивладних активістів така практика застосовується). Також, заявляє Йовдій, досі не отримано даних, чи перетинав Дмитро Булатов державний кордон, які дії проведено для розшуку його авто (це «Фольксваген–поло», кольору бежевий металік. — Ред.). «Враховуючи значний резонанс цієї справи, така інформація має бути отримана впродовж кількох годин, — наголосив адвокат і резюмував: — Міліція нічого не робить для пошуку Дмитра Булатова. Тиждень минув, а ніяких належних дій немає». Цю заяву було зроблено після того, як слідчий Бажов, який раніше неохоче, але відповідав на телефонні дзвінки, врешті перестав піднімати слухавку, розповів «УМ» адвокат Булатова.

Тим часом автомайданівці самі проводять пошук. Пан Йовдій певен: Булатов не виїхав за кордон, як це зробив його товариш у «рейдах» на Межигір’я Сергій Коба. «Він не перетинав кордонів України, я маю інформацію, але вона не є юридично підтвердженою», — каже адвокат.

Сергій Поярков та інші люди, які 22 січня контактували з Булатовим, свідчать, що Дмитро не відповідав на дзвінки вже по обіді. «Перед тим Дмитро казав, що має якусь вкрай важливу зустріч, на якій йому буцімто пообіцяли надати важливу для Автомайдану інформацію, «потім розкажу — це буде «бомба!». Надвечір він не відповідав на дзвінки, але ще надсилав смс–ки», — переповідає Йовдій. Немаловажливим є «збіг обставин»: Дмитро зник саме перед тією ніччю, коли за змовою «тітушок» iз «Беркутом» на «автомайданівців було вчинено облаву, наслідок якої — 12 активістів «протесту на колесах» засуджено, і вони перебувають у СІЗО. Таким чином, за якісь лічені 6–8 годин було завдано фатального удару по такому самобутньому явищу в картині українських протестів, як Автомайдан. Кістяк людей, які дошкуляли Президенту нахабними масовими поїздками до Межигір’я, було ізольовано. Булатов був найпомітнішим iз них, чимало політичних оглядачів називали цього рішучого молодого чоловіка майбутнім лідером, пророкували йому політичне майбутнє.

«Немає жодного сумніву в тому, що до його зникнення причетна влада, якій Дмитро одним із перших кинув виклик», — вважає лідер «УДАРу» Володимир Кличко. Опозиційний депутат Володимир Яворівський, спираючись на дані альтернативного розслідування автомайданівців, теж вважає, що «від київських бандитів цей ланцюжок тягнеться аж до адміністрації Президента, і в цій справі диригує заступник голови адміністрації Президента пан Чмирь (Юрій Чмирь. — Ред.)».

Друзі ще сподіваються знайти Дмитра. За інформацію, яка допоможе визначити його місцеперебування, вони збільшили винагороду до 25 тисяч доларів.

А ТИМ ЧАСОМ...

У списку зниклих «Євромайдан SOS» — 31 особа

Громадянська ініціатива «Євромайдан SOS» володіє даними про 31 активіста, яких вважають зниклими безвісти. Цих людей не розшукує міліція, бо рідні не наважуються подавати відповідні заяви.

Список постійно оновлюється: одні люди знаходяться, інші тим часом зникають. Після подій на Грушевського з’являлися десятки повідомлень про те, що активісти по кілька днів не виходять на зв’язок. Але потім частина з них «знайшлася» в міліції чи слідчих ізоляторах, каже громадський активіст Єгор Соболєв. Наприклад, після нападу на київський Автомайдан, у ніч проти 23 січня, зник Ростислав Мельник. Як з’ясувалося днями, він довгий час переховувався у друзів, а пізніше був переправлений до Литви на лікування. І вже позавчора глядачі «5–го каналу» могли бачити, як його провідує в лікарні президент країни Даля Грібаускайте. У хлопця після «спілкування» з «Беркутом» розірвана легеня і перелом руки. Якби він залишився на лікування в Києві, то напевно б уже потрапив до сумнозвісного «заброньованого» поверху Лікарні швидкої допомоги, яку охороняють міліціонери.

Знайшлися також донецькі активісти Катерина Жемчужникова і Артур Шевцов, яких друзі розшукували більше доби. Вони повідомили, що змушені переховуватися, бо бояться, що їх схоплять і запроторять до буцегарні — це в кращому випадку. Підтвердилася інформація про присутню у списку учасницю Автомайдану Юлію Волкову, чию машину було знайдено розбитою 23 січня на Кріпосному провулку в Києві (там, де затримали Олександра Кравцова та інших активістів). «Вона не зникала. Просто не говорить зі ЗМІ», — повідомила ще одна учасниця Автомайдану Катя Бутко. З’явилося в мережі й відеозвернення сумського активіста Євгена Положія, якого вважали зниклим. Учора надійшла інформація, що знайшовся і колишній прокурор Запоріжжя Олександр Шацький, який надавав юридичну допомогу євромайданівцям, — він отримав повідомлення, що на нього готується замах, і «заліг на дно».

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>