Західна барикада

28.01.2014
Західна барикада

Львів про всяк випадок звів барикади біля будівлі ОДА. (УНІАН.)

Антивладні повстання в регіонах почалися ще в четвер — майже синхронно у Львові, Рівному, Луцьку. І відразу за ними — Тернопіль, Івано–Франківськ. Наступного дня — Хмельницький, Чернівці. Спроб відбити у повстанців облдержадміністрації силовики не чинили. У низці західних областей упродовж вихідних відбулися засідання депутатів обласних та місцевих рад (без участі депутатів від Партії регіонів, котрі тут не становлять більшості), на яких було оголошено про створення Народної ради України. Депутати заявили про недовіру чинній владі, заборонили на території своїх областей будь–які заходи армії, внутрішніх військ i спецпідрозділів із використанням зброї та спецтехніки. Окремі західні регіони пішли ще далі — оголосили поза законом діяльність на своїй території Компартії України та Партії регіонів. Усюди створено загони самооборони для захисту громадського порядку.
Неймовірна картина — барикади на вулицях Львова та Івано–Франківська, яких не було в цих містах навіть у часи Другої світової...

Тернопіль

Із п’ятниці Тернопільська облдержадміністрація — в руках повстанців. Штурм був порівняно мирним, люди вривалися у фойє «білого дому» з різдвяною колядою, вимагаючи аудієнції у депутатів обласної ради, які оголосили про цілодобовий прийом у зв’язку з суспільно–політичною ситуацією в країні. Внутрішня міліцейська охорона швидко відступила. «Ми чітко усвідомлюємо, що нинішній режим, забруднивши руки кров’ю своїх громадян, повністю дискредитував себе, — звернувся до містян голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець. — Таким чином ради є єдиними легітимними органами влади на місцях. Тому ми не лише маємо конкретно висловити своє бачення ситуації  у нашій державі та на Тернопіллі, а й узяти її під контроль».

Намісник Януковича в області, Валентин Хоптян, вирішив за краще самоусунутися — в робочому кабінеті його не бачили з 21 січня, і він начебто перебуває в лікарні (адресу закладу приховують) через підвищений тиск. Утім у телефонній розмові з головою Штабу національного спротиву Володимиром Стаюрою Хоптян однозначно висловив свою відданість діючому Президенту. Навіть на іронічне запитання: «А якщо Президент скаже вам повіситися — ви теж це зробите?» голова Тернопільської ОДА відповів ствердно.

25 січня Тернопільська обласна рада провела сесію, на якій визнала Народну раду України органом, уповноваженим представляти інтереси народу України, висловила недовіру голові облдержадміністрації Валентину Хоптяну, створила виконавчий комітет i загони народної самооборони. Також рішенням сесії було заборонено діяльність на території області Партії регіонів i Комуністичної партії і встановлено, що на Тернопільщині «не можуть проводити заходи за участю особового складу Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ, інших правоохоронних органів iз використанням спеціальних засобів, зброї та військової техніки, спрямовані на обмеження прав громадян на проведення мирних зібрань». Позачергові сесії з подібним порядком денним рекомендовано провести до 31 січня всім сільським, селищним, районним i міським радам Тернопілля. У Тернопільському районі громада вже зайняла приміщення держадміні­с­трації.

Прокуратура області оперативно подала позов до окружного адміністративного суду про протиправність дій облради. Відтак суд заборонив голові облради «підписувати та оприлюднювати окремі рішення, які ще не опубліковані», а також зупинив дію рішень «Про утворення загону народної самооборони» та «Про визнання Народної ради України». Однак не схоже, що облрада збирається відступати від своїх рішень.

Львів

Від четверга містяни контролюють будівлю Львівської облдержадміністрації та низки райдержадміністрацій. Владу на території області перебрала Народна рада. У перші ж дні протестувальники звели навколо адмінбудівель велетенські барикади, як на київському Майдані. Проте особливого спротиву міліція не чинила, хоча кримінальне провадження «за захоплення адмінбудівель» відкрито.

За словами коменданта будівлі ОДА Андрія Соколова, всі кабінети захопленої будівлі закриті, а активісти облаштовують свій затишок у коридорах приміщення. Там уже функціонують загони самооборони та жіноча сотня, яка відповідає за приготування їжі.

Тим часом львів’яни надалі блокують входи до частин ВВ та спецзагонів, аби не випустити їх до столиці. До заблокованих на початку минулого тижня частин додалася ще одна точка дислокації — приміщення психіатричної лікарні на вулиці Кульпарківській. Саме там кількома днями раніше «сховався» спецпідрозділ «Грифон». У четвер виїзди з лікарні заблокували самі лікарі, невдовзі їм на поміч підійшли активісти.

Містяни активно підтримують народну владу: лише за один день на потреби Майдану в одному лише місці — храмі Петра і Павла — було зібрано 1 млн. 244 тис. гривень, написав на своїй сторінці в соцмережі настоятель храму отець Степан Сус.

Луцьк

24 січня понад чотири тисячі волинян скандували на Київській площі перед облдержадмінстрацією: «Відставка!». Група активістів пішла на переговори з головами ОДА та обласної ради. Першим подав заяву про звільнення голова облради Володимир Войтович, написавши, що робить це «заради збереження миру». Переговори з очільником облдержадміністрації Борисом Клімчуком тривали понад дві години. Згодом він вийшов до мітингувальників, намагаючись закликати їх до громадянського миру. Виступ Клімчука був емоційним, він навіть на кілька секунд став на коліна перед мітингарями й просив «не пролити кров на волинській землі». Але заяви писати не хотів. У супроводі активістів і міліції «губернатор» пройшов крізь стрій протестувальників і повернувся в приміщення вже через боковий вхід. Переговори продовжилися, й невдовзі активісти волинського Майдану повідомили: Клімчук написав заяву на звільнення, її факсом відправили в адміністрацію Президента. У своєму кабінеті він вдруге став на коліна перед активістами Майдану і просив зберегти громадянський мир на Волині. Як повідомили деякі місцеві інтернет–видання, в обмін на це троє опозиціонерів, які представляли луцький Майдан, написали начебто розписку, в якій зобов’язалися закликати громаду не вчиняти протиправних дій та утриматися від створення будь–яких органів, які суперечать чинному законодавству.

25 січня мала відбутися позачергова сесія облради, але не відбулася через відсутність кворуму — не вистачило одного голосу. Кажуть, напередодні хтось обдзвонив депутатів і повідомив, що сесія не відбудеться. Опозиційні фракції провели депутатські збори, на яких створили Народну раду, виконком та загін самооборони. Цього ж дня відбулися сесії райрад у кількох районах області. У Володимирі–Волинському та Горохові депутати висловили недовіру головам районних рад та райдержадміністрацій. Місцеві «регіонали» почали писати заяви про вихід із партії.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>