Курортні орієнтири

22.01.2014

Такою статистикою оперують у місцевому міністерстві курортів і туризму, де вже традиційно період з 28 грудня по 16 січня вважають своєрідною «пристрілкою» до чергового відпочивального сезону. За словами кримського міністра Олександра Лієва, особливістю нинішнього новорічно–різдвяних вакацій на півострові став підвищений попит на послуги сакських санаторіїв і активні тури на Південнобережжі. Визначені й цінові вподобання приїжджих: найохочіше туристи платять у середньому по 300 гривень на добу за перебування у санаторії і в межах 700 гривень — за готелі. Сама кількість відпочивальників пана міністра не надто втішає. Бо, приміром, торік на цю пору було зафіксовано 100 тисяч, а позаминулого — 109 тисяч відпочивальників. Нинішній спад інтересу до Криму в міністерстві пов’язують із «громадсько–політичною ситуацією у деяких регіонах країни», натякаючи передовсім на київський Євромайдан.

Так само не у великому захваті у курортному відомстві автономії і щодо показників 2013 року загалом. Адже торік послугами місцевої рекреаційної сфери скористались 5,9 мільйона осіб, що на 3,8 відсотка менше, ніж позаторік.

Щодо нового курортного сезону, то його трендом стане категоризація об’єктів розміщення. Власне, цього вимагає ухвалений минулої осені Закон України «Про основи розвитку АР Крим і особливості здійснення інвестиційної діяльності на її території». Документом передбачено обов’язкове отримання категорії всіма діючими готелями і базами відпочинку, у тому числі і приватними садибами, котрі фактично працюють як міні–пансіонати. За задумом законодавців, це дозволить вивести з тіні всіх, хто працює з відпочивальниками. Наразі кримське міністерство в рамках проекту Європейського Союзу«Диверсифікація і підтримка туристичного сектору Криму» розробляє саму процедуру і критерії категоризації, до проведення якої залучатимуть вітчизняних і австрійських експертів.

А ТИМ ЧАСОМ...

Цьогоріч у Ялті планують реалізувати програму «Штучні рифи у Ялтинській затоці», що, на думку міського голови Сергія Ілляша, збільшить приплив туристів–дайвінгістів. «Рифами» ж стануть списані катер і декілька тролейбусів, які затоплять у прибережній зоні. Проект програми розробляли й узгоджували впродовж останніх двох років. Торік він був представлений на Міжнародному форумі з питань вивчення і збереження підводної й культурної спадщини Чорного моря й отримав підтримку представників ЮНЕСКО. Нині штучні рифові комплекси створені біля берегів Керчі, Коктебеля і Чорноморського.