«Весела» альтернатива

09.01.2014

Село Веселе на Харківщині вже з лютого почне освоювати нові види енергії. Економії природних ресурсів їх навчать німецькі фахівці разом із науковцями Інституту сталого розвитку Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Наші вчені розробили проект модернізації приміського населеного пункту і винайшли унікальні вакуумно–парові батареї, що дозволяють наполовину здешевити вартість квартирного опалення.

Запропонований Харківщині проект — для світу не новий, оскільки невеликі населені пункти зі статусом «енергоефективне село» вже з’явилися у Німеччині, Польщі та Франції. Їхній досвід і буде використано в Україні. Цього року у Веселому збудують вітропарк та установку з переробки біомаси, а також розмістять на дахах школи, дитячого садка, бібліотеки та сільради сонячні батареї. Йдеться і про монтаж геліоколекторів для підігріву води. Як стверджують фахівці, запроваджені ноу–хау дозволять економити до 70 відсотків бюджетних коштів, що виділяються на придбання енергоресурсів, тому у Веселого з’явиться можливість вкласти заоща­джені гроші у ремонт об’єктів соціальної сфери і розвиток інфраструктури села. Цей проект вартістю в 100 тисяч доларів буде реалізований у рамках програми Small Projekt Assistante, що фінансується Агентством міжнародного розвитку.

Задумане втілюватимуть у життя в два етапи: спочатку жителі Веселого прослухають курс лекцій з енергозбереження, а потім спробують застосувати отримані знання на практиці. «Хтось займатиметься енергетичним менеджментом, а хтось використанням біогазу та енергії вітру, — повідомив заступник директора Інституту сталого розвитку Віталій Селенко. — Фахівці консультуватимуть і окремих жителів у питаннях установки вибраних ними систем, якщо хтось захоче індивідуально підключитися до проекту».

Узяти участь у подібних програмах можуть і вчені фізико–технічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, які для економного опалення будинків та квартир створили унікальний вакуумно–паровий котел. Встановити його можна у будь–якому помешканні, оснащеному батареями і звичайною розеткою. Такий генератор споживає електроенергії не більше, ніж холодильник чи телевізор, але при цьому здатний автономно зігріти будь–яке житло. «Тобто у нас виникла можливість повністю замінити класичне парове опалення, — каже директор університетського центру інноваційного розвитку Кирило Кузнєцов. — Для цього не потрібен природний газ для роботи ТЕЦ і труби великих розмірів, якими подається тепло. У результаті — вартість теплоносіїв для кожної родини може подешевшати наполовину».

Нова система вже пройшла всі необхідні випробування, але для того, щоб налагодити виробництво вакуумно–парових генераторів на одному з підприємств, потрібні стартові 500 тисяч гривень.