Під крилом «Беркута»

03.01.2014
Під крилом «Беркута»

Протестувати пiд Межигiр’ям приїхали власники як простих, так i крутих авто. (Рейтер.)

Давня ідея супротивників чинної влади — похід до Межигір’я, — нарешті втілилася в життя. Радикали не раз закликали штурмувати Межигір’я з вилами, однак голос розуму переважив, і напередодні Нового року було організовано мирний автопробіг від центру Києва до президентської резиденції у Вишгородському районі — без застосування сили та без загострення протистояння з правоохоронцями.

«Якщо коза не йде до воза, то віз прийде до кози, — так пояснив сенс заходу в коментарі «УМ» один із його організаторів Святослав Мироненко. — Ми вирішили, що буде й безпечніше, й масштабніше, і зручніше, якщо ми приїдемо до Межигір’я на авто».

Ще зранку 29 січня біля станції метро «Героїв Дніпра» — найближчої до Межигір’я — зібралося кількасот охочих. Волонтери–автомобілісти забирали людей як на околиці столиці, так і в центрі, де на майдані Незалежності відбувалося чергове народне віче. Почепивши на машини національну та європейську символіку, різні написи–звернення до Президента, активісти Євромайдану попрямували в гості до Віктора Федоровича. «Тариф до Межигір’я — 0 грн.» — сповiщали написи на багатьох автівках. Того дня проїхати до села Нові Петрівці й назад до Києва справді міг будь–хто охочий.

«Я давно не відчувала того, що було під час цього автопробігу. Кожен із вас герой, який заслуговує на перемогу. Спасибі вам, що подарували мені такі відчуття і вселили нову надію», — сказала, звертаючись до учасників автопробігу, народний депутат від ВО «Батьківщина» Леся Оробець. Прибули до Нових Петрівців, аби виступити на імпровізованому мітингу, й троє лідерів опозиції — Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко, при тому що очільник «УДАРу» був не зовсім готовий до такого повороту подій і пристав на пропозицію «проїхатися» буквально в останній момент.

Уже на повороті в село Нові Петрівці гостей чекали міліціонери, які не пропускали автівки. Такі дії працівники ДАІ пояснювали тим, що в селі, де проживає Президент, із 1 грудня до 7 січня суд заборонив будь–які масові акції. Проте два легкові автомобілі ДАІ та КамАЗ «євромайданівці» легко посунули власними силами й таким чином змогли проїхати далі. Утім за 300 метрів до маєтку гаранта опозиціонерів зустріла щільна стіна з автобусів правоохоронців та шеренг внутрішніх військ. З огляду на кількість прибулих людей, надійшов наказ укріплювати кордони, і за автобусами через кілька хвилин вишикувалися ще й шеренги «Беркута».

Опозиціонери були налаштовані мирно, і ніяких провокацій чи сутичок не відбулося. «Ми й не очікували, що Віктор Федорович вийде нас зустрічати з хлібом–сіллю. Ми відразу оголошували, що ця акція лише попереджувальна. Така кількість міліції й «Беркута» вкотре підтверджує, що в Януковича нерви вже здають і що всі наші заходи не проходять даремно», — сказав організатор автопробігу Святослав Мироненко.

Можна лише уявити, з якою старанністю служба сервісу Януковича віддраювала асфальт на дорозі та стіни навколишніх парканів, розписані та заклеєні гаслами опозиціонерів. А одним із найрадикальніших подарунків Президентові стала справжня домовина, яку привезли активісти Євромайдану та залишили під ногами силовиків. Пригадується, такий самий презент підносили Кучмі під час акцій 2001 року. «Це символ того, що Янукович робить із країною», — пояснили мітингувальники.

Незважаючи на те, що на трасі до Межигір’я після акції протесту вибудувався кількакілометровий затор, активісти були налаштовані позитивно й висловили готовність знову приїхати в Межигір’я, аби Янукович вийшов на зустріч із народом.

P.S. Крім Януковича, автомайдан відвідав маєтки Прем’єра Азарова, Генпрокурора Пшонки, Віктора Медведчука та інших стовпів режиму. У більшості випадків протест полягав у наліплюванні листівок та обписуванні парканів, а Медведчукові ще й зламали ворота.