Фальстарт не заплановано

03.01.2014

Завдяки допомозі Росії українська економіка до кінця минулого року перестала відчувати рецесійні явища. За словами виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, одразу ж після того, як стало відомо, що Росія викуповує українські євробонди на 15 млрд. доларів, європейські рейтингові агенції суттєво знизили щодо нас свої дефолтні прогнози. Завдяки цим позичкам для України стали доступними зовнішні ринки.

«При розблокованих ринках ми можемо позичати під 7,5–8%, тільки сенсу робити це зараз немає, — сказав аналітик. — До того ж, цей фактор робить ще ймовірнішим нашу співпрацю з Міжнародним валютним фондом». За його словами, упродовж перших трьох кварталів минулого року існували серйозні девальваційні явища, але євробонди і знижки на газ, які Україна отримала від Росії, дали змогу суттєво поправити справи в економіці. До того ж ці гроші дозволили фізично поправити справи зовнішньоторговельного обороту.

Якщо порівнювати десять місяців минулого року з аналогічним періодом 2011, то падіння українського експорту на територію Російської Федерації становило близько 5 млрд. доларів. Ідеться про близько 2,5% українського ВВП. І це, на думку Олега Устенка, можна також вважати серйозним підсумком минулого року.

«Уже зараз можна робити висновок, що існує база для того, аби ми більш–менш нормально ввійшли у 2014 рік і щоби українська економіка показала нормальне економічне зростання, — сказав експерт. — Ймовірно, що рівень зростання української економіки цьогоріч становитиме близько 3%».

Звідси можна зробити важливий висновок: та частина доходів, яка залишиться у домогосподарств, потенційно буде доволі великою, і населення зможе потратити ці гроші на додаткові покупки. Що, у свою чергу, має позитивно вплинути як на внутрішній попит всередині самої України, так і назагал підняти економіку держави. Хоча, з іншого боку, плановане зростання внутрішнього споживання може означати й колосальний ризик: через тиск імпорту, виникнення торговельного дисбалансу тощо. Втім торговельний дисбаланс може бути компенсований тими грішми, які будуть отримані завдяки розміщенню євробондів на території Росії.

На зростання показників української економіки у нинішньому році, як вважає експерт, мають вплинути такі фактори, як скасування нетарифних обмежень з боку Російської Федерації, є можливість не підвищувати ціни, тарифи на газ для населення. Також важливим фактором економічного спокою держави є той факт, що Росія зможе вимагати оплату тільки після закінчення терміну дії євробондів.

ДО РЕЧІ

Аналітики вірять в Україну

Міжнародна рейтингова агенція «Стандарт енд Пурз» змінила свій прогноз по кредитному рейтингу емітенту України (в національній та іноземній валютах) — із «негативного» на «стабільний». Сам рейтинг України зберігся на рівні В–.

Підвищення прогнозу щодо рейтингу в агенції пояснили підписанням угоди з Росією про інвестиційний кредит на 15 млрд. доларів. Оскільки ця сума становить близько 8% від ВВП України (у прогнозі на 2014 рік), її отримання допоможе Україні зайнятися досягненням своїх зовнішньоекономічних цілей упродовж нинішнього року.

Водночас у агенції відзначають: залежність України від Росії зростатиме, якщо ринкові умови не дозволять офіційному Києву випустити папери для боргових зобов’язань для іноземних гравців, не враховуючи Росії. Або якщо не буде знайдено інших джерел фінансування урядових потреб.

Нагадаємо, що на початку листопада «Стандарт енд Пурз» понизило рейтинг України із В до В– з «негативним» прогнозом. Тоді аналітики пояснили це неготовністю Києва розробити стратегію збереження достатньої кількості іноземної валюти, щоби досягти своїх економічних цілей на зовнішньому ринку.

Як відомо, у нинішньому році Україна має виплатити 17,4 млрд. доларів для обслуговування зовнішнього боргу. При цьому Нацбанк і уряд має виплатити Міжнародному валютному фонду 3,66 млрд. доларів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>