Руки загребущі

26.12.2013
Руки загребущі

Жодного документа на будiвництво немає, а об’єкт зводять прискореними темпами. (з сайта pamjatky.org.ua.)

«Чому прокуратура не припиняє незаконну забудову на вул. Жилянській, 120–б?». Таке запитання — на плакатах і скандуванням — ставили сотні киян під стінами прокуратури Шевченківського району Києва. Як писала раніше «УМ», за цією адресою забудовник уже шість років хоче звести будівлю без будь–яких дозвільних документів. При цьому він зайняв прибудинкову територію сусідніх будинків.

«Це абсолютна нісенітниця, що хтось може дозволити собі, наплювавши на закони, забудовувати історичні місця в Києві, — розповідає «УМ» один з ініціаторів акції, координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталій Черняховський. — У них узагалі немає жодного документа на будівництво».

Забудову веде компанія ТОВ «Мерліон Трейд», яка в 2007 році знесла 5–поверховий житловий будинок, визнаний історичною пам’яткою. Зведена ще до революції 1917 року споруда перебувала у власності територіальної громади Києва. Злочинність таких дій місцеві жителі доводили в різних інстанціях, а у вересні цього року тодішній голова КМДА Олександр Попов підтвердив місцевим жителям, що будівництво — незаконне. Згодом він запропонував просто озеленити територію.

Натомість народний депутат Олександр Бригинець вимагає від КМДА не лише покарати забудовника за незаконне знищення історичної будівлі, а й змусити за власний рахунок відновити її. «Зробити на місці зруйнованого історичного будинку парк чи сквер — це просто. Адже сьогодні влада озеленить територію і заспокоїть громаду, а через рік–два ці зелені насадження знищать і побудують якусь нову висотку. Влада повинна бути принциповою і вимагати від кожного забудовника, який зруйнував той чи інший історичний об’єкт, його відновлення. Тоді незаконні злочинні дії забудовників припиняться», — каже народний депутат.

Бригинець нагадав, що Київрада ще п’ять років тому скасувала рішення від 2002 року щодо надання забудовнику в оренду ділянки за адресою: вул. Жилянська, 118. Але забудовник, ігноруючи це рішення, не лише побудував 32–поверховий хмарочос замість заявленого в проекті 10–поверхового, а й, відчуваючи безкарність, узявся за освоєння сусідніх ділянок.

Перший заступник прокурора Шевченківського району Сергій Горупа, який вийшов до учасників акції протесту, пообіцяв людям внести подання про припинення незаконних дій на Жилянській, 120–б. Журналісти також пообіцяли взяти питання під контроль.

А ТИМ ЧАСОМ...

Окружний адміністративний суд м. Києва (головуючий — суддя Андрій Федорчук) переніс на 23 січня розгляд справи про позов до Київської міської ради, Міністерства оборони України про визнання незаконною забудови 147 га Біличанського лісу будівельною компанією UDP, власником якої є народний депутат України від Партії регіонів Василь Хмельницький.

Як раніше повідомлялося, Василь Хмельницький планує побудувати на території Біличанського лісу та військового містечка проект Bionic Hill. Київрада віддала земельну ділянку будівельній фірмі Василя Хмельницького разом iз 8 житловими будинками і більш ніж 30 сім’ями колишніх військовослужбовців та працівників військового містечка. Тепер будівельна фірма має намір виселити людей iз їхніх квартир, зробивши їх бомжами. Але поки їхнiй спокій оберігає постанова того ж судді Федорчука про заборону будь–яких будівельних робіт на цій ділянці до остаточного рішення суду.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>