«Лінива» курка на святковому столі

25.12.2013
«Лінива» курка на святковому столі

На святковий стіл м’ясо кожен готує по–своєму. (з сайта edinstvennaya.ua.)

Хоча до новорічного застілля залишився ще тиждень, господині і господарі меланхолійно перебирають рецепти, які можна реалізувати. Можливо, вам допоможе наш невеликий записничок.

Непогана закуска — рулет з індички. Для його приготування потрібно: яйце, 50 г фаршу індичого м’яса, вершки жирністю 12% — 100 мл, твердий сир — 250 г («Емменталь», «Російський» тощо), чайна ложка вершкового масла, по 2 столові ложки консервованої кукурудзи і нарізаної петрушки, велика цибулина, 0,25 склянки порізаних свіжих пряних трав чи столова ложка сухих, 4 столові ложки панірувальних сухарів. Замочити панірувальні сухарі у вершках і залишити на 10 хвилин. Цибулю очистити, дрібно нарізати. У сковороді нагріти вершкове масло і пасерувати цибулю до м’якості упродовж 5—6 хвилин. Змішати в мисці фарш з індички з цибулею, сухарями, яйцем, сіллю, перцем і подрібненою петрушкою. Потім на лист пергаменту викласти прямокутником половину підготовленого фаршу. Присипати тертим сиром і нарізаною зеленню. Викласти фарш, що залишився, і загорнути в рулет. Далі його туго загорнути в пергамент, перекласти на змащене олією деко і запекти у духовці при температурі 180° градусів (близько 40 хвилин).

Мінімум дій робитиме той, хто запікатиме курку в гірчиці. Потрібно: тушка птаха, двi чайнi ложки солі, пара столових — гірчиці, 3–4 розчавлені зубчики часнику, чайна ложка цукрової пудри. Вимиту й висушену паперовим рушником курку спочатку натираємо сіллю, потім часником, обмащуємо гірчицею, обсипаємо цукровою пудрою, кладемо у плівку для запікання, зав’язуємо і випікаємо у розігрітій до 190 градусів духовці не менше години. Якщо запікати у фользі, наприкінці процесу треба її розкрити, щоб «підзолотити» курку.

Для тих, хто не хоче морочитися навіть із натиранням, — курка на солі. Тушку треба вимити і висушити. Далі візьміть одну пачку крупної солі та висипте її у глибоке деко. (Чим більша курка, тим більше солі потрібно для її приготування). Покладіть курку на сіль і ставте в духовку. Правда–правда, додавати олію, майонез чи спеції не потрібно, — соляні пари замінять усе це. Готувати «ліниву» курку треба приблизно годину до появи хрусткої скоринки. До речі, так само на солі можна приготувати запечену рибу, тримати у духовці її варто 30—40 хвилин.

Як варіант фарширована курка. Клопітно, але всі гості будуть у захваті від вашого кулінарного шедевра. З курки середнього розміру акуратно зніміть шкіру (відкладіть її — вона нам ще знадобиться) та відокремте м’ясо від кісток. Останнє пропустіть через м’ясорубку разом iз великим шматком білого хліба, розмоченим у молоці, та однією великою цибулиною, додайте до цього фаршу 2 сирі яєчні жовтки та спеції на свій смак (до традиційних солі та перцю можна додати трави або куркуму, мускатний горіх). Готовий фарш ретельно перемішайте й акуратно наповніть ним курячу шкіру. Зашийте отвори грубими нитками і відправляйте курку у духовку. Запікайте до готовності десь протягом години, час від часу поливаючи олією.

Може, хочете традиційну курку з начинкою? Тоді спочатку приготуйте таку суміш: 2–3 столові ложки оливкової олії, ложка меду та трохи тертого часнику і, звичайно, улюблені спеції. Медово–часничною масою ретельно натріть курку повністю: зовні й зсередини і ставте в духовку хвилин на 40. Начинку додамо наприкінці смаження (тоді вона точно буде без запеченої сукровиці й не розвариться). Її можна зробити, наприклад, із кислої капусти, грибів, пасерованої цибулі та трав або зі звичайної гречаної каші з курячою печінкою чи з вареного рису з цибулею та морквою.

Яскраво виглядає на святковому столі свинина з ананасами. Для приготування потрібно: 800 г свинячої вирізки, банка консервованих ананасів (кружечками), 250 г твердого сиру, майонез, оливки, гірчиця, сіль, ­перець. М’ясо поріжте як на відбивні — шматочками­ товщиною близько 1 см і відбийте. Змажте кожен тонким шаром гірчиці, посоліть і поперчіть за смаком. Залиште замаринуватися на 1—2 години в холодильнику. Після цього викладіть свинину на деко, застелене папером для випічки. Шматки м’яса зверху змастіть нетовстим шаром майонезу. На кожен покладіть по кільцю ананаса. Присипте сиром, і посередині, де дірка ананасового кільця, покладіть по оливці (ефектніше виглядає чорна). Запікайте 30—40 хвилин при температурі 190—200 градусів (не пересушіть).

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>