Викрадення капітана

20.12.2013

Біля берегів Нігерії, в затоці Біафра, піратське судно напало на нафтоносний танкер MT Althea (належить грецькій компанії Medtankers, прапор Маршаллових островів), на борту якого перебувало 18 членів екіпажу, з яких 17 українців та один грек, повідомляє посольство України в Нігерії. Згідно з його інформацією, судно стояло на рейді поблизу Порт Харкорт.

Як довідалася «УМ» у прес–службі МЗС України, пірати під час нападу не застосовували фізичної сили до захоплених. Вони лише розбили комунікаційне обладнання, відібрали мобільні телефони та особисте майно членів екіпажу, взяли в заручники капітана судна (громадянин України) та інженера (громадянин Греції) і на катері зникли в напрямку узбережжя Нігерії. Решта членів екіпажу не постраждали, їх життю та здоров’ю нічого не загрожує.

«На даний момент ми не знаємо місцеперебування заручників, більше того, пірати не виставили досі жодних умов», — розповів «УМ» директор Департаменту інформаційної політики Євген Перебийніс.

МЗС України, посольства України в Нігерії та Греції у взаємодії з компанією–судновласником та нігерійськими компетентними органами намагаються встановити можливі місця утримання заручників та звільнити останніх.

Досі не відома доля й іншого зниклого українського моряка. Нагадаємо, 39–річний українець Олег Свілін, 2–й помічник капітана суховантажу Thorco Attraction, зник безвісти 10 листопада на стоянці судна на рейді Дуала в Камеруні. Пошуки закінчилися безрезультатно.

А ТИМ ЧАСОМ...

Українські моряки, затримані в Індії за підозрою в незаконному перевезені зброї, досі перебувають за ґратами. Нагадаємо, індійська поліція ще 11 жовтня заарештувала 35 членів команди судна Seaman Guard Ohio, у складі якого троє українців. З того часу їх утримують під вартою і постійно переносять судові засідання. Один з українців через важкі умови ув’язнення навіть намагався покінчити життя самогубством. Останнього разу суд мав розглядати їх справу 10 грудня, але тоді переніс на сьогоднішнє число. Три дні тому суд відхилив клопотання адвокатів про звільнення моряків під заставу. «Ми зараз чекаємо текст рішення суду, аби з’ясувати підстави такого вердикту, — прокоментував «УМ» пан Перебийніс. — Якщо вони не мають юридичного обґрунтування, то подамо клопотання до Вищого суду Делі».

Додамо, що проблеми з визволенням своїх моряків виникли не тільки в української сторони. Згідно з інформацією благодійної організації «Фонд допомоги морякам Ассоль», у Індії зараз перебуває міністр юстиції Естонії Ханно Певкур, який намагається визволити співвітчизників. Проте на даний момент він навіть не зміг зустрітися з відповідальними особами.

У свою чергу моряки, що вже побували під арештом в Індії, стверджують, що суди мають практику заарештовувати моряків заради стягнення викупу з власника.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>