«Зелений коридор» — для людей i товарiв

18.12.2013
«Зелений коридор» — для людей i товарiв

Спілкування президентів «не для преси». (Рейтер.)

Незважаючи на ясний, місцями навіть сонячний вчорашній день у Києві, літак українського Президента Віктора Януковича злітав у напрямку Москви — на перемовини до Володимира Путіна — в обстановці густого туману. Насамперед інформаційного.


Як відомо, перед початком візиту очільника Української держави до свого російського колеги Володимира Путіна громадськості напрочуд приблизно пояснили, про що ж саме домовлятимуться два лідери. Опозиційні політики скаржилися: Прем’єр–міністр тільки зачитав зміст готових до підпису документів, але в руки їх не дали. Натомість офіційні особи старанно запевняли: жодних кроків, спрямованих на вступ до Митного союзу, Янукович не робитиме. І це ще більше поглиблювало неспокій у державі! Громадськість, наприклад, одразу згадала про суспільне тло підготовки до перемовин у Харкові, наслідком яких стали непосильнi для України угоди.

Своєю тривогою з приводу позицiї Президента Януковича в Москві хотіли поділитися активісти Євромайдану. Причому безпосередньо з самим Віктором Федоровичем! Для цього вони з пікетом старанно очікували президентський кортеж на шляху до столичного летовища «Бориспіль». Але даремно! Президент, мабуть, надав перевагу значно швидшому та безпечнішому методу дiстатися до аеропорту — своїм сучасним, добре обладнаним гвинтокрилом. «Подзвонив знайомий. Каже, що вертоліт Януковича щойно пролетів на Бориспіль», — написала у соцмережах прес–секретар «Фронту змін».

Напруга в Києві не вщухла, навіть коли гарант нашої Конституції вже піднявся на висоту десять тисяч метрів. Недовірливі вітчизняні журналісти, відкривши в цей момент спеціалізований інтернет–сайт Flightradar24, помітили в небі лише один літак, який тримав курс із Києва до Москви. І цей літак нібито належав... бізнесмену Рінату Ахметову. Дивний факт викликав чергову хвилю домислів і версій. Хоча цілком можливо, що даний інтернет–ресурс просто не показує режимні повітряні маршрути.

Але кульмінацією вчорашнього дня стало скасування спільної прес–конференції Віктора Януковича та Володимира Путіна, яка традиційно відбувається після розмов тет–а–тет на вищому рівні. Російські журналісти, зокрема, головний редактор радіостанції «Ехо Москви» Олексій Венедиктов, заявили, що відмову спілкуватися з пресою ініціював саме український Президент. Тож своїм ЗМІ про результати перемовин кожен із президентів згодом розповість персонально: Путін — у Москві, Янукович — у Києві.

...Після зустрічі віч–на–віч очільники двох держав провели шосте засідання російсько–української міждержавної комісії. Володимир Путін мав хороший настрій і навіть ласкаво називав своїх гостей «у повному сенсі нашими стратегічними партнерами і союзниками». Путін ще раз перерахував галузі економіки, в яких він хотів би працювати з Україною, — енергетика, машинобудування, космос, авіація, суднобудування.

Завуальовано говорили про газ. «Сподіваюся, що та програма, яку запропонував «Газпром» і «Нафтогаз», зі свого боку включає також свої можливості. Я думаю, ми з вами не будемо перешкоджати їхнiм домовленостям і відрегулюємо ці питання на засадах взаємної вигоди», — сказав Янукович. Утiм трохи раніше голова «Газпрому» Олексій Міллер трохи звузив поле діяльності української сторони. За його словами, російський газовий монополіст уже не обговорює з Україною питання про створення тристороннього консорціуму за участю ЄС. Іншими словами, нашу «трубу» Москва тепер уже хоче ділити навпіл.

Раніше наближений до Кремля український політик Віктор Медведчук заявив про можливу знижку ціни російського газу для України на 100—140 доларів за тисячу кубометрів. Невдовзі ми зможемо довідатися про ціну цієї пільги.

Люб’язна гостинність Володимира Путіна стосувалася і вітчизняних заробітчан. «А так, за різними підрахунками, у Росії працюють близько п’яти мільйонів людей. Це велика кількість», — підкреслив Путін. Півтора мільйона з них — українці. «Звичайно, потрібно створювати сприятливі умови, щоб вони могли тут вільно жити, працювати, пересуватися через кордон і допомагати своїм сім’ям, які чекають їхньої підтримки вдома», — сказав президент Росії. Досі «сприятливі» умови для українців у Росії старанно створювала міграційна служба РФ. Скажімо, у грудні вона заборонила в’їзд на територію країни 25 тисячам громадян України.

Віктор Янукович також офіційно просив Путіна відкрити кордони й для наших товарів. За словами Президента, українські підприємства почали втрачати обсяги торгівлі та перебувають у складному економічному становищі. «Ті угоди, які підготовлені, і заходи, які ми вживатимемо найближчим часом, дозволять нам значною мірою поліпшити ситуацію», — заявив Янукович i закликав посилити прикордонне та міжрегіональне співробітництво.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>