«Беркут» і жертви. Рахунок 0:0?

17.12.2013
«Беркут» і жертви. Рахунок 0:0?

«Силовики» та постраждалі активісти Майдану. Влада каже: перемогла «дружба». (Рейтер.)

Крига скресла тільки у суботу вранці. Тобто за добу після того, як ПР почала звозити до Києва десятки тисяч своїх прихильників для участі в «антимайдані», коли столицю заполонили організовані сотні «тітушок», а у санаторіях під Києвом розташувалися закликані з усієї України близько 12 тисяч міліціонерів, і люди з обох боків штучно вибудуваних барикад з жахом очікували кривавих провокацій. Отже, у суботу стало зрозуміло: влада відмовилася від «силових» сценаріїв боротьби з майданом. На сайті Президента України з’явилося повідомлення про те, що заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони Володимир Сівкович та голова КМДА Олександр Попов відсторонені з посад «за клопотаннями Генпрокуратури у зв’язку з підозрою у причетності до порушення конституційних прав громадян на майдані Незалежності в ніч на 30 листопада». Глава держави, йдеться в повідомленні, запропонував правоохоронним органам «провести розслідування відкрито і прозоро та поставити крапку в цьому питанні».

Світло в кабінеті неподалік «кривавої йолки»

Як з’ясувалося, Генпрокуратура кинулася до роботи ще за день до появи указу. 13 грудня на допит були викликані Попов, Сівкович, тодішній очільник столичного главку міліції Коряк та кілька депутатів від Партії регіонів, проведено очні ставки. Певно, найважливіша інформація пролунала від столичного градоначальника: за даними «Дзеркала тижня», отриманими з надійних джерел у ГПУ, Попов назвав ім’я безпосереднього замовника побоїща — секретар РНБО Андрій Клюєв. Водночас Сівкович свого безпосереднього керівника не видав, пише сайт згаданого видання — ZN.UA. Вочевидь, Олександр Попов усвідомив, що його «віддали на поталу» ситуації і, судячи з останніх тенденцій і свого незавидного рейтингу, навіть якщо вибори в столиці відбудуться, він не має шансів бути єдиним кандидатом від влади, а тим більше — бути обраним мером. Ваги його відвертості додало те, що стаття, за якою може проходити градоначальник (якщо справа таки дійде до суду), «пропонує» чиновнику до восьми років перебування за гратами. Отож Попов заговорив.

Він повідомив слідству, що, цитуємо ZN.UA, «29 листопада вранці йому зателефонував секретар РНБО Андрій Клюєв і поцікавився ступенем готовності ялинки, яку мали встановити на майдані Незалежності. Попов повідомив, що все йде за планом. Клюєв зажадав встановити ялинку сьогодні ж та повідомив Попову, що всі подальші вказівки йому дасть заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович». Наприкінці робочого дня Сівкович прибув у кабінет Попова для оперативного реагування на ситуацію і пробув там майже до четвертої години ранку. Окрім того, в кабінеті голови КМДА перебувало ще 6 депутатів з фракції Партії регіонів, серед них — Ельбрус Тедеєв, Нестор Шуфрич та Олександр Єгоров. «Пізно ввечері, за словами Попова, знову передзвонив Клюєв, бажаючи переконатися, що всі команди для встановлення ялинки Попов віддав і заступник голови КМДА Михайло Кучук готується до встановлення ялинки зі своїми службами. Ближче до четвертої години Сівкович віддав команду: «Пора готувати техніку до завезення», — зазначає видання. Відтак Попов та Сівкович виїхали з будівлі КМДА та прибули в кабінет до начальника київської міліції Коряка. Цікаво, що, згідно зi свідченнями Попова, за діями комунальників і «Беркута» на Майдані вони спостерігали, дивлячись в монітор відеоспостереження, куди транслювалася інформація з камер. «Але камери перебували далеко від місця подій, і насильства не було видно», — зазначив Попов. Потім градоначальник буцімто поїхав додому і лише дорогою став отримувати дзвінки з описом кривавих подій.

У свою чергу, Коряк дав свідчення слідству, що йому зателефонував міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко і наказав виконувати всі команди Сівковича, пише ZN.UA

Невдовзі фотокопії протоколів допиту почали з’являтися у ЗМІ, зокрема на «Українській правді». Згідно з ними, Сівкович назвав прізвище ще одного «регіонала», який був присутнім того вечора на нараді в кабінеті Попова, — Андрія Деркача. А також вказав на Миколу Княжицького, якого називає «своїм давнім агентом». Княжицький, свідчить екс–секретар РНБО, просив «допомогти з пропуском машин з озвучувальною апаратурою для мітингу наступного — 1 грудня. Сівкович на допиті в ГПУ стверджував, що не давав вказівки завозити обладнання для «йолки», наголошуючи, що це можна робити лише після того, як протестувальники звільнять майданчик, натомість про потребу встановити ялинку цієї ночі йому повідомив сам Попов. Іншими словами, Сівкович відсторонився від кривавого розгону Євромайдану.

Прикметно, що Генпрокурор Віктор Пшонка на брифінгу 14 грудня називає не весь спектр прізвищ, які фігурують у матеріалах слідства. Немає серед них насамперед Андрія Клюєва. «Тиск на начальника київської міліції Валерія Коряка та його заступника Петра Федчука  був від Попова і Сівковича. Цей тиск зафіксовано. Їх допитали. З ними проведено інші процесуальні дії і сьогодні їм повідомили про підозру», — заявив Пшонка. І попросив узяти названих під домашній арешт.

Усі вийдуть. Але сядуть не всі

Показове викриття виконавців побиття Євромайдану 30 листопада спершу викликало у громади враження, що Віктор Янукович готовий до компромісу і шукає шляхи для сякого–такого, але залагодження «питання Майдану». Втім оглядачі вказують на те, що замовників кривавого дійства тієї ночі не названо. «Президент показав нам «стрілочників», — прокоментував Олег Тягнибок, — а справжні замовники залишилися «за дужками». Більшу впевненість ще в недiлю демонстрував Арсеній Яценюк. «У процесі цього розслідування, за нашими даними, будуть випливати десятки високопоставлених чиновників, які давали вказівки розганяти Майдан та бити людей і які готували плани щодо введення надзвичайного стану, — каже він. — Серед цих осіб є ті, які не є членами Кабінету Міністрів, є ті, які не представляють Партію регіонів, а є так звані керівники громадсько–політичного руху, який нещодавно був дуже широко прорекламований в Україні й начебто мав вказувати на «Український вибір».

Проте з владних кабінетів досі не пролунало подібних підозр щодо «осіб, які не є членами», тобто щодо згаданого Яценюком ідейного натхненника організації «Український вибір», кума Путіна — Віктора Медведчука. Більше того, навіть згаданого в протоколах допитів серкетаря РНБО у партії влади ніхто ні в чому протизаконному не підозрює. Учасники учорашньої­ наради Партії регіонів з урядом, що відбулася в облюбованому «регіоналами» ще з 2004 року кінотеатрі «Зоряний», зустріли появу Клюєва оплесками. «У фракції не виникало запитань до Андрія Клюєва шодо цього. Взагалі ставлення у фракції до Андрія Петровича є дуже добрим. Коли він зайшов, фракція вітала його аплодисментами», — поділився з журналістами на вчорашньому брифінгу лідер фракції ПР у парламенті Олександр Єфремов. На запитання «А хто ж у такому разі давав указівку на погром 30 листопада?» Єфремов відказав, що це стане відомим після того, як закінчиться слідство. А Ганна Герман узагалі певна, що «будь–які звинувачення відносно Андрія Петровича — це інсинуації», адже «він так багато зробив для євроінтеграції». Пані Герман сумнівається в тому, що Попов міг вказати на Клюєва: «Я не певна, чи Попов щось таке взагалі говорив. Я не певна, що ті документи, які з’явилися в інтернеті, чи це не фальшивка».

З огляду на таку одностайну підтримку Клюєва однопартійцями політичне та чиновницьке майбутнє Попова, який вказав на допиті на цього «святого чоловіка», тепер видається дуже похмурим.

Учора по обiдi надiйшла й офiцiйна вiдповiдь самого Клюєва на «iнсинуацiї». У заявi, розмiщенiй на сайтi РНБО, секретар Радбезу заявив: «Це частина очевидної добре спланованої операцiї з дискредитацiї для досягнення конкретних полiтичних цiлей. Клюєв також заявив, що вчора мав намiр сам пiти до ГПУ i «вiдповiсти її представникам на всi запитання». Станом на 17.00, за даними «Української правди», у Генпрокуратурi Андрiй Клюєв не з’являвся.

Тим часом, йдучи назустріч побажанням трудящих України та дипломатів Заходу, ПР пропонує у Верховній Раді на цьому тижні ухвалити закон про амністію всіх учасників заворушень, які сталися в останні три тижні. Автор законопроекту — депутат Вадим Колесніченко — не виключає, що, крім амністії для демонстрантів, підозрюваних у штурмі адміністрації Президента 1 грудня, документ буде передбачати амністію для організаторів розгону учасників акції 30 листопада. «Цей закон ми готували під конкретні виклики часу, тож поки я не розглядав питання щодо Попова та Сівковича, — сказав Колесніченко газеті «Коммєраснт–Україна». — У документі мають зазначатися конкретні статті, а мені поки не до кінця зрозуміло, що їм інкримінують. Але (...) амністія теж не може бути застосована вибірково — якщо вона для всіх, то для всіх».

Є припущення, що влада зробить ще кілька кроків, аби продемонструвати, що вона пішла назустріч вимогам Майдану і прагне подолати кризу та стабілізувати кризову суспільно–політичну ситуацію. Великою мірою це «гра» на Захід, який у такому разі навряд чи зможе дорікнути Президентові бездіяльністю та прикриванням бузувірів. Так, за даними багатьох інформаторів ЗМІ, найближчим часом буде видворено з уряду міністра закордонних справ Леоніда Кожару, а також кількох його колег, відповідальних за економічний блок, — за те, що вчасно не поінформували уряд про загрози, які несе підписання угоди про асоціацію з ЄС для економіки України, пише «Коммєрсант». Імовірно, у відставку пошлють міністра економрозвитку й торгівлі Ігоря Прасолова й міністра промислової політики Михайла Короленка. Якщо цих посадовців буде відправлено у відставку, уряд таким чином ще раз підтвердить, що змінює задекларований євроінтеграційний курс на протилежний напрям.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>