Лелекам збудують будинок

04.12.2013

У номері від 25–26 жовтня цього року «УМ» розповідала про зруйнування лелечого гнізда енергетиками у Коростенському районі на Житомирщині. Як відзвітували тоді працівники служби, діяли вони на підставі вимог контролюючих державних органів у галузі електроенергетики. Адже такі гнізда на повітряних лініях електропередач становлять загрозу для цілісності електричних мереж, призводять до обривів дротів, а іноді — й до пожеж.

Після виходу матеріалу керівництво компанії «Житомиробленерго» відзвітувало редакції про вирішення проблеми з гніздуванням білого лелеки на електроопорах. Житомирські енергетики запевняють, що вже 5 років встановлюють металеві конструкції для гніздування лелек (зокрема, вздовж автомагістралі Київ—Чоп у селі Кочерів Радомишльського району, в Брусилівському районі, в місті Адрушівка).

Нині на території Житомирської області налічується 830 місць гніздування лелек на електро­опорах. За підрахунками, облаштування платформ для гніздування потребуватиме 21 тонни металевих конструкцій загальною вартістю 200 тисяч гривень. З урахуванням інших складових, таких як технологічні витрати на виготовлення конструкцій, монтажні роботи, конструювання основи гнізда, на нові «хатинки» для лелек знадобиться загалом щонайменше 500 тисяч гривень.

Але попри всі необхідні фінансові і часові затрати, зайнятість підрозділів вирішенням інших нагальних проблем з експлуатації електромереж, завірили нас у компанії, «Житомиробленерго» впроваджує масштабне виготовлення металевих платформ та їх встановлення в місцях гніздування лелек. Станом на 20 листопада цього року десять таких платформ змонтовано на території населених пунктів області в різних районах. Нову платформу буде встановлено і в Коростенському районі, тому жителі можуть бути спокійними за птахів і очікувати на приліт своїх «сусідів» навесні.