Передова для ескулапів

04.12.2013
Передова для ескулапів

Волонтер надає допомогу пораненому пiд час сутичок на Банковiй. (з сайта zyalt.livejournal.com.)

На відміну від Помаранчевого майдану, Євромайдан відзначився кривавими сутичками. Тож для лікарів Євромайдан перетворився на справжню передову. «УМ» вирішила відвідати імпровізовані медичні пункти революції.
На Євромайдані шість точок медичної допомоги. Одна розташована на другому поверсі КМДА у великій залі, дві — у наметах на Майдані. Ще дві — у Будинку профспілок: на першому поверсі — приймальня, де людям надають першу допомогу, а на третьому поверсі розмістився головний штаб медиків. І остання з точок розташована на території Михайлівського собору. Крім того, сформовані мобільні бригади. Вони залучаються тільки під час сутичок. Є координаційний центр та «гаряча лінія», аби скеровувати людей у гарячі місця.

Будинок профспілок

Найперше «УМ» завітала у штаб лікарів. Одразу видно гарну організацію. Чоловік, який сидів на вході до медпункту, розповів, що постійно підходять люди, охочі допомогти. «Але приймаємо лише фахових лікарів, — каже «УМ» чоловік, що воліє називати себе простим революціонером. — Одразу питаємо, коли їм буде зручно, робимо на основі цього графік чергувань. Також завжди є люди на підміну, якщо раптом у когось не виходить прийти. Головне, що ліків вистачає. Несуть і ящиками, і маленькими пакетиками. Найбільше мене вразили старі бабці, які віддають все, що в них є. Не можемо не взяти, бо дають від серця».

КМДА

У будівлі Київради як ніколи людно. У великій залі одразу бачимо дівчат, що надають психологічну допомогу. Як виявилося, попрацювати психологом може кожен охочий, головне — бути позитивним. Фахові психологи на час нашого візиту були відсутні, але, чесно кажучи, людям навколо було весело й так.

У місцевому медпункті також лише професійні лікарі. «Серед нас як приватні практики, так і державні лікарі, — розповідає «УМ» травматолог Ярослав Радевич. — Хто взяв відпустку, хто працює лише у вільний час. У нас багато лікарів, які пройшли Афганістан, тому вони здатні діяти у стресових ситуаціях».

Михайлівський собор

На святій землі медпункт знайти не так уже й легко. Доводиться певний час блукати територією собору, перш ніж потрапляєш до невеликої кімнати, де нас привітно зустрічає молода дівчина. Студентка медичного університету імені Богомольця разом з іншими однокурсниками вирішили не послухатися погроз керівництва навчального закладу та піти на Євромайдан. «Наш ректор тісно пов’язаний iз владою і тримається за неї до кінця, — каже дівчина, що попросила не називати її ім’я. — Але ми все одно вийшли до людей. Я якраз чергувала біля Банкової, коли її штурмували. Було страшно, під час зачистки «беркутівці» побили нашого медика, який виносив поранених».

Дівчина каже, що довелося піклуватися про багатьох поранених. Багато людей було з переломами, порізами та навіть з осколками від гранат. Людей лікували на сходах під’їзду житлового будинку. Не вистачало бинтів. Потім приєдналися парамедики та «швидка допомога». Їхні хлопці одразу вивозили тих, кого треба, в лікарню. Ще трохи згодом під’їхала професор медичного університету Ольга Богомолець, яка привезла необхідні медикаменти та бинти. «Насправді ми готові були допомогти всім, і «беркутівцям» і «тітушкам» також. Вони й зверталися з осколками від своїх же снарядів», — додала на завершення дівчина і повідомила, що зараз студенти ходять на пари, але після них вертаються одразу на Майдан.

Волонтери

«Коли ми дізналися про нічний розгін Майдану, то вирішили зібрати низку громадських діячів, аби визначитись iз подальшими діями, — каже координатор мобільних санітарних груп Дмитро Дробот. — Ми вирішили працювати на три напрями: медична допомога, юридичний захист та робота зі ЗМІ». За словами чоловіка, кожен охочий може знайти потрібну сторінку у «Фейсбуці» та попросити допомоги. «Будемо діяти до кінця», — каже Дмитро.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>