«Йолка» на крові

03.12.2013
«Йолка» на крові

Побиття на майдані Незалежності.

«Майдан по–звірячому зачистили. Десятки поранених. Десятки затриманих. Такого Україна ще не бачила». Усіх, хто не був на Євромайдані під монументом Незалежності у Києві в ніч із 29 на 30 листопада, цей короткий звіт про події у «Твіттері» нардепа Андрія Шевченка шокував.

Україна, звісно, бачила всяке. Проте такого цинізму одразу по завершенні Вільнюського саміту, де Президенту Януковичу щойно тиснули руки лідери Євросоюзу, справді не чекав ніхто. О 4–й ранку озброєний до зубів спецназ буквально змів iз майдану Незалежності мирну акцію. На той час на Євромайдані залишалися здебільшого беззахисні студенти — молодь переважно спала, не чекаючи атаки «правоохоронців».

«Шановні громадяни, звільніть, будь ласка, територію — будуть працювати співробітники комунальних служб», — оголошували в мегафон представники правоохоронних служб. І одночасно з усієї сили лупили «шановних», що ледве встигли продерти очі, гумовими кийками по головах. Тих, хто падав — добивали ногами, хто втримався — скидали з постаменту стели Незалежності й добивали потім…

Як свідчать очевидці й постраждалі, втекти від «беркутівців» не було жодної можливості. Адже замість створити коридор для тих, хто не збирається чинити спротив, спецназівці оточили «ворога» з усіх боків щільним кільцем. Згодом з’ясувалося, що «Беркут» був переважно не київський — ймовірно, зі східних областей та Криму.

«Під роздачу» потрапили й журналісти, в тому числі польські (МЗС Польщі згодом викличе для пояснень українського посла). Фотокореспондентові агенції «Рейтер» Глібу Гараничу розбили до крові голову.

Мета «зачистки» була «благородна» — скоро Новий рік та Різдвяні свята, і киянам потрібне свято. Читай — ялинка й ковзанка на так недоречно «європеїзованому» майдані.

«Хто прийде святкувати Новий рік під цією «йолкою» на крові — той останнє падло», — писатимуть потім користувачі соціальних мереж. А діти малюватимуть ялинки червоною фарбою — саме такий малюнок свого сина виставила у «Фейсбуці» дружина (екс–?)глави адміністрації Президента Сергія Льовочкіна Зінаїда Ліхачова. Напередодні вона теж виходила на Майдан мітингувати.

Що було потім — відомо вже всьому світові. Євромайдан розрісся до небаченої акції протесту, яку вже не задовольнити самим лише підписанням Угоди про асоціацію з ЄС. Побиття мирних пікетників засудили міжнародна спільнота й більшість українських політиків. А чинна влада, якій залишалося всього лише почекати повільного згасання Євромайдану, опинилася як ніколи близько до краху.

* * *

Проти 35 затриманих під час розгону Євромайдану в ніч на 30 листопада міліція подала судові позови. На них було складено протколи про адміністративні правопорушення. Втім учора Шевченківський районний суд не зміг винести рішення, оскільки справу розглянути не вдалося. Мітингувальникам інкримінують cтатті про дрібне хуліганство та злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції при виконанні ним службових обов’язків Кодексу України про Адміністративне правопорушення. Покарання — штраф 119 або 258 гривень.

Як повідомив один з адвокатів затриманих, Ігор Свєтлічний, «протоколи, доправлені до суду, були неграмотно складені, тому їх повернули міліції». Захисники сподіваються на те, що ґрунтовно доопрацювати ці протоколи міліція не зможе, й суду так і не буде.

Натомість затримані «євромайданівці» — окрім чотирьох неповнолітніх — учора склали зустрічні позови на дії міліції.

Студент КНУ ім. Шевченка Микола Колінько, якого побили бійці «Беркута», досі перебуває в лікарні — у нього струс мозку і забій голови. Загалом жорстоко побито близько 30 осіб, дев’ятеро з них опинилися на лікарняних ліжка[.

27–річна киянка Ірина Захарченко, якій розбили голову, запевняє, що жодних попереджень про напад з боку «Беркута» не було: «Я відразу побачила, що вони агресивно налаштовані, тому ми з подругою швидко намагались відбігти в сторону, але чотири падла почали нас бити, незважаючи на наші крики і прохання не чіпати».

«Я й досі не можу оговтатися, — каже постраждалий Дмитро Михальчук. — Вони не те, що били, — вони жорстоко гамселили людей, і навіть не дивились на жінок або ж молодих хлопців, яким по 17 років. Їм все одно було, вони просто як роботи виконували чиєсь завдання».

Головний лікар швидкої медичної допомоги Анатолій Вершигора зазначив, що у ту ніч люди потрапляли з рідним степенем складності травм «Так, були і переломи, і травми голови, і струс мозку, але ми оперативно надавали медичну допомогу».

Водночас інформація щодо померлої від побиття «Беркутом» дівчини не підтвердилася.

ОФІЦІЙНО

Хто не почув слова Конституції — буде покараний

Президент України Віктор Янукович у зверненні до українського народу на своєму офіційному сайті наголосив, що «глибоко обурений» цими подіями. «Я засуджую дії, які призвели до силового протистояння та страждань людей. Кілька днів тому я перед усією країною заявив про підтримку громадянських ненасильницьких акцій. Ті, хто не почув слова Конституції та Президента і своїми рішеннями та діями спровокували конфлікт на Майдані, — будуть покарані». ВФЯ також наголосив, що вимагає від Генпрокуратури терміново надати йому та українському суспільству результати негайного та об’єктивного розслідування для належного покарання винних. «Я підтверджую — ми єдині у виборі нашого спільного європейського майбутнього».

А міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко на засіданні колегії МВС заявив: «Я хотів би від себе особисто, від членів колегії вибачитися за надмірне використання сили проти учасників акції на Майдані... Я хотів би заявити, що активні дії не входили в плани МВС».

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>