Вскочити в останній вагон

28.11.2013
Вскочити в останній вагон

Одним із найпопулярніших зимових маршрутів для українців лишається Туреччина. (з сайта staticfickr.com.)

Наближення зими актуалізує бажання хоч на кілька днів влаштувати собі справжнє свято. Бажано за межами свого повсякденного існування — за кордоном або хоча б в іншому місті рідної країни. І хоча до омріяних новорічно–рiздвяних вихідних iще місяць, це тільки здається, що їх планування–організація ще трохи може почекати. Якщо хочете, щоб усе складалося за вашим планом і вартувало мінімально можливих грошей, ще день–два лишається, щоб цей пазл склався. Кого влаштовує лише мала вартість туру, можна не напружуватися до 25—30 грудня, коли, можливо, можна буде в екстреному порядку вилетіти в якусь безвізову країну за турпутівкою, від якої раптово відмовилися.

«Все включено» без Діда Мороза

За інформацією турагентств, хітами продажів є екскурсійні тури в Італію, Грецію й Іспанію; любителі пляжно–басейного відпочинку найчастіше летять у Туреччину та Єгипет; найпривабливіші зимові гори для українців — польські, болгарські, австрійські й андоррські. Забезпечені люди можуть дозволити собі відвідати екзотичні Таїланд, Арабські Емірати, Мексику, Домінікану, Мальдiви, Кубу.

Навіть найекономніша поїздка саме у період із 26 грудня по 7 січня, якщо ви її не продумали і не оплатили заздалегідь, ще десь улітку або хоча б на початку осені, обійдеться трохи не вполовину дорожче, ніж подібна у несезон. Починати шукати навіть серед більш–менш пристойних 3–зіркових турецьких готелів варіант «усе включено», маючи на особу менше 450 доларів, — не варто. Ще треба врахувати, що за особливе застілля 31 грудня з кількома новими стравами і пляшкою вина (необов’язково шампанського) доведеться за кожного доплатити ще по 100 доларів. Але і ці гроші не гарантуватимуть гамірної веселої зустрічі 2014 року в залі ресторану о 12–й ночі, коли десь на Батьківщині чути передзвін українського годинника на Будинку профспілок на майдані Незалежності у Києві. Як правило, розважальна програма у турецьких готелях економ–класу закінчується раніше. Святково вбрані ялинки у Туреччині, звичайно, будуть, але, найімовірніше, Діда Мороза ви не побачите.

Одна з суттєвих переваг поїздки у Туреччину, де температурні показники повітря у середньому 10–12 градусів вище нуля (а може бути удень і +18), — ні часу, ні грошей не треба витрачати для отримання візи. Штамп проходження митного контролю проставляють у закордонний паспорт в аеропорту. Практично не відмовляють нікому з туристів, які купують тури у турфірм. Бо автоматично останні виступають гарантами плато­спроможності своїх клієнтів. Якщо ж хтось організував поїздку власними силами, перш ніж проставити відмітку, такого туриста можуть попросити пред’явити довідку, що засвідчує його змогу забезпечити себе під час поїздки матеріально, скажімо, виписку з банківської картки чи проплачений квиток назад.

У гори у польське містечко Закопане із порівняно демократичними цінами найдешевше доїхати автобусом. Вартість поїздки з Києва і назад дорослого — 90 євро, в один кінець — 70 євро, зі Львова — відповідно, 75 і 50 євро. Проживання вартуватиме на двох не менше 30 євро за добу, прокат лиж й амуніції — 8—10 євро щодня. Плюс iще харчування: ціни на їжу в Польщі часто нижчі за українські, втім, не у туристичних місцях.

За тиждень до і після

Будь–яку поїздку дорослої людини у країну Євросоюзу віза здорожчує на 35 євро. Це якщо якимось дивом встиг­нути втиснутися у чергу для самостійної подачі документів у посольства, на чиїх сайтах діє інтернет–запис. Якщо отримувати візу через візовий центр, треба доплатити ще не менше 200 грн. за пакет документів одного потенційного туриста (діти — не виняток). Турфірми, зрозуміло, роблять iще свою накрутку. Самостійна організація поїздки може зменшити вартість поїздки загалом на відчутних 20, а то і 30 відсотків. Хоча натовпи біля посольств і консульств у перед­рiздвяно–передноворічні дні (а в католицьких країнах 25 грудня — уже свято й офіційний вихідний) стають нездоланно велелюдними.

Якщо у закордонному паспорті є шенгенська віза або ви впевнені, що вона обов’язково з’явиться, ще можна помітно зекономити у передноворічний тиждень на квитках завдяки угорській лоукост–компанії, літаки якої з’єднують Київ, Львів, Харків і Донецьк iз багатьма європейськими містами. Наприклад, виліт iз Києва у Будапешт 23–24 грудня коштує немало — 949 гривень, втім повернення 31 грудня — 259 гривень, 1 січня — 419. Тому середнє арифметичне для авіаперельоту у чудове місто — дуже привабливе. Ще можна влаштувати собі економ–поїздку на Старий Новий рік у Вільнюс. У столицю Литви — місто маленькими вуличками нагадує Львів, місцями — Київ і трохи Італію — 10 січня з Києва можна вилетіти, заплативши лише 309 грн., а прилетіти 15–го — взагалі за 159 грн. (!)

Відпочинок по–українськи

Свої проблеми у тих, хто місцем новорічного відпочинку обирає Україну. Так, оренда квартир у Львові у новорічно–рiздвяний період виростає рівно вдвiчi. Двокімнатне помешкання стандарт–класу для розміщення 4–5 людей у центрі міста, яке в Україні стає головним осередком новорічно–різдвяних фестивалів і розваг, замість буденних 320—350 гривень за добу потребує наявності у гаманці 640—700 грн. Щоб бути впевненим, що житло не перехоплять інші, проплатити день перебування треба відразу. Ціни у готелях також зростають. Не настільки карколомно, бо від початку вищі. Наприклад, на двох, зі сніданками, однокiмнатнi номери стандарт у високий сезон у 4–зірковому готелі — це 840 грн. за добу; номери найдешевшого, так званого туристичного класу, з ванною кімнатою в коридорі, — це 400 грн. Хоча в хостелах або подалі від центру в зовсім невибагливих умовах одному приїжджому можна прожити добу за 100—150 гривень.

Якщо на святкування планує ви­їжджати родина, все помітнішою статтею витрат стає вартість проїзда. Наприклад, квиток у купейному вагоні нічного фірмового поїзда «Київ—Львів» у дні, які вважаються привабливими для поїздок, коштує для дорослих 250 гривень, для дітей — близько 210. Якщо вирішили їхати у вівторок чи середу — відповідно, 206 та 161 грн. Плацкарт — на 100—110 гривень дешевше.

Утім, навіть маючи гроші, на сьогодні, коли уже залишилося до поїздки менш ніж 45 днів, кілька квитків в одному купе купити на поїзди з нормальним часом відправлення–прибуття майже неможливо. Най­ефективніше моніторити наявність місць у розділі «Пасажирам. Оплата квитків онлайн» на сайті Укрзалізниці (http://booking.uz.gov.ua/). А «впіймавши» їх, швиденько викуповувати за допомогою банківської картки. До речі, віднедавна роздруківки онлайн–квитків на частину поїздів навіть не треба обмінювати у залізничних касах на надруковані на спеціальних бланках. На надісланому «Укрзалізницею» підтвердженні на таких посадочних документах написано: «Цей посадочний документ є підставою для проїзду». Ще одна підказка: на всяк випадок переглядайте наявність квитків не тільки за тегами, наприклад, «Львів—Київ», а й «Івано–Франківськ—Київ». Трапляється, що якимось дивом квитки з початкової станції відправлення поїзда є, а якщо дивитися на проміжній станції — у цьому випадку по Львову, квитків немає. За рахунок невеликої відстані між містами переплата за один квиток складає кілька десятків гривень.

Вартість організованих турфірмами екскурсійних турів у Львів iз Києва (3 дні/2 ночі) — від 1170 грн. Це розміщення у двомісному номері тризіркового готелю далеко від центру міста зі сніданками, автобусна екскурсія, дві пішохідні та святкова банкетно–розважальна  новорічна програма у ресторані з 22.30. Туристові самостійно доведеться купувати квитки до і зi Львова (можливо, через турфірму, з комісією 50 гривень за один) і харчуватися.

Узагалі, якщо купуєте тур у турфірми, до подробиць з’ясовуйте, що ви оплачуєте. Дешеві пропозиції, як правило, — це проживання, як кажуть, «у чорта на куличках», а головні події святкувань відбуваються у Старому місті. Будьте готові до «самостійного плавання» у напевно незнайомому місті з 12.00, коли вас виселять iз готелю і треба буде гуляти до відправлення поїзда десь до 22–23–ї години. Сплануйте, що робитимете з речами, куди підете грітися в однозначно холодну пору: у кафе, кінотеатр чи театр. Припасіть спеціально для цього гроші. Щоб у результаті враження від справді прекрасного міста залишилися чудовими.

Серед пропозицій київських турфірм можна зустріти тижневу подорож трьома містами Київ—Львів—Одеса за ціною від 3100 грн. загалом із цікавими екскурсіями, але без квитків на потяг і вхідних квитків до екскурсійних об’єктів (наприклад, щоб потрапити у музеї Софії Київської, щонайменше потрібно 53 грн.), харчування, крім сніданків у готелях. Програма «Новорічні пригоди у Криму» з усіма попередніми «без» — 7 днів/6 ночей — вартує від 2 до 3,5 тисячi гривень у залежності від того, у 2–, 3– чи 4–місному номері житиме клієнт.

Традиційно популярними в Україні на зимові свята залишаються Буковель, Трускавець, Івано–Франківськ, Чернівці, Ужгород. Щоб поїхати будь–куди на кілька днів, потрібно мати щонайменше 1—1,5 тисячі гривень на людину. Просто організована поїздка автобусом на ялинкову фабрику за 30 км від Києва — і та вартує 120 гривень, а якщо є бажання власноруч розписати іграшку — треба ще доплатити 40 грн.

Свято наближається...

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>