Гімн демократичної молоді

28.11.2013
Гімн демократичної молоді

Страйкарі самотужки перекривали рух на вулицях, якими пролягала студентська хода. (Рейтер.)

Другий день українські студенти піднімають Україну. Світова преса вже назвала події в Україні «студентським переворотом». Якщо у вівторок «першою ластівкою» стала Києво–Могилянська академія, яка оголосила попереджувальний студентський страйк і пішла до Євромайдану півторатисячною колоною, то вчора вже застрайкували 12 вузів і о п’ятій годині вечора на Майдані стояли близько 15 тисяч спудеїв.

Перша колона збиралася в парку Шевченка. Ще біля метро «Університет» можна було почути молоді голоси «Студенти за Європу» та «Україна — це Європа». Саме ця колона стала наймасовішою, сюди прийшли близько трьох тисяч студентів, а коли колона рушила, то почали приєднуватися ще i ще. Під час ходи студенти самостійно перекривали дороги на кілька хвилин і рухалися згуртовано. Автівки підтримували заклики молодих людей і привітно їм сигналили.

По 12–й трьома колонами студенти рушили до десяти столичних вишів, які не висловили своєї позиції щодо євроінтеграції в ЄС. Студенти КНУ і «Могилянки» організовано прийшли до 10 вишів Києва і закликали студентів не мовчати і приєднуватися до всеукраїнського студентського страйку. Друга колона залучала наймасовіший чоловічий інститут — КПІ. «Коли ми прийшли до КПІ, то були просто шоковані кількістю, яка нас зустріла. Не думали, що так багато вдасться залучити», — говорить один з органiзаторiв мiтингу, студент КНУ ім. Шевченка Юрій Погребій.

Найскладніше було третій колоні, оскільки вона залучала «найпроблемніші» університети, де керівництво не відпускало студентів на Майдан. У Медичному університеті ім. Богомольця перед мітингувальниками взагалі зачинили ворота і заборонили проходити на територію. «Ректор сказав, що не відпускатиме нікого зі своїх студентів. І студенти–медики говорять, що з ними проводили бесіду, казали: хто пропускатиме заняття і виходитиме на Майдан — матиме відповідні санкції», — розповів «УМ» один iз членів студентського парламенту Юрій Погребій. Проте не всіх майбутніх медиків зупинили такі застороги. «Уявіть, кілька медиків навіть через огорожу до нас перелазили», — сміється Юрій.

Така сама ситуація спіткала мітингувальників у Лінгвістичному університеті та Національному авіаційному університеті. Відомо, що не дозволили мітингувати Інституту міжнародних відносин i Київській консерваторії. «Коли ми прийшли до Лінгвістичного університету, то керівництво моментально зачинило двері. І лише тоді, коли ми почали вимагати, щоб вийшов ректор, він вийшов і сказав, що нікого не пускатиме на Майдан», — розповіла «УМ» одна з організаторів страйку, студентка гуманітарного факультету НаУКМА Інна Шевчук.

Після єднання всіх університетів студенти попрямували на майдан Незалежності, звідки у кількості 15 тисяч чоловік разом із ректором Києво–Могилянської академії Сергієм Квітом віднесли на Банкову лист–звернення Президенту України. В листі страйкарі просять Януковича підписати Угоду про асоціацію з ЄС, не відходити від євроінтеграційного напряму розвитку держави та не піддаватися на кремлівський тиск. Додатковою вимогою до Президента було: не застосовувати репресій до учасників євромайданів по всій країні.

Що робити, якщо влада проігнорує студентські вимоги? Відповіді на це запитання повстале студентство наразі не має. «Координаційна рада на цей випадок поки що не має рішення, — зізнається студентка «Могилянки» Інна Шевчук. — Але ми обов’язково це продумаємо, і багато що залежатиме від заяв Президента. Якщо він пообіцяє і дасть українцям шанс на підписання Асоціації в лютому, то ми спостерігатимем за цим і чекатимемо кінця зими».

А ТИМ ЧАСОМ...

Табачник пригрозив залишити повстанців без стипендій

Учора міністр освіти та науки Дмитро Табачник пригрозив, що каратиме студентів, які ходять на євромітинги, гривнею. «Кожен зобов’язаний, якщо він отримує стипендію, працювати, а для студента, який отримує стипендію, робота — відвідування заняття. Рішення про те, кого допускати до іспитів, а кого не допускати, ухвалюватиме деканат. Але мені здається, що навчальний процес організовано досить демократично, і його треба повністю виконати, а після 15:00 є величезна кількість вільного часу», — цитує міністра агенція «Інтерфакс–Україна». За студентські «прогули» можуть постраждати і керівники «вільнодумних» вишів, натякнув Табачник, позаяк «за виконання навчального плану студентами у виші відповідає керівник навчального підрозділу — це директор інституту або декан».

 

БЕЗ ПОЛІТИКИ

Об’єднаний Майдан відмовився
від використання партійних прапорів

Саме під тиском молоді у вівторок увечері об’єдналися два Євромайдани — той, що на майдані Незалежності, і той, що на Європейській площі, і було вирішено відмовитися від політичної символіки на нинішніх мітингах.

Коли Кличко, Яценюк і Тягнибок та інші опозиційні політики прийшли брататися зі студентським Євромайданом, їх засвистали і з криками «ганьба» змусили зійти з імпровізованої трибуни біля монумента Незалежності. Бо почалася акція єднання з того, що охорона політиків витіснила студентів і огородила своїми тілами місце навколо сцени. Потому, вже коли лідер «Свободи» Олег Тягнибок почав говорити про повалення проросійського уряду та бандитську владу, йому не дали договорити й засвистали. Студенти пояснюють: вони вийшли не на вибори, а на акцію протесту за свій цивілізаційний вибір. До речі, того ж дня в листі до колег–опозиціонерів Юлія Тимошенко закликала відмовитися від використання партійної символіки під час Євромайдану.

 

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>