В ЄС одним боком

22.11.2013
В ЄС одним боком

Кокс і Кваснєвський у парламенті стали вже «своїми». (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Крига скресла. У четвер парламент почав приймати євроінтеграційні законопроекти. У другому читанні та в цілому був проголосований закон про внесення змін до законодавства щодо виборів народних депутатів, поданий депутатами фракції Партії регіонів Олександром Єфремовим, Володимиром Олійником і Дмитром Шпеновим. Прийняття першого на цьому тижні євроінтеграційного проекту, за ухвалення якого проголосувало 365 iз 423 зареєстрованих у залі депутатів, відбулося під бурхливі оплески. Партія регіонів дала 176 голосів, ВО «Батьківщина» — 88, «УДАР» — 38, ВО «Свобода» — 35, також сказали «за» 29 позафракційних нардепів. Не голосували лише комуністи.

Новонароджений закон передбачає створення закордонного виборчого округу, зміну процедури формування окружних виборчих комісій. При цьому Центрвиборчком пропонується наділити повноваженнями окружної комісії цього округу. Ухвалений закон зменшує розмір грошової застави при реєстрації кандидата в депутати, вводить обмеження на розмір виборчого фонду, а також посилює вимоги до інформаційних агентств iз висвітлення виборів.

Жодного з семи законопроектів щодо лікування ув’язнених за кордоном нардепи не підтримали. За те, щоб прийняти за основу проект Анжеліки Лабунської, проголосували 194 депутати, за проект лідерів опозиції щодо амністії Тимошенко — 192, за законопроект Сергія Міщенка щодо лікування за кордоном — 195 голосів, за проект Володимира Купчака — 193, за проект Ляшка про амністію Тимошенко — 190 нардепів.

Проект опозиції, який був напрацьований у рамках робочої групи з урахуванням поправок ПР, підтримали 195 депутатів. «Ми дійшли компромісу. Представники опозиційних фракцій прийняли 19 пунктів, запропонованих представниками Партії регіонів, які входять у робочу групу», — представив узгоджений законопроект один iз його авторів, «батьківщинівець» Андрій Кожем’якін.

За словами «регіоналки» Ганни Герман, робоча група з підготовки законопроекту щодо лікування ув’язнених за кордоном має продовжити свою роботу. «Коли ми чуємо, що Президент має дати вказівку парламенту, ставлю запитання: чи розуміє Яценюк, куди ми йдемо? В Європі парламенту не дають вказівки і до таких стандартів ми повинні прагнути», — сказала вона. Такою була відповідь на заклик Яценюка до Президента дати вказівку Партії регіонів підтримати «законопроект «Тимошенко», що дозволить підписати Угоду про асоціацію.

Після провалу всіх проектів щодо лікування ув’язнених депутати фракції «УДАР» звернулися до представників місії Європарламенту Пета Кокса і Олександра Квасьнєвського із закликом почати вводити санкції «проти тих, хто сьогодні гальмує європейську інтеграцію України».

Після 30–хвилинного узгодження позицій у кабінеті Голови парламенту Володимира Рибака лідери фракцій повідомили, що законопроекти про лікування Тимошенко та про прокуратуру парламент розглядатиме сьогодні, 22 листопада. «В п’ятницю парламент, зі слів Голови ВР, повинен розпочати роботу з закону про прокуратуру і з закону про надання можливості Юлії Тимошенко отримати медичну допомогу. Це останній пленарний день, — зазначив iз трибуни лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. — До п’ятниці українська опозиція не буде голосувати за жоден законопроект, який є сьогодні в порядку денному, ми вимагаємо голосування тiльки за законами, які зроблять Україну європейською державою».

На пiдтвердження цього опозиція відкликала всі 459 поправок до закону про прокуратуру — навіть ті, які підтверджують вимоги Венеціанської комісії. Проте депутати більшості голосувати за цей закон все одно відмовилися, посилаючись на його неготовність i порушення регламенту, запропонували дати робочій групі ще час, щоб підготувати закон «найближчим часом».