Українська молитва у Парижі

19.11.2013

Неподалік Парижа, у стародавньому містечку Санліс біля Абатства святого Венсана, яке у 1060 році заснувала донька Ярослава Мудрого, королева Франції Анна Ярославна, відчинила двері нова церква УГКЦ — храм святих Бориса і Гліба. Його нещодавно придбала українська єпархія святого Володимира в Парижі на чолі з єпископом Борисом Ґудзяком, президентом Українського католицького університету. За словами владики Бориса, храм у серці Європи, куди приїхала в ХІ столітті Анна Ярославна, «мав би бути святинею нашої здатності свідчити і розуміти, що в оболонці нашого тендітного українського буття можна жити гідно і повноцінно, плідно й переможно, перемагати не когось, а себе. У цьому є тотожність, щастя і сила свідків».

На урочисту архiєрейську літургію прибули високі гості з України: Президент 2004—2010 років Віктор Ющенко та міський голова Львова Андрій Садовий з родинами.

Будівля церкви була придбана на пожертви українців з України, Франції, Англії, Сполучених Штатів та Канади за майже 200 тисяч євро. Левова частка пожертв належить львівським підприємцям, які вже кілька років підтримують Український католицький університет у Львові: «Приїхавши до Парижа в кінці 2012 року на урочистість у Нотр–Дам де Парі, підприємці зі Львова дружньо вирішили зробити сміливий крок. У країні, де десятиліттями українці як громада не могли скріплювати свою матеріальну інфраструктуру, вони допомогли придбати храм. Кілька десятків відкритих до пригод людей засвідчили, що наша громада в Парижі може рухатися вперед, рости і розвиватися», — зазначив президент Католицького університету.

За попередніми під­рахунками, на ремонт та облаштування церкви потрібно 1,5 мільйона доларів, адже вона вже майже століття діяла не як храм, а як приватний учбовий заклад. Ремонт розпочнеться наступного року. Проектом передбачено, що церкву розділять на дві частини: каплицю та культурний центр Анни Ярославни, метою якого буде представляти українську культуру та розвивати українсько–європейську співпрацю.

У неділю Віктор Ющенко, Андрій Садовий, владика Гліб (Лончина) з Лондона, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Французький Республіці та Князівстві Монако Олександр Купчишин та владика Борис (ґудзяк) разом із тисячами українських емігрантів узяли участь у покладанні квітів до Тріумфальної арки та вшанували жертв Голодомору в Українi. Ввечері відбулось богослужіння в соборі Паризької Богоматері за участю кардинала Парижа Андре Вен Труа, численної української громади, священичих та монарших згромаджень українсько–французьких культурних асоціацій, представників громадських організацій.