Схід і Захід за ЄС

19.11.2013

Протягом 2013 року частка прихильників вступу до Євросоюзу зросла на 6 % і становить 58%, у той час як кількість противників приєднання — 31%, і їхня кількість збільшилася несуттєво. Такі результати опитування громадської думки, проведеного українським відділенням соціологічного інституту IFAK на замовлення української редакції «Німецька хвиля». Протягом листопада було опитано 1000 осіб віком від 18 до 65 років в українських містах із населенням понад 50 тисяч мешканців.

37% опитаних прагнуть приєднання до ЄС упродовж найближчих п’яти років. У порівнянні з минулим роком ця цифра зросла на 9 відсотків — тоді швидкої євроінтеграції хотіли 26% респондентів. Навіть на сході та півдні країни, традиційно орієнтованих на Росію, 50% у принципі «за» вступ до ЄС. На заході та в центрі таких — 69%.

При цьому членство України в ЄС — тема, яка цікавить не лише молодше покоління. Так, частка прихильників серед 18—29–річних є найвищою — 65%, але і в інших вікових групах більшість виступає за вступ до ЄС. Серед населення віком від 50 до 60 років об’єднання з Європою хотіли б 52%. Щодо іміджу країни в Європі, то в українців ілюзій немає. 32% з них переконані, що Україну розглядають насамперед як постачальника сировини та дешевої робочої сили. Лише 14% переконані, що Україна сприймається як надійний стратегічний партнер. Головна мета ЄС, на думку українців, полягає у підтримці економічного зростання — так вважає 49% опитаних. Підтримують цю мету 62% українців. Третина опитаних — 32% — вважають, що метою ЄС є зміцнення демократії та свободи слова.

Розвиток демократичних цінностей стає чимдалі важливішим для українських громадян. Особиста підтримка такої цілі зросла з минулорічних 18% до нинішніх 39 відсотків. Відносини України з ЄС, із погляду опитаних, в останні місяці покращилися: 42% оцінюють їх як партнерські та дружні, а рік тому так вважали тільки 28%. Повністю протилежну тенденцію має бачення стосунків із Росією — 55% ці відносини видаються напруженими або ворожими і 28% вважають їх дружніми і партнерськими.

Для 70% українців привабливими для подорожей і надалі залишаються країни ЄС. Якби не візовий режим, туризм до них істотно зріс би: 49% опитаних вказують, що їздили б до ЄС частіше, якби не візові обмеження.