Усi версiї ведуть до Вiльнюса

15.11.2013
Усi версiї ведуть до Вiльнюса

З кожним приїздом до України Кокс і Кваснєвський дедалі глибше усвідомлюють «питання Тимошенко». (Укрінформ.)

Конференція президентів Європейського парламенту вирішила продовжити мандат моніторингової місії Пета Кокса і Олександра Кваснєвського до початку саміту «Східного партнерства», який відбудеться 28 листопада у Вільнюсі. Європейці все ще сподіваються на «добру волю українських політиків» у питанні підписання Угоди про асоціацію і наступного тижня, який є остаточним для виконання умов ЄС, Кокс і Кваснєвський 26–й раз відвідають Україну.

«Рішення все ще можна знайти», — обнадійливо зауважив під час брифінгу у Брюсселі президент Європарламенту Мартін Шульц.

Однак чи закриє ЄС очі на невирішене «питання Тимошенко», яке у Партії регіонів трактують лише як «усне побажання» європейських та українських політиків? «Яке побажання, так воно і вирішується у сесійній залі. Незважаючи на це, не виключено, що до саміту у Вільнюсі це питання буде вирішено. Отже, я схиляюся до думки, що Угода про асоціацію з ЄС буде підписана», — заявив голова регламентного комітету «регіонал» Володимир Макеєнко.

На правах анонімності польська газета «Жеч Посполита» наводить думку високопоставленого дипломата у Брюсселі: «Не можна виключити, що угоду буде підписано, навіть якщо Тимошенко залишиться в тюрмі. У такому випадку Янукович повинен би взяти на себе відповідні зобов’язання, — відзначив політик. — Остаточне рішення може бути ухвалене навіть 27 листопада у Вільнюсі самими лідерами ЄС».

На думку українського політтехнолога Сергія Гайдая, головним завданням для Президента України у вирішенні питання геополітичного вибору України є насправді не Тимошенко на волі чи за ґратами, а максимальне завищення ставок у паралельних торгах iз двома сторонами — Путіним та європейськими партнерами. «Ключове питання — гроші. Ми знаємо, скажімо так, із інсайдерської інформації, що Росія запропонувала свої, дуже великі, гроші. Плюс свої вигідніші ціни на газ. А Європа запропонувала свою допомогу, якщо не помиляюсь, 40 мільярдів кредитів під дуже маленькі відсотки і дуже великий термін виплати», — заявив Гайдай в ефірі «Радіо «Свобода». 

ОЦІНКИ

Євген Фiлiндаш,

директор Українського центру соцiальної аналiтики:

— Опозицiя несе рiвну з владою вiдповiдальнiсть за провал європейської iнтеграцiї i непiдписання Угоди про асоцiацiю з ЄС. Хiба для когось є секретом, що емiсари Тимошенко негласно вмов­ляли рiзних європейських полiтикiв поставити успiшнiсть вiльнюського самiту в залежнiсть вiд вирiшення «питання Тимошенко». І їм це вдалося. Вони загралися у мiсiю «звiльнимо Юлю».