Ще один удар по Маркову

14.11.2013

Одеський окружний адмінсуд анулював ліцензію регіонального телеканалу АТВ, який належить заарештованому екс–нардепу, лідерові партії «Родіна» Ігорю Маркову. Як повідомляє сайт «Думская.net», учорашнім вердиктом суд задовольнив позов Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України.

Приводом для подачі позову Нацради стала присутність у діючих документах одеської телекомпанії імені покійного Віталія Баранова. Він володів 12% статутного капіталу АТВ. Після його смерті в 2009 році канал повинен був переоформити свої ліцензії, вказавши в них спадкоємців Баранова, проте не зробив цього. Таким чином відбулося порушення закону.

За даними «Думської», Баранов із 2007 року представляв на телеканалі інтереси одного з великих союзників Ігоря Маркова, з яким той недавно посварився. Також пан Баранов був співзасновником і першим директором телекомпанії Одеської національної юридичної академії (ТРК «Академія»). Баранова вбили у 2009 році, і, як повідомляє сайт «Телекритика», найближчим часом у рамках кримінального провадження у справі про це вбивство мають допитати гендиректора АТВ Олександра Мізіна.

Тим часом спостерігачі свідчать, що питання Баранова дало лише формальну зачіпку для позбавлення ліцензії на мовлення телеканалу, відомого своєю радикальною проросійською позицією. Учорашня постанова окружного суду стала черговим етапом «зачистки» Одеського регіону від Маркова та його прибічників. Нагадаємо, спершу лідера «Родіни» позбавили парламентського мандата — майже через рік суд визнав, що результати голосування за Маркова на окрузі в Одесі були сфальсифіковані. Причиною розправи над москвофілом назвали передусім його небажання підтримувати курс Віктора Януковича на євроінтеграцію. Хоча дехто говорить про інше коріння «зачистки» — бізнесовий переділ Одещини. Хай там як, а Маркова без імунітету з шумом арештували у справі про організацію жорстокого побиття пікету націоналістів під обладміністрацією в 2007 році. Зараз українофоб сидить у СІЗО в Києві, а в Одесі посади втратили і мер Костусєв, і «губернатор» Матвійчук, який, подейкують, у кулуарах висловлювався на захист Маркова.

До речі, після арешту свого власника канал АТВ влаштував телемарафон, у якому одіозний ведучий Григорій Кваснюк прямим текстом обзивав Президента Януковича «новим Мазепою, гадом і прєдатєлєм».

Після вчорашнього рішення суду представники каналу заявили, що мають намір оскаржити його в апеляційній інстанції. До розгляду апеляції вердикт про позбавлення ліцензії чинності не набере.