Найдорожче державне відео

12.11.2013

Центральна виборча комісія вирішила знищити «найдорожче відео, зняте за всю історію України» — інформацію з системи відеоспостереження на парламентських виборах 28 жовтня 2012 року, на яку було витрачено близько мільярда гривень бюджетних коштів.

Як відомо, метою встановлення відеокамер на виборчих дільницях було прагнення влади додати чесності й прозорості процесу голосування. Водночас для місцевих керівників камери подекуди ставали додатковим аргументом залякування виборців уявним контролем. Утім очевидно, що основні фальсифікації відбулися не в день голосування, а вночі, вже під час підрахунку бюлетенів. І «золота» відеозйомка, проти якої виступили і Рахункова палата, і Комітет виборців України, і навіть діючий голова ЦВК, не убезпечила від безпрецедентної появи п’яти «проб­лемних округів», де Центрвиборчком не спромігся встановити результати голосування через численні порушення.

«В Україні ніколи не буде по–справжньому чесних виборів, поки кожен член виборчої комісії, від центральної до дільничної, не відчує неминучості відповідальності за щонайменші зловживання під час підрахунку голосів, рівно як і під час інших етапів кампанії», — заявили у ВО «Батьківщина». БЮТівці наголошують на «недоторканності архіву» і зголошуються допомагати Центрвиборчкому зберегти ці відеозаписи. «Наразі це застереження є особливо актуальним для членів окружних та дільничних комісій в п’яти округах, де 15 грудня відбудуться ви­бори народних депутатів», — пояснюють у партії.

Однак впровадження системи «всевидячого ока» передбачав разовий Закон «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року», прийнятий спеціально під минулу парламентську кампанію. Згідно з цим законом, інформація, створена з використанням системи відео­спостереження, зберігається ЦВК впродовж одного року з дня офіційного оприлюднення результатів виборів народних депутатів, тобто до 13 листопада 2013–го, після чого підлягає знищенню. Наступного дня — 14 листопада — законні підстави для подальшого зберігання записаних камерами відеоспостережень зникнуть.

За словами голови ЦВК Михайла Охендовського, відеоматеріали були доступні громадськості протягом року, але за цей рік до Центрвиборчкому було направлено всього 35 запитів на таку інформацію. Що стосується повторних виборів у п’яти «проблемних» округах (№94, 132, 194, 197 і 223) 15 грудня, то, за словами Охендовського, камери спостереження використовуватися не будуть, оскільки для цього немає законних підстав.

«Головні порушення і фальсифікації на цих округах відбулися якщо на дільницях, то під час підрахунку голосів, який камери не знімали, або вже в окружних комісіях. Тому особливої цінності ці записи не становлять, — каже голова КВУ Олександр Черненко. — Якщо говорити про відповідальність тих, хто має стосунок до фальсифікацій, то їхні імена відомі і без всякого відеоспостереження — це були члени окружних комісій, і всі це бачили, в першу чергу спостерігачі».

За словами Черненка, відеоспостереження–2012 було «великою авантюрою» та «надуманою проблемою», запропонованою владою, аби понизити «накал пристрастей». Водночас, каже голова Комітету виборців, «нічого страшного не було б у тому, щоб ці записи далі зберігалися — вони не займають багато місця».

 

ЦИФРА

За даними сайту Watcher, 1 млрд. грн., витрачений на створення відеоархіву українських виборів–2012, — це сума, співставна з бюджетом таких голлівудських мега–проектів, як «Початок» (Inception), «Шрек–3» чи «Залізна людина 2».