Глухо, як у Яремче

05.11.2013
Глухо, як у Яремче

Екскурсії на квадроциклах за «київстарівським» номер нині в Яремче замовити проблематично. В місті ще працює лише мережа оператора «Лайф». (з сайта wikimedia.org.)

Різкий крок назад у «безмобільну» еру зробила Яремчанська міськрада, ввергнувши популярний курорт у комунікаційний хаос. Після тривалих дебатів депутати міськради 26 вересня ухвалили рішення, яким із жовтня цього року заборонили експлуатацію базових станцій стільникового зв’язку на території Центральної міської лікарні та зобов’язали операторів Київстар і МТС демонтувати їх до 1 січня 2014–го. Хоча рішення набуло чинності лише трохи більше тижня тому, та вже нині, за ви­знанням представників місцевої влади, місто фактично паралізовано, позаяк ускладнилася робота закладів торгівлі, банків, станції швидкої допомоги та збився з ритму усталений спосіб життя інших користувачів мобільного зв’язку. Сталося це з подачі ініціативної групи, до якої входять адвокат, голова громадської організації «Воля», депутат–підприємець, директори двох держлісгоспів і навіть місцевий душпастир, котрий під час богослужінь спонукав парафіян виступити «єдиним фронтом» у боротьбі із загрозами опромінення.

За твердженням учасників ініціативної групи, техногенне електромагнітне поле довкола антен ретранслятора негативно впливає на стан здоров’я пацієнтів лікувального закладу та мешканців прилеглих територій і навіть призводить до збільшення кількості онкохворих. Думки місцевих медиків щодо означених загроз розділилися: одні безапеляційно підтримують страхітливі висновки ініціаторів, інші вважають їх науково необґрунтованими. Санепідемстанція провела спеціальні дослідження в «зоні конфлікту» і не виявила жодних підстав для бойкоту роботи мобільних операторів. Та аргументам сан­епідеміологів яремчанці здебільшого не вірять.

Опинившись у комунікаційному цейтноті, влада Яремче почала гарячково шукати хоч якийсь позитивний вихід із глухого кута. «Ми запропонували МТС та Київстару 12 ділянок на території міськради, куди можна перенести ретранслятор із центру міста, — пояснив «УМ» міський голова Василь Онутчак. — Знайти компроміс поки що не вдається: або мешканці навколишніх обійсть категорично проти сусідства зі станціями стільникового зв’язку, або операторам місцевість не до вподоби з технічної точки зору».

Ситуація дедалі більше загострюється. В Яремче вже утворилася альтернативна ініціативна група, котра збирає підписи за відновлення стільникового покриття. Це переважно особи, чия діяльність пов’язана з галуззю туризму, яка нині в Яремче найбільше страждає від «безмобільності», оскільки обурені відпочивальники перебираються в сусідні населені пункти, не позбавлені сучасних зручностей зв’язку. Учора надвечір, як повідомив міський голова Василь Онутчак, у місцевому Будинку культури збирали представників усіх зацікавлених сторін, аби знайти хоча б тимчасовий компроміс щодо відновлення в мобільному зв’язку передконфліктного статусу–кво.

НАСЛІДКИ

Андрій Савчук, власник готелю–садиби «Зелений двір» у Яремче:

— Запитуєте, як відсутність зв’язку провідних мобільних операторів України позначається на туристичному бізнесі? Катастрофічно? Нині в моїй садибі, розташованій за 600 метрів від центру міста, немає жодного відпочивальника. Дізнавшись про нашу ізоляцію, люди їдуть у Ворохту, Верховину, Микуличин, а ми залишаємося ні з чим, хоча з туризму живе, мабуть, половина населення Яремче. Іншої роботи в нас і знайти важко. Це ж треба було нашим депутатам напередодні зимового сезону додуматися до такого абсурду! Якщо ситуація найближчим часом не зміниться, нам усім, хто зайнятий в обслуговуванні туристів, доведеться іти під церкву з простягнутою рукою. І це зовсім не перебільшення.

 

ДУМКА З ПРИВОДУ

— Напевне, кожна громада повинна мати суверенне право самостійно проголошувати первіснообщинний лад на своїй території, — висловився у мережі «Фейсбук» журналіст i громадський активіст Євген Глібовицький, якого неодноразово залучали як експерта щодо стратегії розвитку міста Яремче. — Але тоді треба визнавати її заповідником, забирати в мешканців всі електричні прилади, сірники, видавати шкіри мамонтів і обгороджувати парканом. Поясню: бюджет міста Яремче на 2/3 формується з дотацій iз державного бюджету. Тобто ми з вами будемо дофінансовувати отакі відсталі практики, які вестимуть — у випадку Яремче — до втрати туристів, втрати доходів, збільшення дотацій. Бюджетна реформа (коли бюджети формуватимуться знизу вгору) потрібна хоча б тому, що кожен, хто хоче сходити з розуму, повинен сам оплачувати власне божевілля.