«У ЄС не хочемо, але Євросуд — давайте!»

31.10.2013
«У ЄС не хочемо, але Євросуд — давайте!»

Георгій Буйко та Євген Герасименко на прес–конференції. (УНІАН.)

Протягом вересня–жовтня комуністи активно пропагували ідею щодо проведення всеукраїнського референдуму, на якому громадяни мали б відповісти на питання: «Чи підтримуєте ви приєднання України до Митного союзу Білорусі, Казахстану та Російської Федерації?». Двічі поспіль — 8 та 29 вересня — КПУ разом iз рухом «Український ви­бір» Віктора Медведчука збирала близько 2 тисяч громадян на столичному стадіоні «Спартак», а в жовтні почала «прасувати» східні й південні регіони аналогічними ініціативними зборами. Однак віз і нині там. Відповідно до закону, такі зібрання лише тоді будуть легітимними і дадуть офіційний старт кампанії з підготовки референдуму, якщо їх зафіксує Центрвиборчком. А ЦВК наразі цього не робить. Андрій Магера, заступник голови Центральної виборчої комісії, в коментарі «УМ» каже: «У нас є ухвала суду про заборону ЦВК направляти свого представника на збори. Ми й не направляли. А без засвідчення факту проведення зборів представником ЦВК важко говорити про легітимність рішень, прийнятих на зборах».

Нагадаємо, що підставою для рішення Окружного адмінсуду Києва став позов Європейської партії Миколи Катеринчука. ЄПУ виступає категорично проти референдуму, який може хитнути Київ від Євросоюзу в бік Росії. Феміда ж не цілковито заборонила збори комуністів з цього приводу, а зупинила можливість їх легітимізації на час розгляду «справи Катеринчука». А розгляд затягується, і вочевидь не просто так.

«КПУ не є ініціатором референдуму, ми лише допомагаємо народу, який хоче вирішувати долю країни. А такі псевдо політики, як Катеринчук, забирають у народу це право», — сказав у коментарі «УМ» секретар ЦК Компартії України Георгій Буйко.

Комуністи здаватися не збираються. На вчорашній прес–конференції вони заявили, що все одно наполягатимуть на проведенні референдуму, проте зборів громадян більше проводити не будуть. «На жаль, судова система в Україні так побудована, що права людей нікого не хвилюють. Рішення, яке прийняли адміністративний суд і ЦВК, — просто абсурдне, але ми збираємось ці рішення оскаржувати», — каже представник КПУ, кандидат юридичних наук Євген Герасименко.

Відомо, що комуністи вже зверталися до апеляційного суду, але і там їх спіткала невдача. «У таких «судах» навряд чи вдасться щось довести. Апеляційний суд також підпорядкований тим, хто дає рішення «згори» — тому, як заявив пан Буйко, КПУ планує подати звернення до Європейського суду з прав людини. Парадокс полягає в тому, що Компартія виступає проти інте­грації в Європу, але Євросуд ви­знає як найвищий.

Прикметно, що союзник комуністів Віктор Медведчук є одним із найсильніших в Україні юристів, проте від початку кампанії за референдум жодного разу не відвідав такі збори. А на вчорашній прес–конференції не з’явився навіть анонсований заступник голови «Українського вибору» Василь Німченко. «Вони відсутні «з особистих причин», але «Український вибір» як підтримував ідею щодо референдуму, так і підтримує», — пояснив Буйко.

Політолог, директор Інституту української політики Кость Бондаренко в коментарі «УМ» спрогнозував, що комуністи в будь–якому випадку не полишать цієї ідеї, і якщо асоціації з ЄС не буде підписано — ще активніше візьмуться за агітацію. «Найнебезпечнішим для них (комуністів. — Авт.) буде ситуація, якщо Угоду про асоціацію з ЄС не підпишуть і влада сама може взятися за проведення референдуму. От у такому випадку комуністів це може дійсно вдарити. Варто зрозуміти, що провести такий референдум без згоди влади просто неможливо», — вважає Бондаренко.