Безпека чи тотальний контроль?

31.10.2013
Безпека чи тотальний контроль?

з сайта yak–prosto.com.

Незабаром на вулицях Києва можуть встановити тисячу камер відеоспостереження. «Це потрiбно для профілактики злочинів, а також для їх розкриття по гарячих слідах», — пояснив днями пiд час розширеного засідання колегії Київмiськдержадмiнiстрацiї начальник столичного главку мiлiцiї Валерій Коряк.

Кабмін уже доручив МВС розробити державну цільову програму з установки камер відеоспостереження не лише в Києвi, а й по всiй Українi. Можливо, навіть використають камери, які були закуплені для парламентської виборчої кампанії 2012 року. Пан Коряк уточнив, що спирається на досвід Москви, де «система відеоспостереження розвинена на високому рівні». Київським правоохоронцям, каже, все складніше протистояти злочинності. У столиці нині діє лише 78 камер, закуплених до Євро–2012, тодi як у Москві їх — близько 10 тисяч.

«Погано, що наші чиновники постійно орієнтуються на досвід Москви, — коментує правозахисник Володимир Чемерис. — А треба глянути, що в Європі зараз величезний скандал через стеження США за урядами інших країн. Такий тотальний контроль за громадянами незаконний, оскільки порушує право людина на приватне життя».

Складність ситуацiї в тому, що, з одного боку, відео­стеження дійсно збільшує безпеку, а з іншого — порушує права. «Ми самі маємо вирішувати, що нам важливіше. Зрозуміло, чому міліція хоче ввести масштабне спостереження. Їм буде простіше розкривати злочини. Але правоохоронні органи працюють за наші гроші не для цього, вони мають попереджати порушення закону», — впевнений пан Чемерис.

Про забезпеченiсть камерами спостереження вже подбала влада й iнших мiст України. Так, Сімферополь має 68 відеопристроїв. У Львові вже діють 120 камер — у місцях паркування автотранспорту та біля під’їздів будинків  у житлових мікрорайонах. У наступному році планується встановити ще понад 300 камер у центральній частині та в мікрорайонах Львова, особливо у «спальних», де найбільше квартирних крадіжок.

До речi, КМДА по «своїй лiнiї», не чекаючи на старт «мiлiцейського» проекту, планує обладнати «всевидячим оком» станцiї метрополiтену. Мета — пiдвищення рiвня безпеки пасажирiв. На кожнiй iз 52 станцiй буде встановлено по чотири вiдеокамери. Вартiсть проекту — 3,7 млн. гривень.

ДО РЕЧІ

Не роздягайтеся — за вами стежать

Одна з журналісток «УМ», побувавши в липні на відкритті виставки «Велике і величне» у «Мистецькому арсеналі», виявила в дамському туалеті оголошення, яке її обурило: «Не кидайте пластикові стаканчики в унітаз. Штраф — 1500 грн. Працюють відеокамери». Камер дівчина не виявила. Але навіть припущення, що така вульгарність можлива в культурному державному закладі, який намагається високо тримати свою репутацію, викликало обурення. Після того як журналістка розмістила фото цього оголошення у «Фейсбук», об’ява з вбиральні зникла.

Проте не зникла з життя сама ця делікатна тема «туалетного стеження». Як дослідили колеги з ТСН, значна частина примірочних у магазинах, роздягалень у соляріях і туалетів у ресторанах обладнана прихованими камерами! Іноді це обладнання встановлено за згодою власників закладів. Але часто господарі цих закладів можуть навіть не знати про те, що їм підсунули шпигунське обладнання — камери встановлюють прості співробітники. Багато камер працюють у режимі передач у реальному часі, інші — просто записують. «Ролики з туалетів і роздягалень дуже затребувані на сайтах для любителів «полунички». За кожен перегляд власнику сайта «капає» кілька центів. А за добу такий ролик можуть переглянути тисячі людей. У результаті власник сайта отримує тисячі доларів», — розповів фахівець iз відеоспостереження Ігор Котов у коментарі газеті «Вєсті».

Улітку ЗМІ повідомляли про те, що міліція виявила в одному з одеських VIP–соляріїв 12 прихованих камер. З’ясувалося, що оголених дружин політиків, бізнесменів та інших відомих мешканців Одеси хтось знімав на відео, а потім викладав «підглянуте» на порносайтах. Щойно було порушено кримінальне провадження, ймовірні організатори акції зі стеження за голими жінками втекли з міста, і їх досі розшукує міліція.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>