Нари для «смотрящєго»

30.10.2013
Нари для «смотрящєго»

На Запоріжжі пан Анісімов жертвував мільйони на потреби церков. Замолював гріхи. (з сайта vz.ua.)

На минулому тижні у провладному «таборі» стався черговий скандал: 21 жовтня в аеропорту «Бориспіль» при спробі вилетіти у Грецію затримали запорізького бізнесмена Євгена Анісімова, якого в окремих колах вважають кримінальним авторитетом і «наглядачем» за регіоном, а також його охоронця Андрія Гречковського на прізвисько Грек. Як інформує МВС, бійці спецпідрозділу «Сокіл» діяли миттєво, тому чинити опір підозрювані шансу не мали. Затримання відбувалося в рамках розслідування кримінального провадження за ч. 4 ст. 189 КК (вимагання). Санкція цієї статті передбачає покарання до 12 років позбавлення волі... Підозрюваних доправили до Запоріжжя для проведення слідчих дій. За клопотанням слідчого Орджонікідзівським райсудом Запоріжжя щодо кримінального «авторитета» обрано міру запобіжного заходу — два місяці утримання під вартою . На території підприємств, підконтрольних затриманому, проведено обшуки. Вилучено кошти, документацію, зброю, яку відправлено на експертне дослідження.

Імперія збагачення

Нагадаємо, що два місяці тому пан Анісімов уже був «зіркою» кримінальної хроніки. 15 серпня в Запоріжжі неподалік ресторану «Рибальський стан» у «Мерседес» бізнесмена кілери випустили з автоматів 21 кулю. Тоді «Анісім» (інше прізвисько Клоун) лише дивом лишився неушкодженим, оскільки власноруч кермував авто, тоді як нападники зливу куль спрямували на сидіння пасажира. Утім досі нічого невідомо про результати розслідування за фактом замаху на життя Євгена Анісімова. Злочин не розкрито попри те, що, як вдалося дізнатися «УМ», відеореєстратор на джипі охорони нібито зафіксував обличчя однієї особи, що стріляла в Анісімова, і ці файли приєднано до справи. В Ялті днями начебто затримали одного з підозрюваних, 32–річного Артака Васояна, але жодних подробиць слідчі поки не розголошують...

Хто ж такий Євген Анісімов? Упродовж останніх двох років приблизно шість мільйонів гривень Клоун виділив на потреби церков і лікарень, організацію низки святкових заходів, до арешту планував облаштувати фонтан на майдані Фестивальному, кошторис якого — щонайменше 15 млн. грн. Мірилом заможності бізнесмена є і його парк авто (лише обстріляний позашляховик Mercedes–Benz 2013 року випуску вартує 410 тис. доларів, а їх у Анісіма два), і колекція старовинних ікон, неодноразово згадувані архієпископом Запорізьким УПЦ МП Лукою, і розкішні житлові помешкання та офіс на Патріотичній, 7–А... Показовим є й те, що кортеж бізнесмена зазвичай супроводжує мікроавтобус Mercedes Vito, обладнаний сучасною системою блокування радіопідривних пристроїв...

Джерела прибутків? Певну дещицю він має від участі в епатажному освоєнні промислових відвалів у Балці Середній, а також від роботи ТПК «Фаворит» та інших фірм, співвласниками яких є його молодший брат В’ячеслав i депутати міськради Олександр Валіков i Олена Бондаренко. Аби надати Анісіму рис успішного бізнесмена після нападу 15 серпня, підконтрольні йому ЗМІ «розсекретили» начебто основні джерела доходів «помилково затриманого». До власності Анісімова його піар–служба віднесла, зокрема, компанію Malder (США) і ТОВ «Ремпостач», які добувають корисні копалини на території Запорізької, Дніпропетровської та Полтавської областей (освоюють також потужне Великоток­мацьке родовище марганцевих руд), «Глобал діагностик», що «активно завойовує ринок медичних послуг», та інші фірми.

Остання з названих зажила такої «дурної» слави, що запоріжці прагнуть обходити цю лабораторію десятою дорогою. Попри те що зусиллями міської влади лікувальні установи обласного центру змушують пацієнтів здавати аналізи саме в «Глобал діагностик», витрати на лабораторію досі не окупилися...

«Не обмовляйте поважних людей!»

Запорізькі ж ділові кола давно впевнилися в тому, що основне джерело прибутків Євгена Анісімова — його статус «наглядача» регіону, каже засновник бізнес–спілки «Порада», очільниця регіональної ради підприємців Ірина Лех, яка ще у квітні 2013–го свiй лист–звинувачення відправила главі уряду, оприлюднивши низку фактів здирництва й рекету «наглядача» за регіоном. Про «наїзди» на бізнес і здирництво Клоуна офіційно інформували пана Азарова й пекарі заводів торговельної марки «Хлібодар»; колектив «Запоріжзв’язоксервісу» публічно не мирився з тим, що зініційована владою «реформа» ЖКГ міста уможливить присвоєння Анісімовим платежів населення за комунальні послуги. Підписанти відверто називали свого кривдника–вимагача кримінальним авторитетом.

Так само зробила й директор мелітопольського ТОВ «Полінформ» Наталя Ніколаєва на одному із засідань у присутності представника ОДА, але почула в міліції та прокуратурі відповідь: не обмовляйте поважних людей! Але Прем’єр Микола Азаров урешті–решт таки зреагував відповідним дорученням керівникам силових структур. Відтак у вересні пані Лех у своєму блозі написала, що «ми позбудемося «наглядача» у Запоріжжі». Жінка навела низку фактів–свідчень здирництва і закликала колег сміливіше заявляти про «добровільні внески», яких дедалі нахабніше вимагають «анісімовці».

Один iз підприємців не сплатив затребувані 10 тисяч — йому відмовили у відкритті літнього майданчика на Набережній. Бідкаються й автоперевізники: «апетити» здирників ростуть так стрімко, що бракує грошей на ремонт аварійних автобусів... Успішний бізнесмен Юрій Чекальський заявив, що Євген Анісімов вимагав від нього половину акцій компанії. До речі, сума поборів, каже пані Лех, залежить від доходів підприємця чи підприємства (кількість «добровільних» платників невпинно зростає, їх у списку наразі вже бiльше тисячi): «Для Анісімова не була секретом прибутковість того чи іншого бізнесу — думаю, що завдяки його тісним контактам iз податківцями, правоохоронцями...»

Війну ментам? Опинишся «на щиті» сам...

Відчувши себе господарем у регіоні, Євген Анісімов «зарвався» і почав обкладати «даниною» бізнес, контрольований навіть силовими структурами. Остан­ньою краплею для «правопохоронців» стала історія з Ярославом Пижинським. Чинячи спротив «наїздам» силовиків на бізнес, мешканець Мелітополя опинився за ґратами. Анісімов задіяв свої важелі, і його випустили з–під арешту. На волі бізнесмен розповів, як у його родини відбирали (вибивали) завод, бази відпочинку тощо і подякував Анісімову за допомогу. «УМ» повідомляла, що, за даними наших джерел у правоохоронних органах, за таку підтримку невдовзі проблеми почнуться в самого Анісімова. І дійсно, вже за кілька тижнів так і сталося.

Одіозний Клоун був певен, що, фінансуючи впродовж трьох років Партію регіонів, матиме у столиці повну підтримку й надалі. Але, за окремими даними, тіньове кураторство за регіоном вирішили передати іншому «смотрящєму». Паралельно вивчити криміногенну ситуацію в області й розставити всі крапки у скандалі з Анісімовим, який почав інформаційну війну з міліцією, правоохоронцям доручив не лише глава уряду, а й Президент України Віктор Янукович.

Сталося прогнозоване: керманич обласної міліції пан Серба зберіг за собою посаду, а Клоун опинився в СІЗО.

«Це ганебна практика, коли люди з кримінальним минулим керують, по суті, областю, а їхні найманці–рекетири знімають побори, — вважає екс–голова СБУ Валентин Наливайченко. — Я виріс у Запоріжжі, там у мене приймальня, тож знаю про Анісімова не з чуток. Наша фракція «УДАР» бере на контроль це питання. Чому він має депутатські номери на машині й привілеї? Бо це корупція влади, в яку він був залучений. З влади й треба питати, чому Анісімова взяли тільки тепер...»

А ось «регіонал» Ярослав Сухий iз фракції ПР здивував, коментуючи для «Інтера» затримання Анісіма: «Ніякий він не кримінальний авторитет... Ніхто його ні на що не коронував...»

За схемою «доміно»?..

Євген Анісімов таки має «сісти», а дехто з можновладців — встати зi своїх посадових крісел. Таке переконання висловив, приміром, екс–прокурор області Олександр Шацький: «Тут повинно бути дуже багато карних справ — iз точки зору КПК і соціальної справедливості, мають полетіти чиновницькі голови...»

Нардеп–«свободівець» Андрій Іллєнко вважає, що «кримінальний авторитет керував областю, а мер і «губернатор» виконували свої функції лише номінально, закриваючи очі на все. «Ми проти чинної влади взагалі, — говорить депутат, — а в Запоріжжі вона злочинна і корумпована, її треба змести...» Радикально налаштований і нардеп від БЮТ Сергій Соболєв. Кореспонденту «УМ» він сказав, що стосовно кримінальних здирництв Анісімова спрямував до Генпрокуратури не один запит: «У мене є матеріали для не одного десятка таких звернень! Повинен сісти не лише Анісімов, а й мер Запоріжжя Олександр Сін, який причетний до цього бандформування, і глави РДА, і співробітники мерії... Вони ж думають, що Анісімова взяли, а вони відсидяться... Область повинна бути зачищеною!».

Перший крок для цього начебто зроблено: 26 жовтня в Запорізькому УБОЗi впродовж п’яти годин тривав допит міського голови Олександра Сіна. Градоначальник, судячи з його поведінки, недооцінив ситуацію, позаяк і після ареш­ту Анісімова влаштував брифінг. Традиційно сипав компліментами на адресу «наглядача»–мецената і висловив жаль iз приводу того, хто ж тепер фінансуватиме спорудження пам’ятника Шевченку і фонтана?

До і після допиту Олександр Сін у супроводі молодика (адвоката?) буквально пробіг повз мас–медійників, однак на запитання «Чи будете ви відвідувати Анісімова і в СІЗО?» вельми роз­дратовано зреагував: «А як це стосується моєї професійної діяльності?». Досі ж стосувалося...

У статусі свідків на допит викликано також депутатку міськради Олену Бондаренко, «праву руку» Сіна, керівникiв Ігоря Очеретька (КП «Водоканал») і Михайла Артемова (концерн «Міські тепломережі»).

Пружину слідства розкручують. Під час обшуку офісу на Патріотичній у мішках для сміття знайдено приблизно п’ять мільйонів гривень. Знайдено готівку «іменними» пачками — з надписами «водоканал», «тепломережа», «маршрутки»; фігурують назви і фірм. Конфісковано також зброю, бойові гранати. Обшукали й офіс Анісімова–молодшого...

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>