Корисне число 12

23.10.2013
Корисне число 12

В осінніх дарах багато користі. (з сайта goldenline.pl.)

Існують вітаміни, які наш організм не може виробляти самостійно. Щоб насититися ними, потрібно їсти продукти, зокрема овочі, в яких природа припасла для людей ці невидимі багатства. Подаємо довідничок, який допоможе згадати, у чому і яка користь захована. Це підказка, чого на кожному столі має бути побільше.

1. Вітамін A — бета–каротин — впливає на ріст, забезпечує хороший зір і оберігає шкіру (броколі, морква, білокачанна і брюссельська капуста, кабачок, цикорій, шпинат, салат, щавель, петрушка, зелений горошок, гарбуз, соя).

2–5. Вітаміни B1, B2, B3, B6 відповідальні за належне функціонування нервової та м’язової систем (баклажан, шпинат, квасоля, салат, сочевиця, щавель, горошок, картопля, соя, помідори).

6. Вітамін B9 сприяє утворенню червоних кров’яних тілець, полегшує засвоєння білка (спаржа, броколі, капуста, шпинат, шпарагова квасоля, салат, картопля, цибуля–порей, квасоля, сочевиця).

7. Вітамін С укріплює імунітет, протидіє інфекціям, бореться зі втомою (селера, броколі, брюссельська капуста, щавель, цикорій, шпинат, салат, ріпа, петрушка, паприка, редиска, помідори).

8. Вітамін D укріплює кістки і покращує імунітет (печериці).

9. Вітамін Е оберігає клітини організму від вільних радикалів, які спричиняють не лише старіння, а й дуже багато найнебезпечніших недуг (спаржа, салат, шпинат, квасоля, соя).

10. Вітамін H сповільнює процес сивіння волосся й облисіння, покращує згортання крові (гриби, морква, помідори, шпинат).

11. Вітамін K сприяє згортанню крові, протидіє остеопорозу (броколі, цвітна і білокачанна капуста, морква, шпарагова квасоля, салат, картопля).

12. Вітамін P має протиалергійну дію (глід, капуста, помідори, салат, шпинат, картопля).

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>