«Апатриди» з ПРП

22.10.2013

З’їзд партії «Реформи і порядок», що відбувся позавчора, обрав нового голову — політичного в’язня, народного депутата шести скликань, 79–річного Михайла Косіва. «Нам потрібна була людина авторитетна, яка гарантувала б, що гроші Партії регіонів ніколи в ПРП діяти не будуть», — заявив колишній лідер ПРП, а нині заступник голови партії «Батьківщина» Сергій Соболєв.

Пропозиція очолити «Реформи і порядок» надійшла Михайлу Васильовичу за два тижні до з’їзду: «Коли вчора до мене підходили колеги і вітали з обранням, то я їм сказав: найбільше, що ви можете для мене зробити, — це висловити співчуття. Мені особисто ця посада абсолютно не потрібна, тому що я не збираюся робити ніякої подальшої політичної кар’єри. Я був депутатом Верховної Ради з 1990–го по 2012 рік — майже 23 роки. Мені того всього вже досить. Але відмовитися я не міг, хоча дуже не хотів, щоб вони у моєму віці нав’язували мені цей обов’язок. Переважна більшість вважає, що я маю це робити, підтримувати життєдіяльність партії», — сказав у коментарі «УМ» новообраний голова.

«Так сталося, що партія «Реформи і порядок», до якої я належу вже 13 років, на своїх з’їздах (ще у 2007 році напередодні утворення Блоку Юлії Тимошенко) виносила ухвали про те, що ПРП iде на об’єднання з «Батьківщиною». Тепер, коли партійні блоки не є суб’єктами виборчого права, багато наших колег, які йшли на вибори, мусили призупинити своє членство у нашій партії. Так зробив і Соболєв», — розповів пан Косів.

«На даному етапі 16 партійних осередків ПРП майже завершили процес об’єднання з «Батьківщиною». Залишилось дев’ять осередків. Але є люди, для яких цей процес дуже складний і які себе там (у «Батьківщині») не бачать — вони займали відповідні посади в «Реформах і порядку», віддали партії шмат життя, і їм зараз не так просто, — веде далі Михайло Васильович. — Утім процес об’єднання іде, він ітиме надалі, але не революційним, рішучим ривком згори. Буде поступовий процес об’єднання насамперед на індивідуальному рівні».

Щодо планів на 2015 рік, Михайло Косів не має сумніву, що ПРП братиме участь у президентських виборах «на боці когось з опозиції». Щодо власного претендента від партії на цю посаду, Косів наголосив: «Вистачить і без нас кандидатів».