«Захищаюсь від банди в погонах!»

18.10.2013
«Захищаюсь від банди в погонах!»

Ярослав Пижинський здаватися не збирається.

Відомого в регіоні промисловика, кандидата економічних наук Ярослава Пижинського затримали ще у лютому й утримували у СІЗО півроку. «Те, що відбувається зі мною, може статися з будь–яким іншим підприємцем області. Ці люди, прикриваючись службовим статусом, творять безмір, на який не йдуть навіть у кримінальному середовищі, де не прийнято чіпати сім’ю, дітей, — каже пан Пижинський вже на волі. — А мені погрожували і в СІЗО, і безпосередньо в кабінеті начальника Запорізького обласного УБОЗу Степанова... Від нього приходили люди, вимагали підписати ще й розписку на мільйон доларів, які я у них нібито взяв. Я відмовився, що зберегло мені життя. Фактично це був замах на життя... Я скаржився, але ніхто не реагував... Степанов, його заступник Саприкін, начальник внутрішньої безпеки Молдован — це все банда в погонах, організоване злочинне угруповання, яке, використовуючи своє становище, займається шантажем, здирництвом і захопленням підприємств. Рейдерські схеми перевірити легко...».

Біди екс–«регіонала»

Про черговий скандал у міліцейському відомстві Ярослав Пижинський розповів на прес–конференції, скликаній у запорізькому готелі «Театральний» уже на шостий день по тому, як його випустили з СІЗО. Каже, що запобіжний захід змінили після втручання нардепів В’ячеслава Богуслаєва, Ярослава Сухого та Євгена Балицького, які начебто «вийшли» на Президента України.

Крім них, за правову і моральну підтримку пан Пижинський вдячний і бізнесмену Євгену Анісімову. Нагадаємо, що останнього вважають «смотрящим» на Запоріжжі, вельми близьким до керівників держави. Утім, як повідомляла «УМ», півтора місяця тому Анісімов дивом урятувався під час розстрілу його авто з автоматів. Те, що вцілілий Анісімов нині посприяв звільненню Пижинського з–під варти, нібито неабияк розлютило як очільника Запорізького обласного УБОЗу Олександра Степанова, так і головного міліціонера регіону Володимира Сербу, повідомляють із посиланням на власні джерела запорізькі ЗМІ. Для «смотрящего» нібито також готуються «маски–шоу» і місце у СІЗО, бо має вже не той вплив.

Додамо, що відповідне звернення («Щодо ситуації, яка склалася довкола мешканця Мелітополя Пижинського Ярослава Івановича») керівникам МВС, Генпрокуратури і регіону надійшло від мелітопольської міськради — переважна більшість депутатів підтримала пропозицію свого колеги з обласної ради Геннадія Шаніна, який акцентував на тому, що у затриманого цукровий діабет і важка хвороба нирок. Феміда зважила на те, що Ярослав Пижинський як інвалід не виживе без регулярної процедури гемодіалізу, тож під заставу на 60 днів затриманого випустив Василівський райсуд.

На волі колишній «регіонал» Пижинський має намір захистити свою сім’ю і повернути відібраний у нього бізнес. Певен, що йому допоможе глава держави: «Я вдячний Президенту Януковичу, з яким ми були у 2004 і 2010 роках, коли його підтримало 86 відсотків наших ви­борців (на той час опальний нині промисловик очолював мелітопольську філію Партії регіонів — Авт.). Маю намір писати про безкарні дії бандитів у погонах в усі інстанції, аби захистити сім’ю і повернути те, що у мене відібрали. Хоча погрози тривають. Учора мав зустріч із людиною, яка раніше приходила до мене і в СІЗО. Сказав, що мені краще було залишатися за ґратами. Погрожують убивством...».

Озвучені подробиці переслідування родини Пижинських жахають. «Ми під шаленим пресингом, — розповів пан Ярослав. — Проти мого сина порушили карну справу, на підприємстві було 15 обшуків! Під час одного з них мої співробітники нарахували сорок представників УБОЗу! Обшуки були і вдома, «знаходили» те, чого там не було. Володимира, старшого сина, викрали і привезли в офіс Хоменка (орендатор власності Пижинського. — Авт.). Під тортурами сина змусили підписати документи про передачу власності на «Продмаш» і три бази відпочинку на Азовському узбережжі. Яка доля цієї власності? Одна з баз нині належить Степанову, а завод банда Степанова і Хоменка розвалила й продала під гіпермаркет. А тут працювало п’ятсот осіб. Спробую відновити роботу підприємства, позаяк я вже на волі».

Дісталося, зі слів Ярослава Пижинського, і його молодшому сину: «Мав зустріч із вимагачами й Олександр. Приїхав з адвокатом. Їх обшукали, побили. Забрали телефони, комп’ютери, статутні документи і печатки. Коли ж адвокат виступив із заявою, то невдовзі опинився в СІЗО».

У депутатів і слідчих — протилежні версії рейдерства

За словами опального промисловика, за всім цим стоять конкретні особи — як авторитети кримінальні, так і в погонах, тож він розраховує на публічний захист. Колишній мелітопольський бізнесмен, а нині нардеп Євген Балицький не має сумнівів у рейдерському захопленні власності родини Пижинських, про що нещодавно заявив в ефірі «5–го каналу».

У запорізькій обласній міліції упродовж тижня аналізували–оцінювали резонансну заяву Пижинського на свою адресу — і врешті–решт зреагували. Службова перевірка ще триває (її результати обіцяють направити до облпрокуратури для прийняття процесуального рішення), згодом повідомила прес–служба МВС, однак уже встановлено, що «всі обшуки, які проводилися слідчими міліції в рамках кримінального провадження, здійснювалися лише з санкції суду; всі приміщення були відкриті добровільно, замки у приміщеннях не пошкоджувалися, жодної сторонньої особи або осіб, не внесених до протоколу проведення обшуку, під час слідчих дій не було».

Правоохоронці також стверджують, що «під час допитів Пижинського Я.І. у СІЗО жодний співробітник УБОЗ присутнім не був; не знайшов свого підтвердження факт зустрічі Пижинського з керівником УБОЗ, яка, за його словами, начебто відбулася у кабінеті останнього; рішення про арешт громадянина Пижинського Я.І. приймав Орджонікідзевський суд міста Запоріжжя у зв’язку з систематичним ігноруванням підозрюваним викликів слідчого та оголошенням його в розшук; під час проведення досудового слідства Пижинського своєчасно забезпечували медичною допомогою, у тому числі процедурою гемодіалізу, яку йому проводили за розкладом, що підтверджується журналами обліку процедур гемодіалізу Запорізької обласної клінічної лікарні та графіком конвоювання Пижинського Я. І. на процедури працівниками СІЗО №10 м. Запоріжжя».

Нині ж слідчі направили до суду кримінальне провадження за підозрою громадянина Пижинського у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, скоєне в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб), ч.4 ст. 190 (заволодіння чужим майном шляхом обману, скоєне в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб), та ч.2 ст.189 (вимагання чужого майна з погрозою вбивства чи спричинення тяжких тілесних ушкоджень) Кримінального кодексу України.

Відтак бізнесмену «світить» позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна. «Звинувачення громадянину пред’явлено достатньо серйозні, щоб змушувати його активно шукати способів уникнути відповідальності», — наголошують у МВС.

Але в офіційному зверненні депутатів Мелітопольської міськради до очільників силових структур регіону, навпаки, йдеться про те, що доки затриманий перебував у слідчому ізоляторі, відбувалися «процеси з позбавлення його власності та бізнесу, що негативно впливає на соціально–економічну ситуацію в місті».

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>