Вшанували Чорного корсара

15.10.2013
Вшанували Чорного корсара

Покрову на Хортиці святкували яскраво. (з сайта rada.zp.ua.)

З нагоди Дня українського козацтва на Хортиці відбулася низка заходів, з–поміж яких цьогоріч родзинкою можна вважати ритуал посвячення в козаки засновника ВМС США і легендарного... тапера ХVIII сторіччя. Джон Пол Джонс, відомий в історії «пірат у законі», за своє яскраве й наповнене пригодами життя побував і в козацькому краї, воював проти турків. Був знайомий з кошовим отаманом Сидором Білим і старшиною.

Відповідна театралізована процедура вшанування відомого американця відбулася за сприяння Посольства США в Україні. Як повідомив учора кореспонденту «УМ» генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко, Надзвичайний і Повноважний Посол США обіцяв бути особисто, однак не приїхав з огляду на непрогнозовані фінансові труднощі своєї країни. Натомість пан посол переказав вдячність організаторам за таке вшанування історичної постаті.

З ініціативи запорожців і головного СПАСівця України Олександра Притули Джонса Пола Джонса прийняли у козаки і вручили йому козацькі атрибути. За цим дійством у Совутиній балці, що неподалік історико–культурного комплексу «Запорозька Січ», спостерігало кілька тисяч запоріжан.

ДОВІДКА «УМ»

У Вікіпедії вказано, що Джон Поль Джонс, Чорний корсар — національний герой США, один із засновників американських ВМС, контр–адмірал російського флоту (1788), командувач вітрильної флотилії Чорного моря, почесний козак Війська Запорізького Низового. Брав активну участь у русько–турецьких війнах за південь України і Чорноморське узбережжя. Брав участь у військових діях разом з Чорноморською козацькою флотилією під командуванням Сидора Білого та Антона Головатого. Двічі відвідував козацький табір. Там Пола Джонса нарекли Павлом та урочисто прийняли у запорожці. Йому подарували козацьку шапку, червоний кунтуш і шаровари, чоботи, пояс з пістолетами, люльку і дорогу турецьку шаблю. Джонс потім часто одягав козацьке вбрання та смалив козацьку люльку. Згодом Поль Джонс відмовився від служби Російській імперії. У травні 1790 року він оселився в Парижі. В Единбурзі вийшли його мемуари, які послужили Фенімору Куперу й Александру Дюма матеріалом для написання пригодницьких романів.

У червні 1792 року Джонс був призначений консулом США. Проте 18 липня 1792 року він несподівано помер у Парижі. Його тіло поклали у герметичну труну і залили спиртом. 1905 року заспиртоване тіло переправили до США і з найвищими почестями перепоховали на території військово–морської академії за присутності президента Теодора Рузвельта.