Хто більший євроінтегратор?

11.10.2013
Хто більший євроінтегратор?

Порожні крісла в Європарламенті. (ДПА.)

«Скандал у Європарламенті: українські депутати не прибули у Страсбург обговорити Вільнюський саміт» — такими заголовками вчора шокували читачів як вітчизняні, так і європейські ЗМІ. Як виявилося, тривога була фальшивою — журналісти не до кінця розібралися в бюрократичних процедурах ЄП. Але делегація Верховної Ради в Європарламенті все ж дала підстави похвилюватися щодо своєї адекватності.

Що не сподобалося європейцям

«Чергове засідання делегації Європарламенту в комітеті парламентського співробітництва «ЄС—EP.txtУкраїна» завершилося у Страсбурзі, так і не розпочавшись. Українська частина комітету на засідання на з’явилася», — повідомила в середу ввечері «Німецька хвиля». «У своїй парламентській практиці я ще жодного разу не стикався з подібним», — заявив із цього приводу член комітету, британський депутат Чарльз Теннок. Інший представник комітету, польський депутат Марек Сівєц, наголосив, що депутати Верховної Ради «грають проти правил» і тепер доведеться європейцям їхати на переговори до Києва. «Був Майдан, був Кучма і Янукович, але завжди ми мали партнерів з обох боків», — поскаржився Сівєц, запропонувавши колегам написати відкритий лист про те, що засідання комітету парламентського співробітництва «ЄС—Україна» напередодні такого важливого Вільнюського саміту «паралізоване бойкотом з боку українських депутатів».

Журналісти у Страсбурзі з’ясували: проблема полягає в тому, що після останніх парламентських виборів в Україні, які відбулися у жовтні минулого року, депутати досі не дійшли згоди з приводу того, хто очолюватиме українську частину комітету співпраці з Європарламентом. Представники сторін влади й опозиції продовжували сваритися навіть після того, коли було вирішено призначити двох співголів.

Скандал справді здавався неабияким. Ще б пак, до саміту у Вільнюсі, де вирішиться доля асоціації України та Євросоюзу, лишається якихось півтора місяця, а делегація Верховної Ради відмовляється брати участь у переговорах з ЄС на рівні структури, яка для цього діалогу якраз і призначена. Ще в серпні президент ЄП Мартін Шульц надсилав на ім’я Голови Верховної Ради України Володимира Рибака листа, в якому просив його особистого сприяння у вирішенні колізії стосовно української частини комітету. Співголова комітету від Європарламенту Павел Коваль каже, що причина такої затяжної суперечки полягає в політичних амбіціях, «а в результаті ми вже більше року не проводили повноцінних зустрічей і не мали можливості працювати».

Рибак допоміг Тігіпку побороти Бережну

«Інформація була перекручена першо­джерелом. Там (на засіданні комітету в Страсбурзі 9 жовтня) не планувалася присутність українських депутатів. А отже, вони й не могли бути присутні», — повідомив учора журналістам нардеп від «Батьківщини», голова Комітету ВР з питань європейської інтеграції Григорій Немиря. «Це була внутрішня нарада європейської частини КПС», — підтвердив Голова Верховної Ради Володимир Рибак.

Водночас європейці мали підстави обурюватися, адже українські парламентарії станом на ранок четверга справді не укомплектували свою частину комітету. Із двох співголів був призначений лише один — Петро Порошенко від опозиції, тоді як Партія регіонів не надала свою кандидатуру.

«Дійсно, вперше в історії двосторонніх міжпарламентських взаємин виникли проблеми з роботою делегації через інтриги «регіоналів», які вимагали збільшення своєї квоти на одну людину. Це Ірина Бережна мутила воду — вона там хоче зажити слави «головного євроінтегратора» від Партії регіонів, — повідомив «УМ» уранці на правах анонімності один із представників опозиції. — Але ця проблема вже вирішена, делегація сформована». Перед обідньою перервою спікер Рибак оголосив, що він підписав розпорядження про призначення співголовами української частини КПС «ЄС—Україна» депутатів Сергія Тігіпка та Петра Порошенка. «Дуже довго цей комітет збирався, але вони не змогли собі обрати керівників, тому я повинен піти на це», — заявив Голова ВР.

«Після цього можна сподіватися, що спільне засідання комітету парламентської співпраці «ЄС—Україна» нарешті відбудеться», — сказала в коментарі «УМ» перший заступник голови Комітету ВР з питань євроінтеграції Ірина Геращенко.

РІШЕННЯ

Комітет з питань закордонних справ Європейського парламенту рекомендує підписати Угоду про асоціацію, якщо Україна виконає умови ЄС. Учора комітет схвалив відповідну доповідь, підготовлену співголовою Euronest, віце–президентом ЄНП, депутатом Яцеком Царіуш–Вольським. Доповідь буде винесено на голосування в цілому на наступній сесії Європарламенту. Крім іншого, у доповіді ЄП пропонується висловити намір почати процес повної ратифікації Угоди про асоціацію Україна—ЄС у рамках існуючих умов.

 

ПАРАЛЕЛІ

Про роботу «регіонала» на чолі делегації Верховної Ради в ПАРЄ

Українська делегація в Парламентській Асамблеї Ради Європи — паралельна структура, яка ніяк не перетинається з КПС «Україна—ЄС». Там другу каденцію поспіль головує «регіонал» Іван Попеску. У членів делегації є до нього питання. «Іван Васильович міг би бути ідеальним керівником української делегації у ПАРЄ, бо, з одного боку, має досвід роботи в цій Асамблеї, а з іншого — займається питанням прав людини у відповідному комітеті нашого парламенту. Але обмеженість у маневрі, потреба виконувати перш за все функцію «государевого ока» та чітко, навіть на шкоду національним інтересам, дотримуватися інструкцій керівництва Партії регіонів суттєво зменшує його ефективність, а відтак і ефективність всієї української делегації, — каже в коментарі «УМ» член делегації у ПАРЄ Леся Оробець, представниця ВО «Батьківщина». — Останній приклад — я ініціювала, за підтримки колег як від опозиційних фракцій, так і від інших національних делегацій, підготовку резолюції з метою засудити тактику економічного тиску Росії на своїх сусідів, з метою вплинути на їх позицію у питані євроінтеграції. Як це не дивно, але ні Попеску, ні інші провладні члени делегації не підтримали її своїми підписами. Тому існує проблема пріоритету вузькопартійних інтересів над національними, і дуже шкода, що такий досвідчений політик, як голова нашої делегації в ПАРЄ, змушений підтримувати цю шкідливу практику».