Німеччина нам допоможе

08.10.2013
Німеччина нам допоможе

Юлія Володимирівна знову зможе привітатися з Ангелою Меркель. (з архіву Рейтер.)

Юлія Тимошенко не хоче просити Президента Януковича про своє лікування за кордоном, але прийняла офіційну пропозицію членів місії Європарламенту Пета Кокса та Олександра Кваснєвського стосовно її виїзду на лікування до Німеччини. Януковичу вони також передали клопотання про її помилування.

«...І не тому, що я не довіряю українським лікарям. Від щирого серця вдячна лікарям, реабілітологам, медичним сестричкам та всім, хто надає мені допомогу в клініці «Укрзалізниці». Я не довіряю не лікарям, а режиму, який готовий і здатний зробити все заради того, щоб мене позбутися», — пояснила своє рішення виїхати з країни ув’язнена Тимошенко в офіційній заяві.

«Очільники ЄС чітко заявили, що без мого звільнення підписання Угоди [про асоціацію з ЄС] не відбудеться, — свідчить екс–Прем’єрка. — Віктор Янукович не виконує вимогу звільнити мене та вважає, що йому вдасться побудувати «європейську» Україну на основі диктатури, клановості, корупції, політичних репресій. На щастя, реалізувати такий проект йому не вдасться, бо європейська родина не сповідує подвійних стандартів. Утримувати політичний концтабір в центрі Європи Януковичу дедалі важче, і тому він вимушений відступати».

При цьому Леді Ю просить не розцінювати її можливий виїзд до Німеччини як еміграцію: «Я ніколи і ніде не проситиму політичного притулку, не ховатимуся по закордонню. Я своє вже давно відбоялася... Я боролася, борюся й боротимуся за свою повну правову реабілітацію, зняття з мене всіх абсурдних, від «а» до «я» сфальшованих звинувачень, за повернення до повноцінного політичного життя. Ясно, що виїзд на лікування не вирішує цієї проблеми повною мірою. Але я вірю в те, що такий крок розрядить ситуацію напередодні саміту «Східного партнерства» (29–30 листопада. — Ред.). Тому заради успішного Вільнюса і успішної України, заради історичної та доленосної Угоди з ЄС я готова прийняти таку пропозицію».

Учора на погоджувальній раді у ВР Арсеній Яценюк заявив, що фракція ВО «Батьківщина» ініціює клопотання до Президента України про підтримку заяви місії Ради Європи про помилування Юлії Тимошенко.

Нагадаємо, 15 жовтня має відбутися звіт місії Кокса–Кваснєвського з приводу виконання Україною критеріїв Євросоюзу щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС. За словами захисника Тимошенко Сергія Власенка, саме цю дату європейські політики називають однією з ключових, коли Президент Янукович може поставити свій підпис під відповідним наказом. Досі вважалося, що все впиралося насамперед у небажання самої Тимошенко виїжджати «в екзил».

Віктор Янукович тепер шукає правовий підхід для комплексного вирішення цієї проблеми, адже в українських тюрмах перебувають 15 тисяч жінок, які мають той же діагноз, що й Тимошенко, — грижу хребта. Тож необхідні поправки до Кримінально–виконавчого кодексу, які дозволять керівникам пенітенціарних установ через суд домагатися можливості лікуватися за межами України для всіх потребуючих ув’язнених. «Це питання має бути вирішене для всіх категорій людей, які опинилися в місцях позбавлення волі й потребують операції. Це правильно, це справедливо і це абсолютно в логіці європейського законодавства», — зауважила в ефірі «Шустер Live» на каналі «Інтер» народний депутат від ПР Інна Богословська.

«Простір для маневру для Президента Януковича різко зменшився, — зауважує політолог Володимир Фесенко. — Він має дати відповідь: або помилування, або нема ніякого рішення. Скоріше за все, буде покрокове розв’язання, як це було з Луценком: спочатку — рішення комісії про помилування, потім — слово Президента до 21 жовтня — перший крок. Остаточне слово Януковича — десь між Брюсселем і Вільнюсом».

«Ув’язнена екс–Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко намагається виграти у Президента України Віктора Януковича психологічну гру «в кого сильніші нерви», сподіваючись на те, що він таки звільнить її напередодні листопадового саміту «Східного партнерства». Це, швидше, спроба натиску на Януковича, — прокоментував заяву Тимошенко експерт Інституту міжнародних відносин Варшавського університету Анджей Шептицький. — Це як гра в покер: хто перший змигне оком, той і виявиться дурнем».

ЗАЗИРАЮЧИ у 2015–й

Голова ЦВК Михайло Охендовський вважає, що Юлія Тимошенко може подати документи для реєстрації кандидатом у президенти, але ЦВК ухвалюватиме рішення про її реєстрацію, виходячи з існуючої на той момент правової реальності. За його словами, рішення в кожному конкретному випадку ухвалюється Комісією як колегіальним органом, а не окремими її членами, включаючи голову. «Не бачивши документів, говорити «так, реєстрація можлива», як і «ні, реєстрація неможлива», в рівній мірі — необачно», — додав він.