Газ — пускали, шашки — ловили

04.10.2013

У київській міліції підтвердили той факт, що під час протидії акції опозиції під Київрадою в середу правоохоронці застосували проти громадян сльозогінний газ. Проте, повідомили «УМ» у відділі зв’язків iз громадськістю ГУ МВС України в Києві, «за чинним законодавством, працівник міліції мав повне право на такі дії».

Розпочато три кримінальних провадження: два — за фактом опору представникам правоохоронних органів, один — за фактом хуліганства.

Щодо димових шашок, то в міліції стверджують: такого спецзасобу в правоохоронців узагалі немає. Це з натовпу полетіли димові шашки, а міліція їх просто відкидала. Якби бійці внутрішніх військ цього не робили, вони б там просто задихнулись.

«Перша димова шашка влучила саме мені в ноги, тому я стверджую, що міліція шашок не кидала», — каже в коментарі «УМ» речниця столичної міліції Ольга Білик, реагуючи на закиди опозиціонерів. Ті демонструють відео, на якому димові снаряди летять у натовп саме з боку лав бійців внутрішніх військ.

«Сльозогінний газ. Спершу ми дійсно заявляли, що газу не було, проте склалася така ситуація, що правоохоронця, який був у першому ряду біля КМДА, натовп просто витягнув, йому почали завдавати удари. Його колега, побачивши це, на власний розсуд, згідно із законодавством, дійсно застосував цей газ — він має таке право для відбиття нападу. Але то було кілька секунд, щоб мати змогу забрати співробітника, якого били. Наразі з цього приводу проводиться службова перевірка», — каже речниця міліції.

Щодо журналістки Тетяни Чорновіл, то в міліції повідомили, що її «просто відвели в сторону й посадили в автобус для того, щоб вона могла написати пояснення». Після складення адмінпротоколу Тетяну відпустили.