Міністри чубляться, у громадян довідки горять

04.10.2013
Міністри чубляться, у громадян довідки горять

Нетипову ситуацію спричинило протистояння між нинішнім міністром юстиції Оленою Лукаш та недавно відставленим Олександром Лавриновичем.

Уже кілька днів в Україні фактично не можна ні продати–купити квартиру, ні взяти кредит у банку. Усе через те, що в нашій державі уже кілька днів немає доступу до єдиних державних реєстрів інформаційної мережі Міністерства юстиції. Бо електронна база «лягла», по всій країні заблоковані фактично всі кредитні операції, операції з нерухомістю та робота нотаріусів.

Автор зателефонував знайомому керівнику одного з райуправлінь юстиції, і той на правах анонімності розповів, що тим же відділам РАГС доводиться видавати свідоцтва про шлюб, про народження чи про смерть на папері. Людям обіцяють внести ці дані в бази пізніше, коли реєстри запрацюють. «Повний бедлам! Жодних вказівок чи пояснень із Києва. Мовляв, чекайте, все налагодиться… У нас тут у районі всі на вухах стоять!» — бідкається чиновник.

Станом на вчора, коли цей номер «УМ» готувався до друку, роботу електронних ­держреєстрів ще ніхто не відновив (хоча влада обіцяла, що «все запрацює вже 3 жовтня»). «Там ніхто нічого не відновив, просто частково дали доступ: до реєстру бланків і до реєстру довіреностей. Притому дані з Дніпропетровська, мені писали знайомі нотаріуси, злилися з усією Україною», — розповіла у коментарі «Українській правді» відомий адвокат Тетяна Монтян.

За словами пані Монтян, якщо свідоцтва про шлюб ще можна видати навіть під час такого «електронного колапсу», то з нерухомістю все складніше. «З квартирами якраз нічого зробити не можна, тому що треба актуальний витяг iз реєстру. А його отримати неможливо. Звичайно, і кредитів ніхто не видає. Тобто все, що потребує режиму real–time, зазирнути в реєстри і подивитись, що там у людини відбувається, це все зараз не робиться», — каже пані Тетяна і додає, що не варто боятися того, що «ці дані з реєстру скопіюють і використають зі злочинною метою». Мовляв, «там стільки всієї неструктурованої інформації, що її обробити просто нереально».

Отже, про те, що доступ до єдиних і державних реєстрів, ведення яких здійснюється державним підприємством «Інформаційний центр Міністерства юстиції України», став тимчасово неможливим через технічні проблеми, країна дізналася ще у вівторок. З того часу фахівці Держінформ’юсту нібито вживають якихось заходів iз невідкладного відновлення їхньої роботи, але, як бачимо, поки що безрезультатно.

Позавчора Генпрокуратура навіть відкрила кримінальне провадження за фактом несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем та комп’ютерних мереж Мін’юсту, що призвело до припинення функціонування дванадцяти реєстрів інформаційної мережі. Як повідомляє прес–служба ГПУ, «в результаті зупинення функціонування державних реєстрів було порушено роботу державних органів, заподіяно значну майнову шкоду як державному бюджету, так і громадянам України, які не змогли укласти договори купівлі–продажу, видати довіреності, зареєструвати свої речові права та інше».

Пізніше міністр юстиції Олена Лукаш поклала відповідальність за збої в роботі програмного забезпечення на хакерів. Мовляв, відбулося несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерного обладнання, автоматизованих систем та комп’ютерних мереж відомства, що призвело до блокування інформації і порушення встановленого порядку її маршрутизації. Пані Лукаш запевняє, що якість та повнота реєстрів не постраждали.

Утім учора колектив Держінформ’юсту у відкритому зверненні заявив про рейдерське захоплення підприємства «Інформаційний центр» Міністерства юстиції. «Відбулася не просто хакерська атака, а рейдерське захоплення державних реєстрів — тобто всієї конфіденційної інформації про громадян України, невідомими особами», — йдеться у зверненні. Працівники додають, що тиждень тому новим керівником їхнього підприємства призначили Л. В. Богданова (зміна керівництва нібито нагадувала силовий захват із блокуванням приміщень), який у перший же день на посаді дав вказівку стороннім людям про копіювання всієї інформації баз даних.

«Під час копіювання інформації ці приведені Богдановим Л.В. «хакери» зламали програмне забезпечення одного iз серверів, чим і спричинили повну зупинку роботи всіх реєстрів», — йдеться у повідомленні трудового колективу. Мало цього, керівником служби безпеки пан Богданов призначив, як стверджують працівники, «відомого рейдера, який спеціалізується на захопленні квартир громадян та злочинах у сфері нерухомості — Малєту Сергія Вікторовича».

Тож учора міністр Лукаш виправдовувалася і запевняла, що інформація про рейдерське захоплення держпідприємства «Інформаційний центр» не відповідає дійсності. На її думку, такі чутки можуть бути пов’язані з тим, що на підприємстві вже два місяці здійснюється аудит фінансової діяльності.

Водночас адвокат Тетяна Монтян переконана, що зупинка в роботі державних реєстрів спричинена конфліктом між новим та старим керівництвом Держінформ’юсту та Міністерства юстиції. За її словами, проблеми виникли через те, що новий міністр юстиції Олена Лукаш, змінила старого керівника Держінформ’юсту Віталія Добжанського (людину її попередника Олександра Лавриновича).

«Добжанський разом iз Лавриновичем вкрали 95% коштів, виділених на реєстр. Вони перекинули всі права на приватних осіб, які тепер отримують роялті. А тут прийшла Лукаш. І привела Богданова, який такий самий шахрай, — каже в коментарі «УП» пані Монтян. — Але річ у тім, що Добжанський разом iз Лавриновичем почали вимагати, що от, компенсуйте нам «бабло», бо інакше ви — рейдери. Їм пояснили, що Лавринович більше ніхто. І Добжанський просто завалив реєстр, узяв усе, що накрав, і втік в Ізраїль».

За словами Монтян, головним питанням зараз залишається роль Президента Віктора Януковича в усій цій історії.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>