Червоне з фіолетовим відтінком

01.10.2013
Червоне з фіолетовим відтінком

Прихильники КПУ тягнуть руки за Митний союз, а мають на увазі Радянський. (УНІАН.)

Гучна музика радянських часів, червоні кольори КПУ та червоно–фіолетові — руху «Український вибір», заповнений переважно пенсіонерами старенький стадіон «Спартак» у Києві… Тим, хто позавчора опинився в зоні цього дійства, здавалося, що вони перенеслися в СРСР. Куди не ступи — повсюди тільки й розмов, що про радянське життя та єдиного лідера Петра Симоненка.
Так виглядала третя спроба комуністів і «медведчуківців» провести збори з ініціювання всеукраїнського референдуму про вступ до Митного союзу з Росією. Втім той факт, що й вона буде невдалою, товариш Симоненко визнавав ще до початку зібрання…

Протидія заробітчан «Всієї України»

Якщо стадіон «Спартак» був окупований делегатами Компартії та руху «Український вибір» Віктора Медведчука, то під парканом зібрала свій мітинг новоутворена партія «Вся Україна», яка зуміла отримати непоганий піар саме завдяки зборам комуністів. Проте і в цьому випадку масовку було забезпечено переважно заробітчанами–«майданарбайтерами».

Більшість із тих, хто прийшов на пікет і тримав прапор «Всієї України», становили підлітки, школярі та студенти молодших курсів. Виявилося, що неповнолітні, які роздавали летючки й розмахували знаменами, не те що не змогли розповісти про ­принципи своєї політичної партії, а взагалі не могли сказати, кого вони підтримують.

Як виявилося, лідером «Всієї України» є 40–річний юрист Ярослав Погарський, який свого часу був активістом партії «Пора», блоку «Пора–ПРП», входив до політради партії «УДАР» та нині є депутатом Броварської міськради від «УДАРу». На відміну від своєї масовки, Погарський активно спілкувався із журналістами, пропагуючи свою партію. «Ми сьогодні тут, тому що не підтримуємо ті дії, які здійснює КПУ. Наша політична сила виступає за те, щоб Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС. І ми завжди будемо там, де агітуватимуть проти євроінтеграції. Ми вважаємо, що українці мають отримувати об’єктивну інформацію, а не тільки слухати брехню від Симоненка й Медведчука», — заявив Погарський.

Щодо свого політичного минулого, то в коментарі «УМ» пан Ярослав зазначив, що він дійсно був ініціатором створення партії «УДАР», проте віднедавна вирішив, що «треба робити справді реальну політичну силу, яка не займається лише піаром». «Я вважаю, що в середовищі партії «УДАР» є багато своїх проблем, крім того, я розділяю Віталія Кличка і саму партію «УДАР» — це дещо різні поняття», — сказав «розкольник».

Саме представники партії «Вся Україна», як зазначали комуністи, намагалися зірвати їм збори. Брали децибелами. Музика, яку ввімкнули біля стадіону «Спартак», лунала настільки голосно, що виступ лідера КПУ було дуже погано чути. «Такими діями вони хочуть нас розігнати. Але ми не піддамося», — сказав Петро Симоненко і продовжив полум’яну промову. Вдячних слухачів у нього вистачало.

50 гривень — «премія на розвиток молоді»

«Вот были же времена, когда о людях думали, — вот тогда и хорошо было жить. А сейчас только и знают, что воровать. Надо референдум, а то с вашей Европой еще хуже станет», — активно переконувала співрозмовниць пенсіонерка–комуністка Ольга.

Як сказав Петро Симоненко, того дня комуністи зібрали на стадіоні 2576 громадян з усіх регіонів, і «з кожними наступними зборами їх кількість зростатиме». Прогрес, як кажуть, «наліцо»: на зборах 8 вересня явка становила 2508 осіб.

Навколо «Спартака» стояло кілька десятків автобусів, які привезли учасників з областей. Із них значна частина розжилася червоними куртками з написом «За всеукраїнський референдум». Водночас прибічники Медведчука зібралися у другому секторі, відокремлено від комуністів, і мали фіолетові накидками з логотипом «Українського вибору».

Поспілкувавшись із цими людьми, «УМ» зробила висновок: далеко не всі з них — прибічники інтеграції до Митного союзу, а багато хто просто створює видимість масовості за скромний гонорар. Школярі 16–річного віку не на диктофон розповідали, що побачили в інтернеті оголошення, вирішили підзаробити, тому й прийшли на «Спартак». На питання кореспондента «УМ» до старших представників руху «Український вибір», для чого їм неповнолітні, ті спершу не хотіли визнавати, що дають дітям гроші за участь, проте згодом відповіли: «Платять то й платять, треба ж якось молодь залучати до заходів». Оплату в розмірі 50 гривень назвали «премією на розвиток молоді».

Без Медведчука, зате із групою підтримки Титушка

Самого ж Віктора Медведчука на заході не було. З огляду на те, що й перші збори, 8 вересня, він також пропустив, склалося враження, що кум Путіна чи то не хоче прив’язуватися до бренду КПУ, чи взагалі не бажає брати участь у вуличних акціях, навіть потрібного йому проросійського спрямування.

У коментарі «УМ» заступник голови руху «Український вибір», колишній суддя КС Василь Німченко сказав, що Віктор Медведчук у відрядженні. Де саме? «Його відрядження пов’язане з його життям і зі способом життя», — «вичерпно» пояснив Німченко.

Залишається сподіватися, що на третіх таких зборах — а, як заявляють комуністи, вони неодмінно будуть, — Віктора Володимировича побачити вдасться.

Що цікаво: у лавах «Українського вибору», який зійшов із білбордів і рекламних шпальт та перетворився нарешті на реальних людей, ми зустріли групу підтримки… сумнозвісного Вадима Титушка — того самого спортсмена–найманця, який побив журналістів на мітингу опозиції 18 травня й отримав три роки ув’язнення умовно. На суді Титушка підтримувала близька до «Українського вибору» Оксана Шкода і ще кілька осіб подібного спрямування. Позавчора ці Титушкові прихильники не заперечували своїх політичних поглядів й активно підтримували голосування, яким диригував Петро Симоненко. Вони навіть після суду спілкуються і підтримують Вадима, адже «саме за такими молодими хлопцями майбутнє нашої країни», — повідомила «УМ» Наталя Шестак, додавши, що серед групи підтримки Титушка були також і члени Партії регіонів.

А ЦВК — знову проти

Зміст власне зборів був неоригінальним. Промовець, що самотньо маячив на тлі кумачевої сцени, — перший секретар КПУ Петро Симоненко — знову розповідав про переваги Митного союзу, про те, що українцям нав’язують євроінтеграцію і що сьогодні просто життєво необхідний референдум, аби «повернути країну народу». Присутні на стадіоні старанно підіймали руки, голосуючи за пропозиції ведучого. Як і минулого разу, учасники зборів затвердили пита­ння на референдум: «Чи підтримуєте ви приєднання України до Митного союзу Республіки Білорусь, Республіки Казахстан та Російської Федерації?» — з варіантами відповіді «так» і «ні», а також затвердили персональний склад ініціативної групи задля проведення плебісциту.

Утім, це знову даремне струшування прохолодного осіннього повітря. Адже, відповідно до Закону України «Про всеукраїнський референдум», щоб такі збори дали старт процесу з проведення всеукраїнського плебісциту, їх слід не лише провести, а й дотриматися при цьому всіх юридичних формальностей. Без згоди влади нічого не вийде. А вона, влада, — в особі Центральної виборчої комісії — знову не делегувала на «Спартак» свого повноважного представника.

У коментарі «УМ» заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера зазначив: «Представників ЦВК на зборах не було, бо існує ухвала Окружного адміністративного суду про заборону такої участі».

Нагадаємо, за тим самим сценарієм було «завалено» збори й 8 вересня. Василь Німченко зазначив: «Це не суд, а судилище. Світова практика такого не знає, це я вам як суддя Конституційного Суду у відставці кажу».

«Я щаслива з того, що люди приходять на такі збори, завдяки цьому вони ростуть», — оптимістично заявила в коментарі «УМ» народний депутат із фракції Оксана Калетник, відома як найбагатша жінка у Верховній Раді. За її словами, влада боїться комуністів, це не останні такі збори, і якщо їх і надалі заборонятимуть, то активність прибічників Митного союзу зростатиме.

Прикметно, що після зборів за участю комуністів активісти руху Медведчука провели на стадіоні ще й свій власний, окремий, мітинг, яким керував Німченко, уже без «червоних».

КОМЕНТАР ПОЛІТОЛОГА

«Симоненко має з владою контракт на її критику, і не лише він»

Кость Бондаренко, голова Інституту української політики:

— Для Медведчука комуністи — союзники, але союзники ненадійні. Медведчук чудово розуміє, що будь–яка безкомпромісність комуністів закінчується там, де починається зацікавлення з боку структур Міністерства доходів і зборів бізнесом сім’ї Калетників та інших полум’яних марксистів–ленінців. У Симоменка сьогодні є те, що іноді називають «контрактом на критику влади». Такі ж контракти, я підозрюю, існують ще в п’яти–шести політичних сил, але особливість контракту Симоненка у тому, що він без особливого ризику для себе та своєї партії має можливість критикувати владу «зліва».

Референдум за Митний союзу може відбутися лише в тому випадку, якщо він буде вигідний владі, а не тому, що його добиваються Медведчук та Симоненко. У серпні цього року Віктор Янукович говорив про те, що ми обов’язково маємо провести референдум — але не щодо підписання угоди про асоціацію, а щодо членства в ЄС або в Митному союзі. Коли буде проведено цей референдум — невідомо, оскільки Україна наразі не збирається вступати в жодне із зазначених об’єднань.