Два місяці за збереження природи

01.10.2013

Ленінський районний суд Мурманська ухвалив рішення, за яким Руслан Якушев — український член команди судна екологів з «Грінпіс» ArcticSunrise (чоловік працював коком та не брав безпосередньої участі в акції протесту) — був засуджений до двох місяців арешту, повідомляє «5–й канал».

До Мурманська вже виїхав виконуючий обов’язки генконсула України в Санкт–Петербурзі, повідомляють у МЗС України. Він планує зустрітися із затриманим громадянином України, активістом «Грiнпiс», а також надати йому консульську допомогу.

Також Мурманський суд ухвалив рішення взяти під варту фа­хівця зі зв’язків iз громадськістю «Грінпіс» Дмитра Литвинова. Як повідомляє «Інтерфакс», суддя ухвалив рішення помістити Литвинова в СІЗО на два місяці. Сторона звинувачення клопотала про обрання найбільш жорсткого запобіжного заходу, оскільки Литвинов є громадянином США і Швеції і не має постійного місця проживання на території Російської Федерації. Адвокат просив відпустити Литвинова під заставу в 1 мільйон рублів, однак суд вирішив, що підозрюваний може втекти або знищити докази.

«УМ» уже писала, що 18 вересня в Баренцовому морі активісти «Грінпіс» намагалися піднятися на нафтову платформу «Прирозломна» компанії «Газпром нафта шельф» для проведення акції проти нафтовидобутку в Арктиці. Екологи збиралися повісити банер, щоб привернути увагу до проблем захисту екології Арктики. Влада РФ назвали акцію екологів навмисною провокацією.

Наступного дня російські прикордонники висадилися на борт їхнього судна ArcticSunrise, доставили активістів на берег та помістили їх у СІЗО Мурманська.

Судно, на якому «грінпісівці» підпливли до бурової платформи, — конфіскували. Напередодні слідчі його обшукали. За повідомленнями «Грінпіс», вилучили всі документи, зокрема бортовий журнал.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Більше двох десятків українських журналістів провели пікет під стінами посольства Росії в Києві з вимогою звільнити російського колегу, заарештованого в Росії після акції екологів в Арктиці, йдеться в репортажі Відеотеки.

Фотографа Дениса Синякова напередодні на два місяці заарештував суд у російському Мурманську разом з активістами екологічної організації «Грiнпiс», затриманими через акцію проти видобутку нафти в Арктиці, хоча чоловік тільки фотографував подію.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>