Акули бiзнесу проти звичайних акул

01.10.2013

У столичному ТРЦ OceanPlaza помирає вже друга акула. Цього разу це сталося з акулою–молотом, яку не так давно привезли у столицю i якiй навiть не встигли дати iм’я.

Нагадаємо, що перша трагедія сталася з Біг Джоном, який помер у лютому. Це була найбільша акула в Україні, вона сягала 2,5 метра у довжину. Проте після прибуття до столиці вона часто хворіла, в неї не загоювалася рана на носi, яку вона отримала під час транспортування з Норвегії. У січні рибка почала залягати на дно. А 18 лютого Біг Джона відправили до Німеччини, де він помер через 10 днів після прибуття.

На зміну Біг Джону прибув новий хижак, акула–молот, яка наразі є єдиною в СНГ. І ось із новим мешканцем акваріума повторюється та сама історія.

«Я стояла з донькою близько півгодини, і весь цей час акула лежала на дні й не рухалася», — розповіла киянка Світлана Вознесенко.

Захисники тварин обурені таким ставленням власників ТРЦ до своїх підопічних. Одна з версій поганого стану акули — неякісна вода в акваріумі та мала площа басейну. Такі акули не загрожують людям і повністю пристосовані для життя в акваріумах. Проте в природних умовах вони проживають на глибині 10—80 метрів і при їх «одомашненні» це повинно було таки враховуватися.

«Очевидно, що там їй не вистачає місця. І ще невідомо, якої якості там вода. Якщо акула залягла на дно, то це зазвичай свiдчить про те, що їй скоро кінець», — розповідає Тамара Тарнавська, президент Міжнародної асоціації захисту тварин.

Зоолог Сергій Григор’єв розповідає: у спеціальній літературі пишуть, що акула дихає тільки коли рухається. До того ж у Києві немає спеціалістів, які знаються на хворобах акул.

Кияни також стали на захист бідної тварини. «Це неприпустимо — довести вже другу акулу до такого стану. Історія повторюється. На мою думку, в цей акваріум дійсно потрібно посадити власників центру і спостерігати за їхнiм життям, а не знущатися все з нових і нових живих іграшок», — каже «УМ» киянка Світлана Антонівна.

«Розваги розвагами, але це також життя. Як на мене, краще одразу убити, нiж знущатись. Люди звикли з усього робити шоу та гроші, не думаючи ні про що та ні про кого», — додає киянин Антон Іванов.

Наразі власники OceanPlaza говорять, що намагаються зробити все, щоб урятувати хоча б цю акулу, і розповідають, що вони також робили все, щоб урятувати й Великого Джона.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>