Червона спроба №3

27.09.2013

Двічі Компартія намагалася провести збори громадян, необхідні для початку процедури проведення всеукраїнського референдуму про вступ України до Митного союзу. У першому випадку суд заборонив таке зібрання, пославшись на потребу розглянути позов Європейської партії Миколи Катеринчука. Друге повідомлення про збори в Центрвиборчком практично дублювало перше, принаймні за часом і місцем проведення (8 вересня на стадіоні «Спартак» у Києві), тож ЦВК послалася на постанову суду й не делегувала на зібрання свого представника. Тепер аналогічні збори заанон­совано на 29 вересня, неділю, 11:00, на тому ж регбійному стадіоні «Спартак», по–сусідству з відомою психіатричною лікарнею.

У прес–службі КПУ «Україні молодій» заявили: «Це не ми організовуємо ці збори, це народ хоче проведення референдуму, тому ми й збираємося знову для того, щоб народ мав право голосу». Незважаючи на постійне «відфутболювання», цього разу комуністи налаштовані рішучіше. «Усі на сьогодні знають, що накази до суду йдуть через Банкову. І цього разу, думаю, нам навряд чи вдасться досягти свого. Але ми будемо проводити збори до тих пір, поки суд і ЦВК не визнають їх легітимними», — сказав «УМ» Петро Шелест, помічник лідера КПУ Петра Симоненка.

До речі, стало відомо, що Компартія подала до суду на рішення ЦВК щодо нелегітимності проведених зборів 8 вересня. «Усі ці дії відбувалися через вказівки з Банкової, і їх не можна вважати законними. Коли порушують ваші права, ви ж не миритесь із цим, а подаєте до суду, чому ж ми повинні мовчати?» — каже Петро Шелест. За його словами, розгляд справи відбудеться 13 жовтня.

«На сьогодні ніяких заборон суду щодо зборів громадян 29 вересня задля проведення всеукраїнського референдуму немає», — повідомив у коментарі «УМ» заступник голови ЦВК Андрій Магера. Тож Центрвиборчком має намір відправити в неділю на «Спартак» двох своїх повноважних представників — Тамару Астахову й Олександра Копиленка.

Водночас картина складається так, що негативна для комуністів постанова суду таки буде ухвалена. Адже Європейська партія має намір так само блокуватиме захід КПУ юридичними важелями і 25 вересня вже подала відповідний позов. «Ніяких змін порівняно з минулою нашою заявою не відбулося, тому ми очікуємо знову на позитивний результат і визнання зборів за проведення референдуму нелегітимними», — каже в коментарі «Україні молодій» лідер ЄПУ Микола Катеринчук. Він зазначив, що всі дії Європейської партії щодо заборони зборів комуністів і подачі судових заяв узгоджено з опозицією. «Перш ніж прийняти якесь рішення, ми узгоджуємо його з іншими опозиційними партіями. Ми відстоюємо свої права і хочемо, щоб Україна стала європейською країною, а не поверталася в минуле. Європейська партія захищає свої програмні цілі», — прокоментував Катеринчук.