Бізнес на смітті

26.09.2013

Не дочекавшись, поки чиновники розкажуть про план будівництва полігону на місці теперішнього сміттєзвалища, люботинці самостійно організували громадські слухання в місцевій гімназії й запросили для діалогу міського голову та депутатів. Громаду міста обурив той факт, що чиновники прийняли це рішення без публічного обговорення проблеми й не поспішають розкривати всі нюанси діяльності нового об’єкта. Останній, до речі, збираються звести на місці величезного смітника, що буквально отруює життя людям не одне десятиліття: там «постійно щось гниє, смердить і тліє». Жителі сусідніх вулиць забули, коли відчиняли кватирки влітку, й скаржаться на постійну алергію. Інформація ж про те, що до нового полігону звозитимуть сміття ще й iз навколишніх населених пунктів, збурила людські емоції ще більше. У результаті присутній на зібранні мер безпорадно покинув залу, а люботинці одностайно проголосували проти таємничого бізнес–проекту.

Через день бунт у Люботині нарешті прокоментував голова облдержадміністрації Михайло Добкін. «Я погоджуюся з тим, що роз’яснювальна робота місцевою владою була проведена слабко, — сказав він. — У Люботині слабкий мер, який не зміг об’єднати людей навколо себе. Цим і скористалися деякі опозиціонери. Все буде зроблено в рамках законодавства». За його словами, люботинське звалище було відкрито ще в 60–х роках, i вiдтодi ним ніхто серйозно не опікувався. Недавно обласній владі вдалося знайти інвестора, який погодився збудувати там сучасний полігон твердих побутових відходів. Вартість проекту — 28 мільйонів гривень. Половину цієї суми виплатить область, решту — фірма, що надалі займатиметься об’єктом. «Технології, які там буде застосовано, дозволять на першому етапі рекультивувати сміття, що становить загрозу і для екології, і для здоров’я людей, — повідомив керівник області. — Другим етапом стане будівництво заводу з переробки твердих побутових відходів. Аналогічний об’єкт буде зведено в Богодухові».

Утiм подібний вклад майбутнього інвестора не надто вразив жителів міста. «Заплатили за цей проект уже мільйони гривень, — каже ініціатор громадських слухань Олександра Нестеренко. — І зробили це без дозволу громади. Буде створено такий бізнес–проект, від якого Люботин нічого не отримає. Лише ще одне звалище в межах міста. Про якісь інші інвестиції не йдеться взагалі». Її думку поділяє і депутат обласної ради Іван Варченко. За його словами, в місті, що прийматиме невдовзі й «чуже» сміття, наразі працює лише один автомобіль iз вивезення ТПВ. То було б абсолютно незайвим, якби інвестори вирішили бодай оцю проблему.