Шість мільйонів із «масами»

24.09.2013
Шість мільйонів із «масами»

Обер–бургомістр Мюнхена Крістіан Уде, який щойно забив кран у барило з пивом, оголошує, що «Октоберфест» відкрито. (Рейтер.)

У столиці Баварії, яка до 6 жовтня носитиме ще й титул пивної столиці світу, цими днями вирує «Октоберфест». Рівно опівдні в суботу, 21 вересня, обер–бургомістр Мюнхена Крістіан Уде за традицією відкрив «ювілейний», 180–й, фестиваль, забивши спеціальним молотком кран у першу діжку зі свіжозвареним пивом.
Виголосивши «O’zapft is!», що на баварському діалекті означає щось на кшталт «Відкорковано!», міський голова наповнив перший кухоль і передав його прем’єр–міністрові Баварії Хорсту Зеехоферу. За іронією долі, тиждень тому вони були затятими суперниками на місцевих виборах, що їх Соціал–демократична партія, до якої належить Уде, з тріском продула Християнсько–соціальному союзу на чолі із Зеехофером.

«Першовідкорковувач» і рекордсмен

Як і торік, Крістіан Уде вбив кран уже з другого удару, що є дуже добрим результатом. Саме Уде належить і рекорд: 2006 року він «відкоркував» діжку з одного удару. А найгірше впорався з цим завданням 1950 року Томас Віммер, який гатив по барилу аж 19 разів. Щоправда, у Віммера було виправдання — він робив це вперше.

Традицію вбивання крана в пивне барило саме обер–бургомістром було започатковано на фестивалі 1950 року. За словами нинішнього власника намету–павільйону родини Шоттенхамель — одного з найстаріших на «Октоберфесті», виникла вона випадково.

Під час маршу власників пивних павільйонів, з якого, власне, й починається фестиваль (саме по завершенні цієї ходи відбувається церемонія забивання крана в барило), його дід, Міхаель Шоттенхамель вів цікаву розмову з Томасом Віммером. Коли марш завершився, дискусія була ще в розпалі, тож мер поцікавився, що його співрозмовник робитиме далі.

Дізнавшись, що далі за розкладом — церемонія відкорковування першої діжки з пивом у павільйоні Шоттенхамелів, Віммер вирушив до барила разом із Міхаелем, аби завершити бесіду, яка так його захопила. А коли дійшло до вбивання крана, цю честь вирішили довірити самому міському голові, якщо вже він опинився поруч.

І хоча обер–бургомістр упорався з цим завданням далеко не на «відмінно» (а може, саме тому, що всі досхочу нареготалися, спостерігаючи за марними потугами Віммера), баварцям новий «відкорковувач» сподобався. Відтоді так і повелося. А мери, очевидно, тепер навмисне тренуються забивати кран у діжку, бо після Віммера більше ніхто так не осоромлювався.

Нинішній обер–бургомістр в «октоберфестській» справі — один із найкращих. Але наступного року «октоберфестську» діжку відкорковуватиме хтось інший, оскільки 65–річний Уде вже вичерпав максимальну кількість термінів на посаді.

Ой у лузі, та ще й при Терезі

Найбільший на планеті пивний фестиваль народився 1810 року з народних гулянь на честь весілля кронпринца Людвіга (майбутнього короля Баварії) та принцеси Терези Саксонської–Хільдбургхаузької. Цього року «Октоберфест» за ліком 180–й, бо під час воєн та епідемій холери його не проводили.

Уперше гуляння відбулися на лузі, на честь нареченої названому Терезієнвізе, який тоді ще був за містом. Відтоді Мюнхен значно розрісся й проковтнув Терезин Луг, який тепер розташований фактично в центрі міста. Але місце проведення фестивалю залишилося незмінним. І добиратися до нього значно легше, ніж колись, — поруч із Терезієнвізе є однойменна станція метро, на якій у дні проведення «Октоберфесту» не припиняється «година пік».

До участі в «Октоберфесті» допускають лише шість мюнхенських броварень: «Аугустінер–Брой», «Хакер–Пшорр–Брой», «Льовенброй», «Пауланер–Брой», «Шпатенброй», «Штаатліхес Хофброй–Мюнхен». Пиво, яке продають на фестивалі, зварене спеціально для «Октоберфесту», у відповідності з мюнхенським законом про чистоту пива 1487 року та аналогічним загальнонімецьким законодавчим актом 1516 року. Міцність такого пива дещо вища за звичайне — до 7%.

За традицією, багато жінок приходять «пофестивалити» на Терезієнвізе в народних баварських сукнях, дірндлях, а чоловіки вбираються в традиційні шкіряні штани до коліна та характерні капелюхи.

Високим цінам — бій!

«Октоберфест»–2013 сподівається прийняти щонайменше 6 мільйонів відвідувачів. А в тому, що пива цього року вип’ють більше, ніж минулого (а у 2012–му цей показник лише трохи не дотягнув до 7 мільйонів літрів), сумніватися не випадає. За статистикою, починаючи з середини 1980–х кількість пінного напою, спожитого під час мюнхенського «Октоберфесту» на Терезієнвізе, щороку зростає.

І це незважаючи на те, що вартість фестивального пива також невблаганно дереться вгору. Цього року за традиційний літровий кухоль — «мас» — доведеться викласти в середньому 9,66 євро. Це на 3,6 відсотка більше, ніж торік, хоча загалом у Німеччині інфляція не перевищила 1,5 відсотка.

Втім, найдешевше пиво, вартість якого залежить від шатра і сорту, коштує все ж дешевше — 9,40 євро. От тільки гаманці відвідувачів цієї різниці однаково не відчують. Адже копійок на Терезиному Лугу не рахують: більшість відвідувачів розплачуються за кухоль банкнотами в 10 євро, навіть не сподіваючись на те, що заклопотані офіціантки принесуть решту.

Потрапити в команду обслуговуючого персоналу на «Октоберфест» мріють чимало дівчат, які живуть чи — особливо — навчаються в Німеччині. Адже за два тижні фестивалю декому з офіціанток вдається заробити більше, ніж за півроку роботи в ресторані. Правда, і працювати доводиться в поті чола. Перед початком фестивалю офіціантки проходять спеціальні курси, щоб навчитися за раз розносити по 10—12, а то й 16 важких літрових кухлів.

Як повідомляє «Німецька хвиля», кілька ініціатив іще напередодні «Октоберфесту» оголосили бій «спекуляції» й обіцяють вести огляд цін на пиво на спеціальному сайті. Окрім того, активісти здійснюватимуть рейди пивними павільйонами, не лише фіксуючи ціни, а й перевіряючи, чи достатньо пива наливають у кухлі. Адже минулими роками такі перевірки виявили, що бармени чи то через поспіх, чи то навмисне регулярно недоливають, наполовину заповнюючи «маси» піною.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>