Новий Кличко української політики

20.09.2013
Новий Кличко української політики

Павло Іщенко під час запису резонансного звернення до спортсменів, які продаються брудним політикам та бізнесменам. (із відео в мережі YouTube.)

21–річний боксер, член аматорської збірної України, чемпіон Європи–2013 Павло Іщенко заявив про свою політичну позицію, кинув виклик бойовикам–«титушкам» та в коментарі «УМ» підтвердив бажання зайнятися активною політичною діяльністю. Схоже, в Україні народжується «новий Кличко», лише молодший.

Нагадаємо, інцидент, який породив визначення «титушки» для молодиків спортивної зовнішності, що є знаряддями політичних та бізнес–розборок, стався на мітингу опозиції 18 травня, коли білоцерківський майстер єдиноборств Вадим Титушко побив журналістів Ольгу Сніцарчук та Влада Соделя. За це спортсмен отримав умовне покарання — три роки з випробувальним терміном.

Зважаючи на те, що таких «титушок» в Україні з’являється дедалі більше, боксер–олімпієць Павло Іщенко вирішив попередити спортсменів–найманців про наслідки їхнього заробітчанства в мітинговій царині. «Я закликаю справжніх спортсменів не продавати свою гідність і честь і не ставати на війну з власним народом... Ті, хто піднімає руку на жінок та інших своїх громадян, не може бути спортсменом», — каже Павло у відеозверненні, записаному біля київського Палацу спорту і викладеному в YouTube. Іщенко попереджає: «Ті, хто планує й надалі брати участь у рейдерських захопленнях, нехай спершу зв’яжуться зі мною, коли такі сміливі».

Павло виступає у ваговій категорії до 60 кг. Крім «золота» першості Європи, в його активі чимало титулів та нагород: майстер спорту міжнародного класу, чемпіон Європи серед юнаків, дворазовий чемпіон України, учасник Олімпіади в Лондоні. Найближчим часом Іщенко підпише новий контракт із напівпрофесійним клубом «Українські отамани».

На запитання «УМ», що спонукало успішного молодого боксера стати на стежку громадської діяльності, Іщенко відповів: «Перш за все, це ситуація в країні, коли привселюдно піднімають руку на журналістів, коли відбуваються рейдерські захоплення та вуличні політичні конфлікти за участю моїх колег. Якщо їх не зупинити, такі випадки триватимуть».

«Я — публічна людина, тому вважаю, що моє слово має якусь вагу. А в нашій країні не варто змовчувати про такі дії, які сьогодні здійснюють «титушки», — заявляє Іщенко.

На відео позаду Павла видно рішучих хлопців із плакатом «Вийди на вулицю — поверни собі місто». Іщенко каже, що це його друзі–активісти, які борються проти рейдерських захоплень. Крім них, на вибір спортсмена вплинуло й виховання у Херсонській федерації боксу, де, як зазначає Павло, навчають берегти людську честь і гідність, а не тільки вміти битися на рингу.

Хоча Павло Іщенко народився в Петропавловську–Камчатському, він каже, що завжди вважав себе патріотом України. «Так, я народився в Росії, моя мати росіянка, і певний період життя я прожив саме там, але я завжди вважав себе українцем і свідомо про це заявляю. Я націоналіст і патріот, тому хочу, щоб моя нація розвивалася й була здоровою. На сьогодні пов’язувати себе з конкретними політичними силами я не можу, але в перспективі, скажу чесно, хотів би займатися політичною діяльністю. Це одна з моїх мрій», — зізнається «отаман» у коментарі «УМ».

На запитання, чи не бачить він аналогій між своїм вибором та шляхом Віталія Кличка, який завдяки своїй боксерській кар’єрі отримав хороший трамплін для політичної діяльності, Іщенко сказав: «Я хотів би повторити шлях Кличка. Він зумів завдяки своїм успіхам у спорті розказати світу про Україну. І я спершу хочу, щоб про мене дізналися Україна та світ, і тоді, якщо моє слово матиме вагу, можна буде поговорити про політичну кар’єру». Павло каже, що хоче змінити якість політики, адже нині в політиці — «продажні скоти, і мало хто має якісь інтереси щодо розвитку країни».