В очікуванні єгипетського потепління

19.09.2013
В очікуванні єгипетського потепління

Єгипетські курорти з нетерпінням чекають на українських туристів. (з сайта properties–egypt.com.)

З наближенням холодної пори року європейських, а передусім російських та українських туристів, які сподівалися провести осінню чи зимову відпустку на теплому морі, дедалі більше турбує ситуація в Єгипті. Починаючи з жовтня й до березня–квітня альтернативи єгипетським курортам у відповідній ціновій та «погодній» категорії фактично не існує. Туди, де в цей час тепло — у країни Південно–Східної Азії, Індію, Ізраїль чи на узбережжя Карибського моря — поїздку можуть дозволити собі далеко не всі: або через дорожнечу, або через надто довгий переліт. А в Туреччині, Тунісі, Греції чи Іспанії зима хоч і значно тепліша, ніж у нас, та для пляжного відпочинку все ж холоднувато.

Попри те, що деякі туроператори й надалі продають путівки в Єгипет, після літнього загострення ситуації у зв’язку з відстороненням від влади ісламістського президента Мохаммеда Мурсі кількість туристів на цьому напрямі значно зменшилася. Мешканці курортних регіонів Країни фараонів у розпачі — туризм для них є фактично єдиним джерелом доходу.

Через відсутність туристів закрилося вже понад 80 готелів. Щоправда, йдеться переважно не про морські курорти, а про готелі Каїра та Луксора. В Луксорі, куди раніше з екскурсіями щодня приїздили тисячі туристів, заповненість готелів становить близько 2,5%, та й то переважно за рахунок внутрішнього турпотоку. У курортних Хургаді, Марса–Алам та Сафазі поки що загалом закрито менше десяти готелів.

Але останнім часом обстановка в Єгипті стала значно спокійнішою, ніж донедавна. І туроператори, які також не хочуть втрачати «золоту жилу», дуже сподіваються на те, що до листопада — зазвичай одного з найприбутковіших «єгипетських» місяців нарівні з новорічними святами — «хлібний» туристичний напрям потроху почне відновлюватися.

Багато що залежить від результатів інспекційної поїздки до Єгипту представників «Ростуризму» та міністерства закордонних справ РФ. Як повідомив міністр туризму Єгипту Хішам Заазу, сьогодні вони приїздять із триденною місією, аби переконатися в тому, що туристам нічого не загрожує. Для українських туроператорів висновки цієї ревізії також багато важитимуть, адже фактично всі вони є філіями російських туристичних компаній. І саме МЗС Росії рекомендувало своїм громадянам не відвідувати, а операторам — не посилати туристів до Єгипту. Натомість зовнішньополітичне відомство України лише закликає наших співвітчизників під час поїздок до Країни фараонів бути обережними й не виходити за територію готелів. До слова, зараз багато туристів із Росії їздять на єгипетські курорти саме через Україну.

В уряді Єгипту сподіваються, що, відвідавши Хургаду, Шарм–ель–Шейх та інші курортні місцевості, російські інспектори переконаються в їх повній безпечності для закордонних відпочивальників і знімуть обмеження на польоти й тури. Так, як це вже зробила влада Чехії та Німеччини і збираються зробити туристичні органи багатьох інших держав.

А тим часом режим надзвичайного стану, введений військовою владою Єгипту з 14 серпня, за планом триватиме щонайменше до середини листопада.

Поки що ж керівництво резервного фонду при міністерстві праці і зайнятості звернулося до Федерації туризму Єгипту з проханням підтримати готелі, які стали жертвою рецесії. А російським туроператорам єгипетська влада готова навіть компенсувати порожні місця в чартерних літаках, аби лише вони й надалі привозили туристів.

ДО РЕЧІ

У зв’язку з позитивною динамікою розвитку безпекової ситуації в Туніській Республіці Міністерство закордонних справ України скасувало попередні рекомендації українським громадянам, що стосувалися необхідності уникати виїзду поза межі готельних комплексів. Тепер пересуватися по Тунісу можна вільно, без «офіційної» небезпеки потрапити у вогнище громадянського протистояння.

Водночас, інформує прес–служба МЗС, громадянам України слід утримуватись від поїздок у прикордонні з Алжиром гірські райони туніського вілаєту Касерін (західна частина Тунісу), зокрема від відвідання гірського масиву Шамбі та прилеглих до нього населених пунктів, з огляду на зафіксовані в цьому регіоні прояви терористичної активності та проведення владою антитерористичних операцій.

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас умовив Ізраїль та Єгипет пом’якшити прикордонні санкції щодо Сектору Газа. Хоча це було нелегко, адже нинішня військова влада Єгипту вважає палестинців пов’язаними з бойовиками–ісламістами, які тероризують Синайський півострів. Після чергового теракту КПП «Рафах» — єдиний пропускний пункт між Синаєм та Газою — закрили, а численні тунелі під прикордонною стіною, через які бойовики передають зброю, єгипетські військові заповзялися знищувати з подвійним ентузіазмом. Про ставлення ізраїльської влади до ісламістського руху ХАМАС, який контролює сумнозвісний Сектор, і казати нічого.

Тепер кордони з Газою будуть відкриті по чотири години двічі на тиждень — у середу та четвер. Відповідних домовленостей було досягнуто напередодні зустрічі Аббаса з президентом США Бараком Обамою та прем’єр–міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху в кулуарах сесії Генеральної Асамблеї ООН, яка вчора відкрилася у Нью–Йорку. Хоча вісім годин на тиждень — це надзвичайно мало, адже в черзі на виїзд із Гази стоїть понад 5 тисяч людей, а пропускна спроможність «Рафаха» у десятки разів менша.

Як повідомляє NEWSru Israel, учора Ізраїль уперше майже за сім років погодився пропустити в Сектор Газа партію будівельних матеріалів. Досі цемент і цегла прирівнювалися до продукції подвійного призначення і ввозити їх на палестинську територію було дозволено тільки для проектів, які патронує міжнародна спільнота.

Днями армія Єгипту підбила підсумки операції на Синаї, в ході якої було затримано 309 озброєних екстремістів і знищено 154 підземних тунелі під кордоном. Офіційний представник єгипетських збройних сил Ахмед Махмуд Алі заявив, що керівництво армії налаштоване серйозно і планує найближчим часом повністю викорінити терористів на Синайському півострові.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>