Подорож до старого кіно

18.09.2013

Щорічний кінофестиваль «Харківський бузок» продовжує збагачуватися культурними новинками. Як повідомила співголова заходу Вікторія Маренич, вже навеснi містом почне курсувати спеціальний автобус, пасажири якого матимуть змогу познайомитися з кінематографічною історією міста. Тривалість маршруту — півтори години. За цей час можна буде побачити будинки, де, без перебільшення, народжувалося, а потім і творилося велике кіно.

Починатиметься подорож біля одного з особняків на вулиці Полтавський шлях, де наприкінці позаминулого століття відкрив власне ательє особистий фотограф великої княгині Олександри Петрівни Альфред Федецький. У цих стінах він устиг зробити фотопортрети Чайковського, Айвазовського та інших видатних людей тієї епохи. Але прославився майстер перш за все тим, що 30 вересня 1896 року з вікна цих апартаментів «зафільмував» традиційну багатотисячну хресну ходу православних, які щоосені на півроку переносили чудотворну ікону Озерянської Божої Матері з Куряжського монастиря до харківського Свято–Покровського. Ця фактично аматорська зйомка ввійшла в історію як перший документальний фільм, знятий у Російській імперії.

А в будинку по вулиці Сумській, 3 у рамках цьогорічного «Харківського бузку» відкрили меморіальну дошку Альфреду Федецькому, оскільки саме тут він продовжив займатися своєю унікальною творчістю. Курсуватиме сюди згаданий автобус і тому, що в сусідньому особняку просто під дахом власного будинку купець Дмитро Харитонов на початку минулого століття відкрив найбільший у тогочасному Харкові кінотеатр «Ампір» iз великою кіномайстернею. А неподалік власним коштом вибудував кінотеатр «Аполло» з однойменною кінопрокатною конторою, що мала філії в Одесі, Ростові–на–Дону, Києві та Пітері. Одночасно Харитонов фінансував зйомки численних кінофільмів і став засновником Одеської кіностудії.

Пасажирам незвичайного автобуса покажуть також будівлю філармонії на Римарській, де вперше в Україні пройшов публічний кіносеанс, і особняк на Пушкінській, у якому у 20–х роках минулого століття жив і працював Олександр Довженко. Місця, де знімалося велике кіно, теж потраплять до мистецької екскурсії. «Найцікавішим із них я б назвав площу перед Держпромом, де знімали відому картину «Уламок імперії», — каже кінознавець Володимир Миславський. — У ній розповідається про долю солдата, що втратив пам’ять після поранення на фронтах Першої світової війни. У кадрі він iде повз старі халупи і раптом натрапляє на тріумфальну арку. Пройшовши крізь неї, несподівано бачить абсолютно нову, фешенебельну, розкішну будівлю. Цією будівлею був Держпром».

Схему майбутнього маршруту поки що не лише не затверджено, а й остаточно не продумано, оскільки в рамки однієї екскурсії вмістити весь кінематографічний Харків практично неможливо. До переліку потраплять найбільш визначні куточки історичного центру, включаючи й недавно відкриту Алею зірок, на якій залишили відбитки своїх рук видатні гості «Харківського бузку».