Назустріч бомжам і Вільнюсу

18.09.2013
Назустріч бомжам і Вільнюсу

«Регіонал» Михайло Чечетов підказує Голові ВР Володимиру Рибаку. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

До порядку денного роботи нинішньої сесії парламенту включено 1527 питань, до розгляду на поточному тижні — 70. Учора на пленарному засіданні Верховна Рада ухвалила два помітні закони — дозволила безхатченкам голосувати, водіям — не змінювати водійські посвідчення радянського зразка, а також прийняла низку постанов щодо відзначення ювілейних та пам’ятних дат і призначила три дати парламентських слухань: 16 жовтня — про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, 6 листопада, напередодні Вільнюського саміту «Східного партнерства», — про перспективи та нові можливості громадян щодо полегшення візового режиму між Україною та ЄС, 20 листопада — про економічну активність молоді у суспільному житті країни.
Також депутати проголосували за присудження семи премій ВР за внесок молоді у розвиток парламентаризму і місцевого самоврядування — по 20 тис. грн. на лауреата.

Нові права для безхатьків

Відповідно до змін до деяких законів України щодо соціального захисту бездомних, за які проголосувало 340 нардепів, парламент ухвалив закон, який впорядковує включення бездомних у реєстр виборців. Виборча адреса громадянина, що не має зареєстрованого місця проживання, визначається за погодженням із центром обліку бездомних або соціальною службою, у складі якої створено структурний підрозділ для обліку бездомних.

Загалом, новим законом передбачається розширення делегованих повноважень органів місцевого самоврядування та повноважень місцевих органів виконавчої влади повноваженнями щодо організації та надання допомоги безхатькам. Зміни до статті 23 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» вимагають від місцевої держадміністрації, окрім іншого, створити мережу, забезпечити зміцнення і розвиток матеріально–технічної бази центрів обліку бездомних осіб, закладів соціального захисту населення, підвищення рівня і якості обслуговування в них.

Точна кількість людей без певного місця проживання в Україні невідома — такий облік не ведеться. У ЗМІ звучать цифри від 100 тисяч до 2 мільйонів осіб.

Рада послухає про візовий режим

Наповнити європейську інтеграцію України реальним змістом і відкрити кордони для пересічних громадян закликала член Комітету ВР з питань євроінтеграції, «регіоналка» Ірина Бережна. За її словами, результати всіх соціологічних досліджень свідчать — чим більше українці подорожують до європейських країн, тим більше вони підтримують євроінтеграцію. Водночас Бережна зазначила, що тільки 12% наших співгромадян відвідували країни Євросоюзу протягом останніх п’яти років, і лише 1% робить це регулярно.

Усупереч представникам ПР, які очікують скасування європейських віз до кінця наступного року, лідер Комуністичної партії Петро Симоненко переконаний: «Ніякого безвізового режиму найближчі 10, а то й 15—20 років не буде. Тому що Україну в Європу ніхто не запрошував... Асоціація з ЄС передбачає відкриття наших природних багатств, дешевої робочої сили і внутрішнього ринку для більш потужних європейських виробників», — пропагував голова фракції КПУ, однак від участі у парламентських слуханнях із візових питань не відмовився. Повністю підтримали ідею проведення слухань представники ВО «Свобода», зауваживши, що не варто довіряти словам комуністів, які несуть пропаганду Кремля.

ВІДДІЛ КАДРІВ

Депутат Ігор Марков вийшов із фракції Партії регіонів. Про відповідну заяву опального політика на ранковому засіданні повідомив спікер Володимир Рибак.

Нагадаємо, Вищий адмінсуд зобов’язав ЦВК позбавити Маркова мандата на підставі доведених фактів фальсифікації результатів голосування на виборах в одеському окрузі №133. Апарат ВР наразі не блокує картку Маркова, оскільки в рішенні суду немає відповідної рекомендації. Голова Регламентного комітету Володимир Макеєнко каже, що має ще бути відповідна ухвала Центрвиборчкому.

Наразі формальний депутат Ігор Марков заявив, що «ходитиме у ВР до останнього», й оголосив про намір створити власний політичний проект для участі в президентській кампанії 2015 року.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк насварив депутатів, які ігнорують розгляд законопроектів у залі. Як повідомили джерела сайта «Українська правда», вчора на засіданні фракції Яценюк закликав низку нардепів активніше брати участь у пленарній роботі і пригрозив згодом перевірити це. У разі, якщо депутати не виправляться за три тижні, вони отримають офіційну догану від керівництва фракції (згідно з регламентом фракції, результатом кількох доган може стати виключення депутата з її лав).

До списку порушників потрапили близько 30% депутатів «Батьківщини», в тому числі близький соратник Яценюка Андрій Іванчук, депутати Олександра Кужель, Геннадій Москаль, Андрій Павловський, Юрій Стець та інші. «Депутати вже перешіптуються, що це є гарним приводом для виходу з фракції», — пише «УП».