«Зоряні» настанови

06.09.2013
«Зоряні» настанови

Спікер ВР Володимир Рибак за роботою. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Перший тиждень роботи після канікул виявився для нардепів на рідкість врожайним на зустрічі з Президентом. Після довгоочікуваного виступу в стінах парламенту, де Віктор Янукович засвідчив євроінтеграційні прагнення України пріоритетом цієї сесії, позавчора надвечір гарант провів закриту зустріч із депутатами фракції у головному штабі ПР — аби домогтися одностайності в голосуваннях за «європакет». Знервовані «регіонали» з’їхалися у кінотеатр «Зоряний», утворивши неабияку «пробку» з дорогих автівок.

Крім депутатів фракції, на засіданні були присутні віце–прем’єр Юрій Бойко, міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов, міністр юстиції Олена Лукаш. Прийшов і новообраний нардеп–мільярдер Вадим Новинський — відучора вже член фракції «Регіонів».

За словами учасників наради, Янукович «нікого не намагався переконувати», просто висловив свою точку зору, а після цього перейшов до персонального спілкування. Поцікавився, які побоювання з приводу угоди про асоціацію з ЄС є, наприклад, у власника компанії «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва, одного з головних опонентів євроінтеграції серед «регіоналів». Богуслаєв відповів, що продукція його підприємства може стати неконкурентною. У відповідь Янукович розпорядився, щоб перший віце–прем’єр Сергій Арбузов та інші члени Кабміну спільно з депутатами підготували комплекс заходів для захисту інтересів українських підприємців, після того як внутрішній ринок відкриється для європейських товарів.

Після скарги кількох мажоритарників на нескінченні перевірки їх підприємств податковою та силовими відомствами Президент пішов заспокоювати далі: негайно склав список депутатів робочої групи, які до 18 вересня мають запропонувати план заходів для припинення тиску з боку правоохоронців на бізнес. До складу групи ввійшли депутати, чиї бізнес–інтереси пов’язані з Росією, — Борис Колесников, Сергій Тігіпко, В’ячеслав Богуслаєв, Валентин Нечипоренко. Вони безпосередньо будуть взаємодіяти з Арбузовим, щоб захистити підприємців від «силовиків». «Ми підготуємо зміни до законів, щоб позбавити бізнес усіляких перевірок і скоротити їх кількість до мінімуму», — сказав засідання з Президентом Колесников.

Утім як і до, так і після засідання було очевидно, що дискусія щодо геополітичного вибору України в середовищі «регіоналів» не закінчилася. «Голос Віктора Медведчука» Нестор Шуфрич ще вдень попередив, що депутати, які прийшли в парламент на проросійських гаслах, будуть намагатися створити у Верховній Раді власний політичний проект — «групу підтримки» Митного союзу.

Однак наприкінці засідання в «Зоряному», коли Віктор Янукович запропонував встати з місця тих, хто виступає проти євроінтеграції, всі присутні залишилися на своїх місцях, і при своїй думці. Втім розійшлися по–хорошому, пообіцявши 100% голосів за євроінтеграційні закони.

«Все нормально», — сказав по телефону «УМ» В’ячеслав Богуслаєв на запитання, чи заспокоїла його розмова з Президентом, але в подробиці не вдався.

НАСЛІДКИ

Учора за євроінтеграційні закони голосувала констутиційна більшість парламенту. Зокрема, 379 голосами прийнято проект закону «Про внесення змін до Кримінально–виконавчого кодексу щодо порядку та умов відбування покарання, 340 голосами — законопроект №2399 щодо виконання судових рішень.

Також Верховна Рада включила до порядку денного і направила до Конституційного Суду питання про внесення в Конституцію змін щодо посилення гарантій незалежності суддів. За таке рішення проголосували 377 нардепів.

За словами радника Президента Андрія Портнова, який представляв проект, документ є «черговим етапом системних змін у системі судочинства, який обумовлений євроінтеграційними устремліннями України».

Законопроект пропонує, зокрема, що Верховна Рада позбавляється права призначати та звільняти суддів загальної юрисдикції на безстроковий термін. Нові зміни також скасовують п’ятирічний випробувальний термін призначення суддів. Суддів пропонується призначати лише один раз безстроково.

Призначати суддів та звільняти зможе лише Президент на підставі подання Вищої ради юстиції. Президент також отримує право на переведення судді до іншого суду загальної юрисдикції на підставі та згідно з поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Водночас парламент отримує повноваження на «визначення мережі, утворення, реорганізацію та ліквідацію судів загальної юрисдикції за поданням Президента».

Змінами передбачається, що «суддя до винесення обвинувального вироку судом не може бути затриманий чи заарештований без згоди Вищої ради юстиції, наданої за поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів».

Змінюється принцип формування Вищої ради юстиції. Президент та Верховна Рада позбавляються права на формування ВРЮ. З 20 членів ВРЮ 12 призначаються з’їздом суддів. Двох членів призначатиме з’їзд адвокатів і двох — з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Іншими чотирма членами ВРЮ будуть голова КС, голова Верховного Суду, голова Ради суддів, Генпрокурор. При цьому Генпрокурор не бере участі в голосуванні при прийнятті Вищою радою юстиції рішень стосовно суддів.

Водночас лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що опозиція пропонує альтернативний законопроект, який суттєво відрізняється від президентського.