«Родіна», з речами на вихід!

05.09.2013

Колишній народний депутат від «НУНС» Юрій Кармазін, за позовом якого у лютому безпрецедентно позбавили мандатів позафракційних парламентаріїв Олександра Домбровського й Павла Балогу, збирається подавати аналогічні позови щодо бездіяльності ЦВК ще проти шістьох чинних нардепів–мажоритарників, обраних із фальсифікаціями в округах Херсонської, Одеської, Вінницької, Черкаської, Донецької і Харківської областей. За його словами, зібрані докази містять матеріали щодо висуванців Партії регіонів і позафракційних.

«Недоліки в опозиційному таборі красномовно викривають їхні «тушки», — каже Кармазін, відповідаючи на запитання «УМ» про мотиви «полювання на відьом» серед провладних депутатів.

«Незадоволення викликає також депутат, який, рік проживши на території України, представляє інтереси українців у парламенті під приводом ведення тут бізнесу — Вадим Новинський. Це якби наші олігархи претендували на депутатський мандат у Європарламенті», — додає екс–нардеп, погрожуючи обраному до ВР України російському олігарху.

Спостерігачі відзначають, що позови Кармазіна спрямовані саме в той бік, на який хоче натиснути і влада, приструнивши непокірних нардепів.

Так, першим втратити мандат під час осінньої сесії може самовисуванець по 133–му виборчому округу в Одесі Ігор Марков, який відмовляється голосувати за пакет євроінтеграційних законів. Виявляється, за даними міліцейської експертизи, проведеної в липні, на виборах минулої осені на його користь було сфальсифіковано 6038 бюлетенів. На 52 дільницях із 86 у кабінках для голосування знаходилися ручки зі зникаючим чорнилом, тому після голосування частина позначок, проставлених за інших кандидатів, зникла, натомість з’явилися нові — у графі за лідера партії «Родіна» Маркова. Тоді як його відрив від найближчого суперника — молодого «регіонала» Олексія Гончаренка — становив 5160 голосів.

За словами Юрія Кармазіна, він не ратує за перемогу «регіонала» Гончаренка, «який так само, як і Марков, займався підкупом виборців», а бореться за справедливість у питанні обрання народних депутатів. «За мною стоїть український народ, який не дозволить, щоб його волевиявлення крали, — наголосив у коментарі з «УМ» лідер Партії захисників Вітчизни. — Це безпрецедентний випадок, який свідчить про колосальне кримінальне угруповання, що діяло на 133–му окрузі. Злочин чинили на 52 дільницях мінімум по дві людини на кожній — це понад 100 осіб. Тому до відповідальності потрібно притягнути і членів ОВК, і тих, хто продав їм місця у списках комісій».

Ігор Марков, у свою чергу, заявляє, що його обрали як приклад для залякування незгодних «із лінією партії», що позов Кармазіна, який сьогодні розглядатиме Вищий адміністративний суд, — «не його особиста ініціатива, і за Кармазіним, безумовно, хтось стоїть».

«Голосувань за «європакет» ще не було, то про який політичний тиск може йтися?» — відказує Кармазін. І додає, що результати ви­борів були сфальсифіковані мінімум по 30 округах. Наразі екс–нардеп збирає докази, достатні для порушення кримінальної справи щодо обранців шести округів. Номерів не називає, щоб не зашкодити слідству.