«Межигір’я» міняє дах

03.09.2013

Народний депутат від Партії регіонів, брат секретаря РНБО Сергiй Клюєв звернувся до Антимонопольного комiтету з проханням надати дозвiл на придбання 100% корпоративних прав ТОВ «Танталiт». Про це повідомило агентство «Інтерфакс–Україна» з посиланням на джерело у вiдомствi, нагадавши, що «Танталiт» орендує 127 га землi й номінально володiє низкою об’єктiв нерухомостi на територiї маєтку «Межигiр’я» поблизу Києва. Саме там знаходиться резиденція Президента Віктора Януковича, яка стала символом збагачення «донецької» влади.

Автор кількох розслідувань щодо «Межигір’я», журналіст сайту «Українська правда» Сергій Лещенко робить такий висновок: «У такий спосіб має відбутися легалізація власності. «Межигір’я» отримає «доброчесного правонабувача», що начебто ні сном ні духом про махінації, якими супроводжувалося відчуження резиденції. Відповідно, і забирати «Межигір’я» в Клюєва буде замахом на «священне право приватної власності»...

Клюєв — людина небідна, учасник рейтингу «Форбс», (...) і так уже виступає партнером родини Януковича у бізнесі. Вони разом за державні кошти та на державних пільгах розвивають сонячну енергетику в Україні. А кінцевим власником компанії «Актив Солар» є той самий траст із Ліхтенштейну P&A Corporate Trust, який виступав кінцевим власником «Межигір’я».

По–друге, Клюєв уже виконував роль легалізатора грошей «гаранта», коли 2008 року за нечувані 7 млн. доларів придбав у Януковича квартиру на вулиці Мазепи, яку майбутньому Президенту фактично подарували громадяни України».

Чому взагалі виникла потреба, щоб Клюєв став номінальним власником «персонального раю Януковича»? «Це легко пояснити, — зазначає Лещенко. — Тому що номінальним засновником «Танталіту» на 99 відсотків була австрійська фірма–«прокладка» Euro East Beteiligungs GmbH, а її керівником виступав австрійський «зіц–головуючий Фунт» — брокер Йоган Вановіц. Починаючи з квітня 2013 року, пан Вановіц засуджений австрійським судом до п’яти років тюрми за махінації з курсом телекомунікаційної компанії. Тобто виявилося, що резиденцією Президента України володіє звичайний австрійський шахрай. Крім репутаційних втрат для Януковича, подальша участь Вановіца у схемі була проблематичною — він фізично більше не зможе надсилати звіти до австрійських контролюючих органів про фірму–власника «Танталіта».

Враховуючи, що Вановіца дуже добре знають і брати Клюєви, тому що він допомагав розміщати на австрійській біржі їхнє сімейне підприємство Slav AG, переоформлення «Межигір’я» на молодшого Клюєва виглядає дуже логічно. Єдине, чого йому слід остерігатися — це повторення долі Йогана Вановіца».