Президентське збентеження

03.09.2013
Президентське збентеження

Першого вересня Президент Віктор Янукович став свідком презентації інтерактивного мультимедійного «Уроку майбутнього» в школі №78 м. Києва. (УНІАН.)

Митний союз із Росією, Білоруссю та Казахстаном чи ЄС? Нам самим належить обрати, куди йти. Принаймні Президент України обіцяє, що обиратимемо саме ми, громадяни. В інтерв’ю кільком українським телеканалам Віктор Янукович пообіцяв провести референдум, на якому українські ви­борці визначаться з тим, куди йтиме Україна: в Митний чи в Європейський Союз.

«Будь–які рішення, які ми приймаємо, мають бути далекоглядними. Від простих до серйозних, стратегічних. Яким буде вибір народу — може показати референдум», — заявив Янукович. При цьому глава держави визнав, що не знає, коли саме може відбутися такий плебісцит.

Цей крок спостерiгачi називають «легалiзацiєю» європейського вибору Києва в очах Росiї, адже такий маневр дозволить виграти час у суперечках iз Кремлем, а по–друге, бiльшiсть українцiв, як показують соцiологiчнi дослiдження, — за ЄС.

За словами гаранта, підписаний раніше меморандум із Митним союзом надав Україні фактичний статус спостерігача. «Сьогодні представник України є в комісії Митного союзу, і він слідкує, щоб інтереси України були там представлені. Тому ми домовилися, що формат «3+1» уже певним чином почав працювати», — наголосив Янукович.

Президент також розповів цікаві подробиці спілкування з Володимиром Путіним під час конфлікту навколо українських товарів, які зупинили на російському кордоні. «Після того як я отримав інформацію про те, що відбувається на кордоні з Росією, відразу ж зателефонував президенту Путіну і поставив одне запитання: що це таке?» — переказав глава держави подробиці розмови журналістам. У відповідь Путін нібито висловив не менше здивування і навіть збентеження. На думку Януковича, рішення російської сторони було «поспішним і необдуманим».

Водночас В.Я. наголосив, що треба шукати подальші шляхи співпраці з Митним союзом і не ускладнювати відносини з Росією. «Нам, навпаки, треба думати, як їх спростити, як шукати взаєморозуміння, як побудувати модель відносин України з країнами Митного союзу. Саме це питання сьогодні хвилює і президента Росії, тому що він добре розуміє, що будь–яка ситуація, яка буде ускладнювати ці відносини, не піде на користь ні Україні, ані Росії», — запевнив Янукович.

Згадав Віктор Федорович і про свою головну опонентку — ув’язнену екс–Прем’єр–міністра Юлію Тимошенко. Власне, не згадати неможливо, адже саме її ув’язнення може стати перепоною до підписання Угоди про асоціацію України з ЄС уже під час Вільнюського саміту за місяць із гаком.

За словами Януковича, виїзд Тимошенко на лікування за кордон може відбутися лише в рамках закону. При цьому В.Я. висловив жаль з приводу того, що українське законодавство не передбачає таких повноважень, які б дозволили Президенту відправити ув’язнену лікуватися за кордон.